Kış aylarında risk 3 kat fazla

Güncelleme Tarihi:

Kış aylarında risk 3 kat fazla
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 17:15

Kalp krizi tehdidi kışın artıyor. Özellikle sabah saatlerinin önemine dikkat çeken uzmanlara göre kalbi bazı önlemlerle korumak mümkün.

Haberin Devamı

Genellikle yaz aylarında kalp krizi vakalarının arttığına inanılsa da yapılan araştırmalar özellikle kış aylarında kalp krizi tehdidinin daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Dindar; kış aylarında görülebilen koroner kalp rahatsızlıkları konusunda uyarılarda bulundu:

Solunum yolu enfeksiyonları, kış aylarında daha fazla kalori içeren yağlı besinlerin tüketilmesi ve bu kalorinin harcanamaması, güneşle temasın daha az olmasının getirdiği bazı hormonal değişiklikler ve kapalı havaların oluşturduğu stres bu durumun nedenleri arasında yer alıyor.

Damarlar büzülüyor tansiyon yükseliyor

Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının belki de en önemli sebebi; soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve tansiyonu yükseltici etkidir. Soğuk havada vücut mevcut ısısını korumak üzere cilde daha az kan gönderir ve bunu da tüm damarlarda özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme oluşturarak yapar. Bu büzülme otomatik olarak tansiyonun yükselmesine neden olur.

Koroner kalp hastalarında kalp krizi riskinin artışı yanında, kalp hastalarında kışın artan grip salgını da kalp hastalarında ciddi problemlere yol açabilir.

Haberin Devamı

Sabah saatlerine dikkat

Sabah saatleri; kan akışkanlığındaki değişim, hormonlar ve tansiyon yüksekliği gibi faktörlerin etkisiyle kalp krizlerinin en sık görüldüğü saatler. Kışın sabah saatleri özellikle bilinen damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak bünyesinde bulunduran, tansiyonu yüksek olan kişiler için günün en tehlikeli zamanı. Birçok araştırma ilginç bir şekilde karlı bir gecenin ardından sabah dışarı çıkıp evinin önündeki ya da arabasının camlarındaki karları temizlerken işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor.

Altın tavsiyeler

Karda yürürken dikkat: Kış aylarında soğuk havada dışarıda bulunan kişiler ani güç gerektiren işlerden, ıslak ağır kar üzerinde yürümek gibi işlerden kaçınmalı.

Soğuğa karşı önlem alın: Kalp hastaları kalp sağlıkları için mevsimsel kurallara uymalı ve yaşam şeklini ona göre programlamalı. Yaz aylarında nasıl su kaybını önlemek için ilaçlarının dozlarını doktor kontrolünde ayarlamaları gerekiyorsa kışın da kalp krizi riskini tetikleyen soğuk havalar için de önlemler almalı. Bir otomobili kışa uyarlamak için nasıl birtakım bakımlarının yaptırılması gerekiyorsa kalp de kış mevsimine hazırlanmalı.

Yün çorap giyin: Kalp hastaları özellikle bacak damar problemi olanlar kışın gece de çorap giymeli, bacak damar tıkanıkları olanlar kış aylarında soğuk havaya çıkarken yün çorap giymeli.

İlacınızı düzenli alın: Kalp hastaları ve tansiyon hastaları ilaçlarını düzenli almalı.

Kaloriyi kaçırmayın: Kış aylarında soğuk hava nedeniyle kalorili besinlerin alımı artar, egzersiz oranı düşer ve kilo alımı ortaya çıkar. Kalp hastalarının kış aylarında tam tahıllı besinler ile sebze ve meyve yemeleri, ağır kalorili besinlerden kaçınmaları gerekir.

Soğukta spor yapmayın: Egzersiz yapmak için soğuk hava yerine ev, spor salonu, kapalı ortamlar sessiz bir alışveriş merkezi tercih edilebilir.

Atkınızı berenizi unutmayın: Rüzgarı göğüs bölümüne alacak şekilde dışarı çıkmayınız. Mutlaka atkı, bere kullanarak, havayı burundan alın.

Dil altı ilacını ihmal etmeyin: Kalp hastası olanların mutlaka dilaltı tabletlerini alarak dışarı çıkmaları gerekir.

GÖĞSÜ AĞRIYAN DOKTORA: Göğsü ağrıyan herkes doktora gitmeli. Şüphesiz her göğüs ağrısı sadece kalp hastalıkları belirtisi değil. Bazı mide, yemek borusu rahatsızlıkları, boyun omur hastalıkları göğüs ağrısına neden olabilir. Ancak, “Göğüs ağrısının kalple ilişkisi var mı?” diye sorgulanmalı.

ÇABUK YORULANLAR DİKKAT: Özellikle yürümeyle, merdiven çıkmayla görülen göğüs ağrısının nedeni araştırılmalı.

SAKIN GEÇ KALMAYIN: Göğüs ağrısı çeken, kalp krizi geçiren hastalar vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurursa; anında bu damaları tespit edip açmak mümkün.

İLK 6 SAAT HAYAT KURTARIR: Özellikle ilk altı saat içinde yapılan müdahaleler ile damar tıkanmasına bağlı gelişen kalp adalesi hasarları engellenebilir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!