GeriKelebek Kırmızılar ve Turuncular
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kırmızılar ve Turuncular

Gerdek gecesinde çilek çorbası içirilenler mi dersiniz, ömrünü portakalla, kayısıyla geçirip kansere savaş açanlar mı? En sarıyı, en kırmızıyı yiyin, hem sağlığınız korunsun, hem gözleriniz doysun.2. BÖLÜMAşkın rengi kırmızıKırmızı giyecekler, kırmızı boyalı eşyalar, kırmızı makyaj malzemeleri nasıl yürek hoplatıyorsa, sofranızdaki kırmızı renkli besinler de aynı etkiyi gösterir. Çilek, kiraz, vişne, kırmızı üzüm ve elma gibi meyvelerin içerdikleri antioksidanlar, vücudun savunma sistemini güçlendirir. DOMATES SAVUNMA SİLAHIDomatesin şöhreti, zaman içinde o kadar sık değişti ki, bilimadamları bile bu güzel sebze- meyve hakkında kesin bir kanıya varabilmek için yıllarca çalıştılar. Domatesin M.S.700 yıllarında Aztekler ve İnkalar tarafından yetiştirildiğini biliyoruz. 1500’lü yıllarda İspanyol istilasından sonra domates tohumları Avrupaya getirildi. İspanyollar domatesi çok sevmişlerdi, hemen yemeklerinde kullanmaya başladılar. Ama diğer Avrupa ülkelerinde nedense domates pek rağbet görmedi. Onsekiz ve ondokuzuncu yüzyıllarda domatese ilgi artmaya başladı. Domatese rengini veren kırmızı pigment, sağlığımız için çok büyük önem taşıyor. Likopen adı verilen bu özel pigment kansere karşı önemli bir savunma silahı sayılıyor. Domateste bulunan likopen, diğer meyve ve sebzelerdeki likopen gibi kanda A vitaminine dönüşmüyor. Likopen; bazı organlara geçerek onları da kanserden koruyor. Domateste ayrıca fenolik asidin de bol miktarda bulunması, kanserden korunma gücünü artırıyor. Sigara tiryakilerinin de akciğer kanseri tehlikesine karşı bol miktarda domates yemeleri öneriliyor.Huzur turuncudurBelki size garip gelecek ama renkler arasında sarı ve turuncu insana huzur veren renkler olarak tanımlanırlar. Sarı ve turuncu bir bakıma yazı müjdeleyen renklerdir. HAVUÇ FELCİ BİLE ÖNLERTuruncu renkli sebzeler denilince akla ilk gelen elbette havuç oluyor. Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin olan havuç, bundan 2000 yıl önce Afganistan’da keşfedildi. Afganlar, o gün bugündür topraklarında havuç yetiştirmeye özen gösteriyorlar. İçerdiği maddeler sayesinde havucun felç krizlerini önlediği saptandı. Ayrıca kandaki kolesterol oranının azaltılması için de, zengin bir A vitamini kaynağı olan havucu ilaç niyetine yemelisiniz. KALP DOSTU PORTAKALFlorida’daki portakal yetiştiricileri arasında çok yaygın bir söz vardır. Derler ki, ‘Ponce de Leon, gençlik pınarını arıyordu. Amerikaya dönerken o pınarı yanında getirdi.’ Portakal ve diğer narenciye ürünleri birer C vitamini deposudur. Bildiğiniz gibi C vitamini de vücudu koruyan antioksidanla listesinde birinci sırayı işgal eder. Bu meyveler aynı zamanda hesperetin adıyla bilinen bir maddeye sahiptir. Hesperetin kalbi korur, kansere karşı savaşır, ve enfeksiyonları tedavi eder.KAYISI UZUN ÖMÜR VERİRYirminci yüzyılın başlarında Ortaasya’daki Hunza Nehri vadisine yolları düşen batılı gezginler burada yaşayan insanların çok uzun ve sağlıklı yaşamalarından çok etkilenmişlerdi. Kalp hastalıkları ve kanser türleri bu yörede hiç görülmemişti. Gezginler, Hunza vadisinde yaşayanların yemeklerde inanılmayacak kadar çok kayısı yediklerini farketmişlerdi. Akşamları kayısı çorbası, sabahları kayısı tatlısı, öğleleri kayısılı ekmek yeniyordu. Bizler de Hunza’ları örnek alıp, bol bol kayısı yemeliyiz. Yazanlar: Dr. James A. JOSEPH, Daniel A. NADEAU ve Anne UNDERWOOD Derleyen: Azize BERGİNRENK KODUYLA BESLENMEK ZOR DEĞİL Meyve ve sebzeler, birinci bölümde de bahsettiğimiz gibi ‘Renk kodu’na göre başlıca dört gruba ayrılıyorlar. Kırmızı, turuncu- sarı, yeşil ve mavi-koyu pembe. Püf noktası, her gün bu dört gruptan birer örneğin tabağınızda yer alması.YARIN: MAVİLER ve YEŞİLLERİN MUCİZESİAfrodizyakların hası çilekÇilek, aşkın sembolü sayılır. Ortaçağın dünyasında çilek mükemmelliği ve de adil olmayı simgeliyordu. O devirlerde, çilek, resmi davetlerde, önemli şölenlerde konuklara ikram edilirdi. Çilek, bir bakıma barışın ve de zenginliğin habercisiydi. Fransa’da çilek geleneksel olarak afrodizyak yiyeceklerden biri sayılırdı. Çileğin gücüne öylesine inanılmıştı ki, yeni evli çiftlere zifaf gecelerinde çilek çorbası içirilirdi. Çileğin sağlık açısından iyileştirici nitelikleri onaltıncı yüzyıldan beri biliniyor. 1597 yılındra İngiliz botanikçi John Gerard, taze ve olgun çileklerin mide yanmalarını ve karaciğer iltihaplarını tedavi ettiğini yazmıştı. Zaman içinde çileğin iyileştirici özellikleri unutuldu ya da geçmişte yapılan açıklamaların gerçekleri yansıtmadığı düşünüldü. Gerçi çilek, aşkta mutluluğu garanti etmiyor ama sağlıklı yaşamak isteyenlerin de en sadık dostu. Çilek, neden bu kadar önemli? Hemen açıklayalım. Bu güzel meyvede bulunan fenolik asitler hayvanlarda ve insanlarda kanserli hücrelerin çoğalmalarını önlüyor. Bu asit, kanserli hücrelere de diğer hücreler gibi ölmeyi öğretiyor. Yıllardır sürdürülen bilimsel çalışmalar, çilek gibi vişne ve kirazda da kansere karşı savaşan asitlerin varlığını kanıtladı.