'Kim 30 milyon lira ister?'

Güncelleme Tarihi:

Kim 30 milyon lira ister
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2009 11:45

Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğünün yılbaşı özel çekilişinde vereceği 30 milyon liralık büyük ikramiyenin, kazanılmasının ya da kaybedilmesinin, kişide psikolojik yönden bozukluğa yol açabileceği bildirildi.

Adana Numune Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, piyango bileti alırken bazı kişilerin çok büyük beklentilere girerek bütün sorunlarının çözümünü aldıkları bilete bağladıklarını söyledi.

“Heyecanlanıyor, hayaller kuruyor ve çekiliş gününü sabırsızlıkla bekliyorlar” diyen Öztanrıöver, “Bilet alan kişiler, yaşadıkları onca kötü günden sonra bu parayı hak ettiklerini düşünüyorlar. Ve o gün geldiğinde büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlar. Sanki birileri, onun hakkı olan parayı vermemiş gibi hissediyorlar. Öfke, isyan, üzüntü, hatta depresyona girebiliyorlar” dedi.

Bütün sorunların çözümünü, ikramiye çıkacak bir bilete bağlamanın doğru olmadığını anlatan Öztanrıöver, şunları söyledi:

“Bu şekildeki davranış zaten sağlıksız olunduğunun bir göstergesidir. Eğer bileti beklentisiz alırsanız sorun olmaz. Biletinizi alın ve rafa kaldırın. Bir çay parasına oynanan okey oyunu gibi görün. Para çıkmazsa sadece eğlenmiş olacaksınız. (Ya çıkarsa) diye düşündüğünüzde ise (başıma gelirse o zaman düşünürüm) cevabını verin. Ve para size çıktı, o zaman ne yapacaksınız? Sıcacık bir kumsalda uzanırken birden buzlu su dolu havuza atlarsanız kalp krizi geçirebilirsiniz. Eğer size büyük miktarda para çıkmışsa hayatınızda yapacağınız ani ve büyük değişiklikler hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı riske atabilir. Bunu önlemek için birkaç ay eski yaşamınızı sürdürün. Yaşamınızda önemli bir değişiklik yapmayın. Hayatınızın anlamını, hedeflerinizi gözden geçirin. Hayatınızda neyin değiştiğini sorgulayın. Paranın gerçek değerini de sorgulayın. Bunun için kendinize, (3 aylık ömrüm kalsaydı bu paranın benim için anlamı ne olurdu? Ve bu üç ayı nasıl geçirmek isterdim?) diye sorun.”

“MUTLULUK DIŞ ETKENLERE ODAKLIYSA GEÇİCİDİR”

Öztanrıöver, mutluluğun veya mutsuzluğun kişinin başına gelen olaylardan değil, kişinin onlara yüklediği anlamlardan kaynaklandığını ifade etti.

Öztanrıöver, mutluluğun para, başarı, güzellik gibi dış etkenlere odaklı olmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Eğer mutluluk bunlara bağlı ise bu mutluluk değil, hazdır ve geçicidir. Mutluluk koşulsuz bir şeydir. İnsanın kendi içinden kaynaklanır. Büyük miktardaki paralar, insanların hedeflerini ellerinden alarak yaşama sevincini yok edebilir. Bu yüzden size para çıkması şanssızlık, çıkmaması şans olabilir. Eğer mutluluğun anahtarına sahipseniz, zaten her şeyiniz var demektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!