Kıskançlık akıllı işi değil

Güncelleme Tarihi:

Kıskançlık akıllı işi değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amica Dergisi, Mart sayısında Sinan Çetin'in eşi, Rebekka Haas'la yapılan ilginç bir röportaja yer veriyor. Ev hali, iş hali, evlilik hali, çekim hali, doğurganlık hali gibi kadınlık hallerinden söz eden Haas, ‘‘Ne ararsanız evlilik içinde bulabilirsiniz’’ diyen kadınlardan biri.

Ünlü bir yönetmenin kadını olmak sizde nasıl bir etki yarattı?

Gerçekten problem oldu. Sinan ünlüydü. Önce kimse bana Rebekka olarak bakmadı. Türkçe öğrenme gereği de duymamıştım. Kendi arkadaş grubumu kuramadım, bakkala tek başına gidemedim. Tek başına yapmak istediğim bir dolu şeyi yapamadım. Bu yüzden Sinan’a fazla bağlandım. Sinan'ın karısı olarak kaldım ve işler zorlaştı. İnsanlar benden çok şey beklediler, kendilerini bana kapattılar. Aslında benden de değil, Sinan'dan istediler.

Medyayla ilişkiniz de bu şekilde mi kuruldu?

Evet. Ben çok az röportaj veriyorum. Mutluyum böyle arkada.

Kıskançlık yaşadım, evet. En çok da hamileyken. Çünkü evde oturuyordum, birden çok başka biri olmuştum. Ama kıskançlık çok saçma bir şey. Akıllı işi değil. Ben bunu gördüğümde vazgeçtim. Kıskanç olmak hiçbir işe yaramıyor. Ben bir daha kıskanç olmayacağım. Belki bir gün başaramam kıskançlık yapabilirim ama şimdilik iyi gidiyor. Kıskançlık gerçekten gereksiz, üstelik gerçek bir şey için olduğunda yapacak bir şey de yok. Ama bazen hiçbir şey yokken insanın içinden gelebiliyor. Şimdi Sinan geç geliyorsa, ben biliyorum ki çok eğleniyor. Olmayan şeyleri yaratmak istemiyorum. Bizim hayatımızı anlatmak biraz zor bir şey. Biz çok derin bir yoldayız. Hem serbestiz hem güvenli. Ben kendi karakterimleyim ne seviyor neye önem veriyorsam onlar yine önem veriyorsam onlar yine devam ediyor.

Bir ilişkide en çok çekindiğiniz ne olabilir?

Birbirini acıtmak herhalde, lafla. Bunu üç kez yapsan karşındaki seni sevemez. Sinan'la biz birbirimize bağırabiliriz, bazen tabak atarız, ama düşünebiliyor musunuz, üç kez üst üste birine ''Sen çok şişmansın'' demişseniz, bu diğer tarafı daha çok acıtır. Bir de ''Sen bana bunu mu yaptın? Ben sana daha kötüsünü yapacağım'' düşüncesi var. Aptalca bir şey.

Bu kadar özenli olmayı nereden öğrendiniz? Bu sizin ilk evliliğiniz üstelik?

Çünkü bazen küçük bir hata yapıyorum. O küçük hatamı görüyorum ve çok şey öğreniyorum. ''Dikkat et’’ diyorum kendime, ''Bu güzel değil!'' ''Ben şu anda kendime güvenmiyorum'' diye hatırlatıyorum. Çalışmadığım zamanlarda olabiliyor çünkü. Başka bir kadın işsiz, çocukları ile çok mutlu, çok iyi bir anne olarak uzun bir hayat sürdürebilir. Başarılıdır da. Bir kadının kendi kaderini belirlemesi gerekir. Çalışmak, gerçekten benim kaderim. Ortalama istemiyorum ben. Vasatı sevmiyorum. Ya sıcak ya soğuk istiyorum.

Sinan Bey, bir koca olarak nasıl süreçlerden geçiyor?

Sinan'ın iç sezisi çok kuvvetli. Çok çok iyi. Bu adam size çok konuşuyor gibi gelebilir. Evet, doğrudur, senaryolar üzerine, politika üzerine, arkadaşlarıyla çok konuşur. Ama bizim hayatımıza müdahale etmiyor. Ama eğer bize bir şey söylemişse mutlaka doğrudur. Hayat için, aşk için, benim için, çocuklar için kendi sezilerine çok güveniyor. Ama bu çok doğru. Galiba evliliğimizin ilk yıllarında bu kadar iyi dinlemedi içini. Şimdi daha iyi dinliyor bence.

Çocuk sayınızda da size her zaman destek oldu mu?

Ben Sinan'a iki konuda çok teşekkür etmek istiyorum. İlk önce bana ''Neden korkuyorsun, çocuktan daha güzel bir şey olabilir mi?'' dediği için ikincisi de, çocuk olduktan sonra ''Rebekka, çalışma zamanın geldi'' diye ikaz ettiği için. Biliyor musunuz çocuk her zaman yanlış zamanda geliyor. ''Ama korkma çocuk yap.'' Ben evi, parayı, işi düşünen arkadaşlarıma böyle güveniyorum. Hayal gücünüzü biraz çalıştırmanız gerekiyor, o kadar.

Erkekler yaşlandıkça güçlerinden pek bir şey kaybetmiyorlar. Kendilerinden çok daha genç kadınlarla çıkabiliyorlar. Kadındaysa geri sayım başlıyor. Yaşla gelen bu dengesizliğe nasıl hazırlanıyorsunuz?

Kırk beş yaşındaki bir kadın, kırk beş yaşındaki bir erkekten seks görüntüsü bakımından biraz... korkuyorum bunu söylemeye. Yani erkekler biraz şarap gibi yaşlıyken de güçlü. Kimse kadın için bir şey söylemiyor. Ben 30 yaşımda böyle bir yaşlanmayı hissediyorum kendimde. Bunun kabul etmek biraz zor. Ona alışamıyorsun, çünkü devamlı ilerliyor. Ama mutlaka bir şeyimize güvenmemiz gerekiyor. Kesinlikle. Ben 45'te de 55’te de yaşlı bir kadın olmak istemiyorum. Erotik hayatım da bitmemeli. Öyle bir şey olursa hemen kendimi öldürmek isterim. Çok kötü. Demek ki bir çözüm olması gerekiyor. Galiba bu yeni jenerasyonda kadınlar çok güzel yaşlanabiliyorlar.

İnsanın evlilik içinde aşkı özlediği dönemler olabilir. Belki iki hafta, belki iki ay... Bazen alışkanlık yerleşir, göremeyebilirsiniz. Siz bunları nasıl yaşıyorsunuz?

Evlilikte en tehlikeli şey dalgınlaşmak, devamlı uyanık olmak gerekiyor. Bazen bir sene hiçbir şey düşünmüyorsun, devamlı iyi gidiyor. Birden bir problem çıkıyor, herhangi bir şey. Ama evlilik içinde her şeyi bulabilirsiniz. Evlilik dünya demek, ne arıyorsan içinde bulabilirsin. Bazen de sıkılabilirsin. Öyle zamanlar kesinlikle olabilir. O zaman yeni bir çözüm bulman gerekiyor. Bu çözümler de dışarıdan şeyler değil; uzman olmak da gerekmiyor; başka bir ülkeye taşınmak da. ''Ben fazla uzaklaştım, egoist oldum galiba'' diyebilirsin mesela. Evlilik çok zor bir şey. Ama siyahın üzerindeki beyaz kadar iyi görüyorum, ben Sinan'dan ayrılmayacağım.

Dilimiz varmıyor böyle bir güzel ilişkiye bu şıkkı getirmeye ama bir kadınlık duruşu olarak aldatılmaya tepkiniz ne olur?

Bir eşi geri almak için maalesef tek bir çözüm var galiba. Kıskanç davranmak, bağırmak, histeri krizleri geçirmek çok yanlış. Kendini aşağılıyorsun o zaman. Erkek de sana bakıp seni daha az seviyor ve kaçıyor. Kadının kuvvetli olması gerekiyor. Kendini o kadar aşağılanmış hissederken nasıl kuvvetli olabilirsin, ama maalesef tek çözüm bu bence.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!