Kök hücre tedavisiyle kör olmaktan kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Kök hücre tedavisiyle kör olmaktan kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2005 00:00

Geçirdiği kaza sonrası görme yeteneğini kaybeden genç kız, kök hücre tedavisi sayesinde yeniden gün ışığına kavuştu. İngiltere’nin Lancashire bölgesindeki Colne kasabasında yaşayan epilepsi hastası Rachel North’un hayatı, iki yıl önce geçirdiği kazayla karardı. Rachel North, duş aldığı sırada sara nöbeti geçirince küvetin içine düştü.

19 yaşındaki genç kızın eli nöbet sırasında sıcak su musluğunun kordonuna çarptı ve musluğun başı çıktı. Banyo küvetinde dakikalarca baygın halde yatan Rachel’in yüzüne akan kaynar su, genç kızın yüzünde üçüncü derece ağır yanıklar oluşmasına yol açtı.

Royal Preston Hastahanesi’ne kaldırılan genç kızın yüzündeki yanıkların yanı sıra sol gözünün korneasının da tamamen yandığı anlaşıldı. Kriminoloji öğrencisi olan Rachel North’un sağ gözü kazadan sonra yavaş yavaş görmeye başlarken, korneası tamamen yanan sol göz görme yeteneğini kaybetti. 2003 yılında geçirdiği kazayla hayata küsen ve tek gözü görmeyen Rachel North’a iki ay önce umut ışığı doğdu. Kök hücre tedavisinde araştırmalar yapan Dr. Sheraz Daya, genç kızda bir ilki denemek istedi. Ölünün gözünden alınan kök hücreler, laboratuvar ortamında çoğaltılarak, Rachel North’un görmeyen gözüne 4 saatlik bir operasyonla nakledildi. Tedaviye olumlu yanıt veren genç kız, bir süre sonra görmeye başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!