Kilo vermenin püf noktaları

Güncelleme Tarihi:

Kilo vermenin püf noktaları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Doğru beslenmeyi ilke edinirseniz, aç kalmadan fazla kilolarınızdan kurtulursunuz. Bu arada yağlı besinlerden uzak durmanın da yeterli olmadığını belirtelim. Her gün aldığınız ve yaktığınız kalori miktarı, kiloların değişmesinde önemli rol oynuyor. Bu nedenle öncelikle beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmelisiniz. Bu konuda size bazı önerilerimiz olacak.

1- Sofrada

Aile sofralarında yemekleri fazla kaçırmak işten bile değildir. Sofradakilerle sohbet ederken farkına varmadan fazla yemek yersiniz. Servis tabağında artmış yemek varsa, bunu tabaklara bölüştürmek istersiniz. Bir kaşık fazla yemekle, birkaç yüz fazla kalori alabileceğinizi unutmayın. Böyle bir tehlikeyi önlemek için yapacağınız şey çok basit. Yemekleri mutfakta herkesin tabağına koyun. Böylece artmış yemeği bitirmek gibi bir zorunlulukla karşılaşmazsınız.

2- Evden çıkın

Canımız sıkıldığı zaman yiyeceklerle avunmayı deneriz. Can sıkıntısı ve işsizlik bizi öte beri atıştırmaya zorlar. Böyle zamanlarda evden çıkıp biraz yürümeniz, vitrinlere bakmanız yararlı olur.

3- Başka ilgi alanınız olmasın

Yemek yerken televizyon izlemek ya da gazete, kitap okumak son derecede sakıncalıdır. Dikkatinizi sadece yiyeceklere vermediğiniz için ne kadar yediğinizin farkına varmazsınız. Oysa yemek yerken sadece önünüzdeki tabakta bulunan yiyeceklerle ilgilenmeniz doyduğunuzu da farketmenizi sağlar.

4- Yemekten önce bir şeyler yiyin

Öğle veya akşam yemeği için sofraya oturmadan önce, bir şeyler atıştırmanız çok yararlıdır. Genellikle çocukların yemekten önce bir şeyler yemelerine izin vermeyiz. Ama bizim için durum farklıdır. Yemekten önce bir şeyler atıştırırsanız, örneğin bir meyve yerseniz, sofrada açlığınızı çok daha çabuk bastırırsınız. İyice acıkmış olarak sofraya oturduğunuz zaman doymak bilmezsiniz ve aldığınız kalori miktarı çok olabilir.

5- Tabağınızda yemek kalsın

Çocuklara, önlerine konulan yemeğin hepsini bitirmeleri konusunda her zaman baskı yaparız. Görgü kurallarına göre de tabakta yemek bırakmak, uygun bir davranış değildir. Ama kilo vermek söz konusu olunca durum değişiyor. Tabağınızdaki yemeğin hepsini bitirip tabağınızı tertemiz bırakmak zorunda değilsiniz.

6- Sevmediğiniz yiyecekleri yemeyin

Böyle bir öneri almak hoşunuza gider. Fakat insanlar, genellikle kilo vermek için sıkıntıya katlanmak zorunda olduklarını düşünürler. Kilo vermek uğruna sevmedikleri yiyecekleri yerler. Sevmediğiniz yiyeceklerden çok az kalori de alsanız, kendinizi sıkıntıya sokmamalısınız.

7- Yemek pişirirken

Yemek pişirirken, yemeğin pişip pişmediğini anlamak için tadına bakmak istersiniz. Bu da size fazla kalori kazandırır. Yemeklerin tadına bakacağınız zaman ayakta durmayın. Mutlaka oturun. Ayakta durursanız, pişmekte olan yemekten birkaç lokma daha tatmak isteyebilirsiniz.

8- Beklemeyi öğrenin

Gün ortasında canınız bir şeyler atıştırmak istedi. Hemen elinizi yiyecek tabağına ya da paketine uzatmayın. Yirmi dakika bekleyin. Eğer bu sürenin sonunda canınız hala bir şeyler atıştırmak istiyorsa mesele yok. Ama bu kadar süre bekleyince, iştahınız kaçar ve canınızın bir şey yemek istemediğini farkedersiniz.

9- Servis yapmayın

Ev halkı, özellikle çocuklar bir şeyler atıştırmak istedikleri zaman onlara servis yapmaktan kaçınmalısınız. Canı bir şey yemek isteyen gidip kendisi almak istediğini alsın.

10- Yeme yasağı

Her gün belli miktarda kalori almayı kendinizi alıştırmış olabilirsiniz, ama kalori alma işlemini, günün belli bir döneminde yapmalısınız. Bu uygulama metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Ayrıca günün ikinci yarısında daha az hareket ettiğiniz için aldığınız kalorileri yakmanız da zorlaşır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!