Keyveni Sahrap

Güncelleme Tarihi:

Keyveni Sahrap
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2005 00:00

Anadolu’da bir nişan, düğün ya da sünnet töreni yapılacağı zaman mahallenin en becerikli kadınları törenin yapılacağı evde toplanır.Önce yapılacak yemekler belirlenir, yani; mönü oluşturulur. Sonra da saatler süren o çok eğlenceli yemek pişirme faslına geçilir. Bol sohbetin yanı sıra arada sırada türkülerin söylendiği bu yemek pişirme törenlerinde ortaya çıkarılan yemeklerin tadına da doyum olmaz. İşte bu yemekleri yapan becerikli, elinden her iş gelen kadınlara "keyveni" adı verilir. Yapılan her kutlama töreninde ya da toplu yemek yapma işinde hep onların imzası ve ellerinin lezzeti vardır. Geçenlerde yapılan TÜYAP mutfak fuarında ben de Anadolu’nun keyveni kadınlarını aratmayacak şekilde 35 kişiye yemek yaptım. Annelerimizin eline su dökemem belki ama kendi evime çağırdığım 50-60 kişiye yemek pişirebildiğimi yakın çevrem bilir. Kazan gibi tencerelerde aşure, pilav ya da çorba pişirip bunların kıvamını tutturmak ve aynı zamanda lezzetli olmalarını sağlamak hiç de kolay değildir. Ispanaklı tavuk sarması6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi6 adet tavuk göğsü15 adet ıspanak yaprağı 1 adet orta boy kuru soğan 1 çay kaşığı tuz, karabiber 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (dil peynirini öneririm)Kızartmak için2 yemek kaşığı un1 adet yumurta3 yemek kaşığı galeta unu (veya çekilmiş bayat ekmek içi)1 kahve fincanı sıvıyağTavuk göğüs etlerini buzdolabı poşetine koyup bir et döveceği yardımıyla döverek, en az yarım santim. inceltin. Diğer taraftan, derin bir kasede, yıkanmış ve çok ince kıyılmış ıspanak yapraklarını, rendelenmiş kuru soğanı, 3 yemek kaşığı zeytinyağını, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Üzerine rendelenmiş peyniri serpiştirip tekrar harmanlayın. Şimdi de tavuk göğüslerini mutfak tezgahının üzerine serin. Her birinin ucuna ıspanaklı harçtan 1 yemek kaşığı kadar koyup sıkıca rulo yaparak sarın. Rulolar açılmasın diye birer kürdanla tutturun. Bir kasenin içinde yumurtayı köpük köpük oluncaya dek çırpın. Unu bir tabağa serin. Galeta ununu da bir başka tabağa koyun. Bir taraftan da tavada sıvıyağı kızdırın. Rulo yaptığınız tavukları önce una, sonra yumurtaya ve son olarak da galeta ununa bulayarak kızgın yağda çevirerek kızartın. Kağıt mutfak havlusunun üzerine alıp fazla yağlarını emdirin ve sıcak olarak servise sunun. İsterseniz ruloları ortadan ikiye bölüp, yanında makarna ya da pilavla ikram edebilirsiniz.Bademli hoşmerim6 kişilikHazırlama süresi 5 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı dolusu tuzsuz lor peyniri2 tatlı kaşığı tereyağı (veya bitkisel margarin) 1 yemek kaşığı irmik1 yemek kaşığı un1 su bardağı toz şekerÜzeri için1/2 su bardağı soyulmuş iç bademÖncelikle, tavaya tereyağı veya margarinle beraber lor peynirini koyun. Orta ısılı ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika pişirin. Lor peyniri erimeye başladığında unu ve irmiği de ekleyin. Yine sürekli karıştırarak 5 dakika kadar daha kavurun. Son olarak, toz şekeri kavrulan helvanın üzerine aktarın. Helva, şekeri katar katmaz sulanacaktır. Siz karıştırarak 3-4 dakika daha pişirin. Sıcakken servis tabağına boşaltıp üzerini soyulmuş bademlerle süsleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!