Klasik müzik ve caz festivalleri

Güncelleme Tarihi:

Klasik müzik ve caz festivalleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2009 00:00

AVUSTURYA
Aristokrasinin buluşma noktası


Salzburg Festivali (25 Temmuz - 30 Ağustos): Mozart’ın doğduğu şehirde, 88 yıldır müzik ve tiyatroyu buluşturuyor. 1877’de
başlayıp, 1910’da sona ermişti.
1. Dünya Savaşı’nda Hugo von Hofmannsthal, Richard Strauss, Max
Reinhardt tarafından tekrar canlandırıldı. Bu yıl Beethoven’ın Fidelio, Handel’in Theodora, Haydn’ın Armida, Mozart’ın Cosi fan Tutte, Rossini’nin Moise et Pharaon operaları, Samuel Beckett, Lewis Carroll - Alice, Alvis Hermanis, Hugo von Hofmannsthal’ın oyunları sahnelenecek. Viyana
Filarmoni, Berlin Filarmoni
orkestraları konserler verecek.
(www.salzburgerfestspiele.at)

İTALYA
Festivalin dans teması Mevlânâ


Ravenna Festivali (14 Haziran - 18 Temmuz): Kentin ismini taşıyan festivalde tiyatro, müzik, sinema buluşuyor. 20 yıl önce, şef Riccardo Muti’nin eşi Maria Muti tarafından kuruldu. Gösteriler 19.yy’dan kalma binalarda gerçekleştiriliyor. Bu yılın iddialı etkinliği Niccolo Jommelli’nin Demofoonte operası ve Ricardo Muti yönetimindeki Maggio Musicale Fiorentino Orkestrası’nın konseri. Dans ve müzik teması Mevlana. Kudsi Ergüner ve Robert Wilson’ın hazırladığı In the Blink of the Eye sahnelenecek. Bir diğer gösteri de Faslı koreograf Sid Larbi Cherkaoui’nin hazırladığı Sutra.

HOLLANDA
15 günde 1200 sanatçı


North Sea Jazz Festival (10-12 Temmuz): Caz tutkunu iş adamı Paul Acket, 1976’da kurdu. Rotterdam’daki festivalde 15 günde, 1200 sanatçıyı, 23 bin kişi izliyor. Cazın her türüne yerveriliyor. Sahnesinden Benny Goodman, Miles Davis, Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie ve Stan Getz gibi efsaneler geçti. Bu yılın yıldızları Herbie Hancock-Lang Lang ikilisi, John Zorn, B.B. King, George Benson.
(www.northseajazz.com)

İSVİÇRE
Zirvedeki müzik şöleni


Menuhin Gstaad Festivali (17 Temmuz - 5 Eylül): Lucerne’den sonra İsviçre’nin en eski klasik müzik festivali. 1050 metre irtifadaki kayak merkezi Gstaad’da, 51 yıldır düzenleniyor. Festival çadırı ve kiliselerdeki konserleri toplam 20 bin kişi izliyor. Bu yıl 17 Temmuz’da başlayan festivalin yıldızları Joshua Bell, Cecilia Bartoli, Sol Gabeta, Vesselina Kasaroa, Renaud Capucon. (www.menuhinfestivalgstaad.ch)

FRANSA
Ella bu sahnede söylemişti


Berlin Filarmoni’den Ravel Aix-en Provence ArtLyrique Festivali (Temmuz): Avrupa’nın en iyi klasik müzik festivallerinden. 51 yaşında. Kentin adını taşıyor. Resital, orkestra konserlerinin yanısıra operalar sahneleniyor. Bu yıl 6 Temmuz’da başlıyor. Mezzo soprano Magdalena Kozena 17. yüzyıl İtalyan aryalarını seslendirecek. Simon Rattle yönetiminde Berlin Filarmoni konser verecek. Ayrıca Mozart’ın Sihirli Flüt operası sahnelenecek. (www.festival-aix.com)

İSPANYA
Latin ruhunu yaşatıyor


San Sebastian Jazz Festival (22-26 Temmuz): 1966’dan bu yana Donostia-San Sebastian’da yapılıyor. Bu yılın yıldızları Abdullah Ibrahim & Ekaya, Roy Haynes Üçlüsü, Joao Jilberto, James Taylor. (www.heinekenjazzaldia.com)

İTALYA
Umbria Jazz Festival

(10-19 Temmuz): 1973’ten bu yana Perugia’da yapılıyor. Santa Giuliana Arena, Teatro Morlacchi, Oratorio Santa Cecilia gibi
görkemli mekanların yanısıra, meydanlarda konserler veriliyor. Caz, soul, blues, gospel, pop, salsa dinleyebileceğiniz
festivalin yıldızları Steely Dan, Simply Red, Chick Corea & Stefano Bollani ikilisi, B.B. King, James Taylor, George Benson.
(www.umbriajazz.com)
Montreux Caz Festivali (3-18 Temmuz): 1967’de, Leman Gölü kıyısındaki ünlü Montreux Kumarhanesi’nde başlatıldı. Bill Evans’Tan Ella Fitzgerald’da nice efsane geçti sahnesinden. 15 günde yaklaşık 200 bin kişi izliyor konserleri. Bu yılın yıldızları Herbie Hancock-Lang Lang İkilisi, David Sanborn, Dianne Reeves, Alice Cooper, B.B. King, Grace Jones, Seal, Lord Byron.
(www.montreuxjazz.com)

İSVİÇRE
Alpler’e yıldız yağacak

Verbier Festivali (17 Temmuz - 2 Ağustos): Kayak merkezi Verbier her yıl temmuzda müzik köyüne dönüşüyor. Çok ünlü sanatçılar, müzikseverlerle kasabanın sokaklarında sohbet ediyor, küçük salonlarda özel resitaller veriyor. Konserleri toplam 40 bin kişi izliyor. 15’inci yıldönümü nedeniyle bu yıl Verbier’e yıldız yağacak: Yuri Temirkanov, Charles Dudoit, Kurt Mazur gibi şefler, Vadim Repin, Dimitri Sitkovetski, Evgeny Kissin, Yuri Bashmet, Janine Jansen, Martha Argerich, Stephan Kovacevich, Lang Lang, Emanuel Ax, Mischa Maisky, Sol Gabetta, Helene Grimaud, Kim Kashkashian, Julian Bliss, Joshua Bell, Evgeny Kissin, Gautier Capuçon, Julian Rachlin gibi solistler sahneye çıkacak. Rodion Shchedrin ve Lara Auerbach kendi bestelerini seslendirecek. (www.verbierfestival.com)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!