Kırmızı şarabın kalbe yararı bilimsel olarak kanıtlandı

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı şarabın kalbe yararı bilimsel olarak kanıtlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2001 00:00

Fransız ve Ä°ngilizlerin beslenme tarzlarını kıyaslayan uzmanlar, her iki ulusun da aynı oranda yaÄŸ tükettiÄŸini, ancak Fransızların kalbinin daha saÄŸlıklı olduÄŸunu belirlediler. Queen Mary Ãœniversitesi William Harvey AraÅŸtırma Enstitüsü'ndeki uzmanlara göre Fransızlardaki saÄŸlığın sırrı kırmızı ÅŸaraptı. Oysa Ä°ngilizler, tercihlerini bira ya da beyaz ÅŸaraptan yana yapıyorlardı. Roger Corder'ın önderliÄŸinde gerçekleÅŸen araÅŸtırma, Nature dergisinde yayınlandı. Raporda, şöyle denildi:‘‘Kırmızı ÅŸarap polifenol zengini. Polifenol, kan damarlarının daralmasıyla gelen kalp hastalıkları önlüyor. Ä°neklerin aort hücrelerine kırmızı ÅŸarabın etkisi laboratuvarda araÅŸtırıldı ve polifenollerin, kalp hastalıklarının baÅŸ sorumlusu olan endothelin-1'i bloke ettikleri gözlendi. Daha sonra alkolsüz örnekler denendi. 23 kırmızı ÅŸarap, 4 beyaz ÅŸarap, 1 roze ve kara üzüm suyunun etkileri incelendi. Kırmızı ÅŸarap kalbin saÄŸlığını koruma açısından mükemmeldi ve daha az etkili olmasına karşın üzüm suyu da damarları tıkanmasını önlüyor. Ancak beyaz ve roze ÅŸarabın endothelin-1 üzerinde hiçbir etkisi yok. Makul oranda kırmızı ÅŸarap tüketmek kalbi gerçekten koruyor.’’Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!