Kırışıklığa karşı şarap!

Güncelleme Tarihi:

Kırışıklığa karşı şarap
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yazın sıcak günlerinde, güneşlenmeye çıkarken bazı beslenme kurallarını unutmayın. İngiliz doktorlara göre, kumsala inmeden önce biraz pişmiş havuç ve portakal yemek, bir kadeh kırmızı şarap içmek kişiyi güneşin zararlarından koruyor. Hem daha sağlıklı bronzlaşmayı sağlıyor hem de cilt kanseri ve kırışıklıklara karşı savaşmak kolaylaşıyor.

İngiliz Healthy Eating dergisinin son sayısında, Londra'daki St. Thomas hastanesinden doktor Jane McGregor ile yapılan bir röportaj yer alıyor. Dermatolog McGregor, güneşe çıkarken, nasıl beslenilmesi gerektiğine dair bilgi veriyor. Buna göre havuç ve portakal yemek ve bir kadeh de kırmızı şarap içmek, güneşe çıkmadan önce pek yararlı. Yüksek oranda antioksidan içeren bu besinler, güneşin hasarlarına karşı kişiyi koruyor. Güneşe çıkmadan sürülen kremler, tişört giymek veya şapka takmak tam anlamıyla korunma sağlamıyor çünkü kansere ve güneş yanıklarına, kırışıklıklara karşı savaşın önce vücutta yapılması gerekiyor. Bunu da antioksidan maddeler gerçekleştiriyor.

En son araştırmalar gösteriyor ki, bu nedenle sebze ve meyve yönünden zengin bir diyet uygulamak gerekiyor. Sebze ve meyvelerde yüksek oranda antioksidan bulunuyor. Güneşin ultraviyole ışınları vücuttaki serbest radikallerin sayısını artırıyor ve bu değişken kırmızı moleküller kimyasal dengeyi bozuyor. Antioksidanlar serbest radikallere karşı savaşarak, cildin tahribatını engelliyor. Aksi halde cilt elastikiyetini kaybediyor, kırışıyor ve kanser riski artıyor.

İyi bir beslenme diyetiyle antioksidan alabilirsiniz. Portakal başta olmak üzere turunçgiller, soğan, elma ve üzüm en iyi antioksidan kaynaklarından. Ayrıca çay, özellikle bitki çayları ve kırmızı şarap da antioksidan içeren içeceklerden. Havuç, kırmızı biber, ıspanak, mango, kavun, patates de diyetinizde yer almalı. Ayrıca havuç suyunu da tercih edebilirsiniz. Bu yiyecek ve içecekler günde beş öğün alınmalı. Eğer bu kadar çok tüketemiyorsanız, takviye edici antioksidan haplar da kullanabilirsiniz.

Güneşin tüm zararlarına karşın fiziksel ve ruhsal sağlığa olan katkıları nedeniyle kaçmak yerine bilinçli bir şekilde faydalanmak mümkün. Çünkü yapılan araştırmalarda anlaşılmış ki, yazın depresyonun görülme sıklığı azalıyor, ölüm oranı düşüyor, insanların kendine güveni artıyor ve D vitamini alınabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!