GeriKelebek Köfte, dövülmüş demektir
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Köfte, dövülmüş demektir

Türk mutfağına özgü et yemekleri arasında KÖFTE’nin yeri özeldir. Avrupalıların pek bilmediği köfte, Farsçada ‘dövülmüş’ anlamına gelir.Köftenin keşfi tasarruf fikrinden doğmuştur. Parça etlerin kebap ya da yahni olarak pişirilmek için ayrılmasından sonra, geriye kalan etleri değerlendirmek amacıyla ortaya çıkmıştır. Artan bu biçimsiz etler önce dövülür, içine bulgur, pirinç veya ekmek içi, baharat, soğan katılarak yoğrulur, en sonunda da elle biçimlendirilir.İnce NoktalarPortakal kabuğunun içini iyice oyun. Hazırladığınız salata veya muhallebiyi doldurun. Sofranız öyle renklenecek ki, çocuklarınız bu sürprize bayılacak.Balıklı yeşilim krepYapılışı:Ton balığının yağını süzdürüp, tabağa alın. Üzerine tuz, karabiber, limon suyu, mayonezi, küp şeklinde doğranmış turşu, ezilmiş yumurta sarısı, küp şeklinde doğranmış yumurta beyazı ve 2- 3 dal kıyılmış dereotunu ekleyip, karıştırın. Kalan dereotunu robottan geçirip, süte ekleyin. İçerisine un, yumurta, zeytinyağı, tereyağı ve tuz katarak, mikserle çırpın. Kızdırılmış teflon tavaya hafifçe yağlayıp, 1 kahve fincanı kadar krep hamurundan dökün. Kısık ateşte kreplerin her iki tarafını da pişirin. Kreplerin içine ton balıklı harcı eşit olarak paylaştırıp, sarın.8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 kutu ton balığı konservesi6 adet salatalık turşusu (kornişon da olabilir)Yarım demet dereotu6 yemek kaşığı mayonez2 adet yumurta (haşlanmış)1 adet limonun suyu3 yemek kaşığı zeytinyağıTuz-karabiberKrep İçin1 su bardağı un3 adet yumurta1 su bardağı süt1 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuzBalıkçı salatasıYapılışı:Küçük kırmızı lahanayı ikiye bölüp, koçanını çıkarın. İnce ince kıyıp, tuzla ovun. Havucu ve beyaz turpu soyarak ayrı ayrı rendeleyin. Servis tabağına lahana, havuç ve beyaz turp rendesini yerleştirin. Göz zevkinize göre salatanın üstünü dilimlenmiş domates, yeşil biber ve zeytinle süsleyin. Sızma zeytinyağı, limon suyu, sirke ve tuzu çırpıp, salataya dökün. 8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 adet küçük kırmızı lahana3 adet havuç3 adet beyaz turp10 adet siyah zeytin1 adet domates2 adet sivri biberSosu için5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı2 adet limon1 tatlı kaşığı sirkeTuzBalkabaklı bisküviYapılışı:2 dilim balkabağının kabuklarını soyup, dilimleyip, 1 su bardağı su ekleyip, haşlayın. Suyunu süzüp, püre haline getirin. Önce margarin ve pudra şekeri, sonra yumurta, zeytinyağı, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip, karıştırın. Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamuru örterek 20 dakika dinlendirin. Merdaneyle 1 cm kalınlığında açın ve yuvarlak kalıplarla kesin. Yağladığınız tepsiye bisküvileri dizip, üzerlerine yumurta akı sürün. Fındık serpiştirerek, 180 derece ısıttığımız fırında 15-20 dakika pişirin. 12 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi2 dilim balkabağı125 gr. margarin (eritilmiş)5 su bardağı un1 çay bardağı zeytinyağı2 çay bardağı pudra şekeri1 adet yumurta1 paket vanilya1 paket kabartma tozuÜzeri için2 yemek kaşığı fındık (çekilmiş)1 adet yumurtanın akı