Kırk yaş şişmanlığı

Güncelleme Tarihi:

Kırk yaş şişmanlığı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

İster diyet yapın ister ağır egzersizler, kırk yaş, insan metabolizmasında bazı değişimlere neden oluyor. Şişman olarak tanımlanmasa da, kadının kilosu artıyor, beden ölçüleri büyüyor. Bu konuda Amerika'da yayınlanan bir kitap için yapılan araştırmalara yüzbinden fazla kadın katılmış. Ve bu sorunun evrensel olduğuna inanılıyor. Başetmenin çareleri elbette var.

‘‘Birgün dolabımı karıştırmaya başladığımda, giyecek hiçbir şey bulamadım. Zaten çok az giysim vardı. Ancak hangisini seçsem, neyse biraz kilo verince giyerim diyerek kaldırmak zorunda kaldım. Şişmanlamamıştım. Ama bedenimin eski haline göre, dolgunlaştığını farkettim. Aklıma gelen tek sebep vardı, kırk yaşımı yeni doldurmuştum.'' Bu tespit, şu sıralar ‘‘I'm too young to get old'' (Yaşlanmak için çok gencim) isimli, Amerikalı jinekolog Judith Reichman'ın kitabını hazırlarken, konuştuğu kadınlardan duyduğu benzer ifadelerden biri. Kırk yaşına giren kadınların çoğunluğu belki de hayatlarında ilk kez, şişmanlama bulguları ile karşılaşıyorlar. Bahsedilen, klinik anlamda bir şişmanlık değil. Ancak o hale de dönüşebiliyor. Dr. Reichman, bu durumun evrensel olduğunu belirtiyor.

Bu çalışma için 16 yıl boyunca 115.195 kadının öyküsü dinlenmiş. Ortaya çıkan yegane sonuç, kadınların hepsi 18 yaşlarıyla kıyaslanınca yaklaşık on kilo almışlar. Eğer alınan kilo miktarı 60 kilodan az ise kadın, sağlığını kaybetmiş olarak kabul edilmiyor. Ancak bu sayıdan sonrası erken ölüm riskini yüzde yirmi oranında artırıyor. Amerika'da kırk yaşına gelmiş kadınların yüzde 37'sinin, tüm diyet ürünlerine ve çok fazla spor yapmalarına rağmen klinik anlamda şişman olduğu belirlenmiş.

GÜNLÜK KALORİ İHTİYACI

Kırk yaşla gelen bu değişimin sebebi, bazal metabolizma oranı. Yani vücudun çalışma ritmindeki farklılaşma. Aslında basit bir matematik hesabına dayanıyor. Alınan kalori eskiden olduğu kadar çabuk ve kolay yakılamıyor. Günlük kalori miktarının yüzde 60-75'inin yakılması gerekiyor. Yüzde onu sindirim sırasında kulllanılıyor. Yaşla birlikte kadının günlük yakması gereken miktar artıyor. Bu nedenle kırklı yaşlardan itibaren günde en fazla 1600 kalori alınması gerekiyor. Yapılan çalışmalara göre, günde alınan ekstra sadece 230 fazla kalori, ayda bir kilo fazlaya neden oluyor. Kadın çok az yese de, bunu farkedemediği için kilo alıyor.

Ayrıca hormonlardaki azalmayla birlikte, yağlar, kaslarda yapılanmaya başlıyor. Böylece fazladan kilo alınmasa bile, baskülde görünen kilo miktarı artıyor. Östrojen seviyesinin düşmesiyle, yağ özellikle bel çevresinde toplanmaya başlıyor. Erkeklerle kıyaslanınca, erkeklerin zayıf kalabilmelerinin veya kadınlar kadar hızlı kilo almamalarının sebebinin, östrojen hormonuyla alakalı olduğu belirlenmiş. Alınacak tedbirlerin ilki, kalori miktarını yüz, iki yüz kalori yavaş yavaş azaltmak. Bunu yapabilmenin en kolay yolu, tabakları küçültmek, az yağlı ürünleri tercih etmek. Bir kaşık yağı kesmek bile değişikliği farketmenizi sağlayacak. Sadece ekstra aldığınız 230 kalori için bile egzersiz yapsanız, kilonuzu koruyabilirsiniz. Üstelik ağır spor yapmanız gerekmiyor. Hormon terapisine geç kalmadan başlayın. Basit kaidelere uyarak, istediğiniz gibi giyinip, sağlığınızı koruyabilirsiniz.

230 Kalori yakmanın 10 yolu

Yaklaşık yetmiş kilo ağırlığındaki bir kadının ağır spor yapmadan 230 kalori yakabilmesinin on basit yolu var. İlki, biraz hızlı yürümek. Sadece 25 dakika yürümeniz yeterli. Bahçe işleriyle yarım saat uğraşmak da aynı miktarda kalori yakmanızı sağlıyor. Bisiklete binmekten hoşlanıyorsanız, kırk dakikanızı ayırmalısınız. Golf oynamayı tercih ediyorsanız, 45 dakikayı gözden çıkaracaksınız. Normal tempoyla yürümekten yanaysanız, 45 dakika süreyle devam edeceksiniz. Tenis, pin pon ve hafif aletli spor yapmak istiyorsanız, 55 dakika çalışmak size yine 230 kalori kaybettirecek.

Evden dışarı adımı atmam, evi temizlerim diyorsanız 65 dakika çalışarak aynı kaloriden kurtulabilirsiniz. Eğer tüm bu sayılanlar size çok hafif geldiyse, tırmanmaktan hoşlanıyorsanız sadece otuz dakika ayırmanız yeterli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!