Kız Meslek Liselerinin önemi

Güncelleme Tarihi:

Kız Meslek Liselerinin önemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2004 00:00

Ülkemizdeki kadın yemek yazarlarının yetişmesinde kız meslek liselerinin çok büyük önemi olduğuna inanıyorum.Kuruluşundan bugüne kadar, iyi bir ev kadını olabilme bilgisinin yanısıra, mesleki bilgiye sahip öğrenci yetiştirme amacını da taşımıştır Kız Meslek Liseleri. Ev idaresi, alışveriş, adab-ı muaşeret kuralları, dikiş-nakış, ev bütçesinin takip ve tanziminin yanısıra yemek pişirme, pastacılık, reçel, turşu, konserve yapımı, sofra düzeni gibi birçok bilgilerle donatılan mezunların, bizlerin yetişmesinde çok katkıları olduğunu düşünüyorum. Ortaokul dönemimde iğne tutmayı, kurabiye yapıp, sofra kurmayı bana ilk öğreten Kız Enstitüsü öğretmenlerinin yazdığı o değerli yemek kitaplarıydı. Hepsini sevgi ve saygıyla hatırlıyorum.İnce NoktalarHazırladığınız beşamel sosu ateşten almadan önce, içine çekilmiş ceviz, adaçayı ya da nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.Tavuklu fırın makarnaYapılışı:Makarnayı kaynayan tuzlu suda 8-10 dakika haşlayıp, suyunu süzdürün.Tencereye zeytinyağını koyun. Haşlayıp doğradığınız tavukları 2-3 dakika karıştırarak kızartın. Tuzu, karabiberi, ve mısırları ekleyip karıştırın.Bir kabın içinde süt ile mısır ununu çırpıp, pişen tavukların üzerine dökün. Kaynayana kadar pişirin.Bu karışımı, makarnanın üzerine döküp iyice karıştırın.Isıya dayanıklı cam kabın içine karışımı yerleştirin.Kaşar peynirini ve galeta ununu karıştırıp üzerine yayın.175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirip servise sunun.8kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi1 paket burgu makarna2 adet tavuk göğsü (haşlanmış)1 su bardağı konserve mısır2 su bardağı süt1/2 su bardağı galeta unu1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri1 yemek kaşığı mısır unu veya nişasta1 çay kaşığı tuz, karabiber3 yemek kaşığı zeytinyağıMeyveli waffleYapılışı:Derin bir kapta, yumurtayı ve toz şekeri 2-3 dakika çırpın.Üzerine margarini, tuzu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin.Un ve nişastayı ilave edip, tekrar karıştırarak kek kıvamından daha koyu bir hamur elde edin. Üzerini kapatarak 20 dakika bekletin.Tost makinenizi veya waffle makinenizi iyice ısıtın. Hazırladığınız hamurdan 2 yemek kaşığı koyun. Hamuru düzgün bir şekilde yayın.Makinenin kapağını fazla bastırmadan kapatıp waffle’ı 5-6 dakika pişirin.Hamurun tamamını aynı şekilde pişirdikten sonra waffle’ların üzerine çikolatalı sostan dökün. Meyvelerle süsleyip servise sunun.6 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesiYarım su bardağı toz şeker2 adet yumurta125 gr margarin (ılıtılmış)Yarım çay kaşığı tuz1 paket kabartma tozu1 paket vanilya2 yemek kaşığı un4 yemek kaşığı buğday nişastasıÜzeri için12 adet çilekÇikolata sosu
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!