Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı

Güncelleme Tarihi:

Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2003 11:30

Klima ve havalandırma borularından gelen gizli tehlikenin ne olduğunu biliyor musunuz? 1976 yılında Philedelphia’da Amerikan lejyon toplantısına katılanlardan 221’i zatüre geçirdi. 34 kişi öldü. Ölenlere yapılan otopsi sonucunda bir bakteri bulundu ve bu bakteri “Lejionella Pneumophila” olarak adlandırıldı. Hastalığa ise “Lejioner hastalığı” adı verildi.

Haberin Devamı

Kayıtlar aynı otelde 1974 yılında Oddfellow toplantısına katılanlardan 11 kişinin de benzer bir hastalığa yakalandığını gösteriyordu. Geriye dönük araştırmalar ilk kayıtlı salgının 1965 yılında Washington’da bir psikiyatri hastanesinde saptandığını ortaya koyuyordu. Bu bilgilerden anlaşılacağı üzere Lejioner hastalığı yeni bir hastalık değil, bakterinin tanımlanması zor olduğu için yeni bulunmuş bir hastalık gibi algılanmaktaydı.

 

Daha sonraları yapılan çalışmalar bu bakterinin doğada bulunduğunu vebinalardaki havalandırma, soğutma kanalları, soğuk su depolarında ve soğutma kulelerinde yerleşip tesisatlar yolu ile de insanları hastalandırdığını ortaya çıkarttı. Bir kişinin hastalanmış olması aynı yoldan başkalarına da bulaşmasının son derece kolay olması nedeniyle salgın yönünden önlemlerin alınmasını gerektirmekteydi.

Haberin Devamı

 

Özellikle sıcak yaz günlerinde klimalı ortamda serinlemeye çalışan bizler, bu hastalık konusunda daha duyarlı ve tedbirli olmalıyız.

 

Lejionella bakterisi;doğada, su kaynakları içersinde ve nemli ortamlarda bulunmaktadır. Doğadan binaların su sistemleri içersine yerleşen bakteri,uygun ortam koşullarını bulduğunda hızla çoğalmakta ve pulvarize su zerrecikleri ile insanların akciğerlerine yerleşerek enfeksiyona neden olmaktadır. Bakterinin çoğalma, yayılma ve insanlara bulaşması bina mekanik tesisatında oluşmaktadır. Buna göre hastalıkla savaşımda mekanik tesisat, başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Özellikle otellerin bu konuda alması gereken basit önlemler:

 

·       Sıcak su tanklarını üç ayda bir, soğuk su tanlarını ise an az yılda bir dezenfekte etmek,

·       Kullanılmayan veya uzun süre boş duran odaların musluklarını her gün 3-5 dakika açık bırakmak,

Haberin Devamı

·       Binanın her yerinde sıcak su musluklarının 1dk içinde 50-60 dereceye ulaşmasını sağlamak,

·       Duş başlıkları ve musluk filtrelerini her ay kireç çözücülerle temizlemek,

·       Soğutma kulelerini en az yılda dört kez temizleyip dezenfekte etmek (Özellikle soğutma kuleleri ve havalandırma sistemleri lejionella bakterisinin en önemli yayılma yoludur)

 

Geçtiğimiz yıllarda Yunanistan ve İspanya’da sık görülen ve geçen yıl ülkemizde de bir otelde görüldüğü basın kanalıyla ortaya çıkan bu hastalık konusunda tatile giderken kalacağınız otelin bu konuda gerekli önlemleri alıp almadığını sorgulamanızda fayda var.

 

Lejioner hastalığı en sık vücut direnci düşük kişilerde görülmesine rağmen sağlıklı insanlarda da hastalık görülebiliyor. En sık görülen şikayetler yüksek ateş, kas ağrıları ve öksürük. Hastalığın tanısı için bazı özel testlerin yapılması gerekiyor. Sıklıkla kullanılan antibiyotik tedavilerine yanıt alınamaması ile hastalık akla geliyor ve daha sonrasında araştırılıp tedavi ediliyor.

Haberin Devamı

 

Özellikle turizm bölgelerinde hastalığın görülmesi önemli bir gelir kaynağı olan turizme sekte vuracağından maddi ve manevi zarara uğramamak adına tüm turistik tesislerin bu konuda önlem alması son derece önemli. Bu konuda birey olarak bizlerinde duyarlı davranıp, hem kendimizi korumak için hem de yeterli özenin gösterilmesi için toplu yaşam alanı yöneticilerini hastalık konusunda uyarmamız ve bilinçlendirmemiz gerekiyor.

 

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek / Sorun Yanıtlayalım / Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

 

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...
Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)
Kulak kiri bir hastalık mı?

Kanser, nedenleri ve savaş

Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı

Yaygın bir sorun: Selülit

Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!

Anti-aging: Bir yaşam biçimi

Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm

Obur muyuz?

Grip değil, saman nezlesi!

Önemli bir tedavi yöntemi: Dokunmak!

Bebeğinizin cinsiyetini belirlemek elinizde mi?

Yaşlılıkta Bunamanın En Sık Nedeni: ALZHEİMER’e dikkat!

Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!