Uzay hakkında çekilmiş en iyi 7 film

Güncelleme Tarihi:

Uzay hakkında çekilmiş en iyi 7 film
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 10:07

Uzay hakkında pek çok şeyi öğrenmemizi sağlayan NASA, kurulduğu yıllardan itibaren bilim kurgu filmlerinin ilham kaynağı oldu. Sinemaseverlere uzayı anlatan en iyi uzay temalı filmleri bir araya getirdik.

Haberin Devamı

1958 yılında kurulan NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) çalışmalarıyla, sinema filmlerine içerik farklılığı ve zenginliği konusunda büyük bir ilham kaynağı olmuştur. Bilim kurgu ve uzay konulu filmlerin fikir ve senaryo sürecinde NASA çalışanlarının katkısı yadsınamaz bir gerçek. Çalışmalarıyla filmlere ilham kaynağı olmuş en iyi uzay temalı 7 filmi sizler için bir araya getirdik.

 

1. THE MARTIAN / MARSLI - 2015

Uzay hakkında çekilmiş en iyi 7 film

Yakın tarihte vizyona giren ve beyaz perdede uzayı farklı bakış açılarıyla anlatan filmlerden biri olan The Martian ile başlayalım... Ridley Scott'ın yönetmenliğini üstlendiği film, Andy Weir tarafından yazılan aynı adlı romandan beyaz perdeye uyarlanmış. Matt Damon'ın muhteşem performansıyla Oscar'a aday olduğu film, Mark Wathney adlı bir astronotun Mars'ta hayatta kalma mücadelesine odaklanıyor. Wathney öldü sanılarak ekibi tarafından terk edilir ancak hayattadır ve kısıtlı imkanlarla NASA ile iletişim kurmaya çalışmaktadır. Bu filmde NASA, amacına ulaşmak adına her şeyi yapabilen bir kurum olarak gösteriliyor.

 

Haberin Devamı

2. INTERSTELLAR / YILDIZLARARASI - 2014

Uzay hakkında çekilmiş en iyi 7 film

Çekmiş olduğu Kara Şövalye (The Dark Knight), Başlangıç (Inception), Akıl Defteri (Memento) gibi filmlerle sinema dünyasındaki başarısını her defasında gösteren Christopher Nolan imzalı film Interstellar filmi büyük bir gişe başarısı yakaladı. Son yılların en iyi bilim kurgu filmleri arasında gösterilen ödüllü yapım, bir grup astronotun Endurance uzay aracılığıyla birlikte, solucan deliğinden geçerek, yaşanabilir gezegen arayaşını konu alıyor. Filmde Matthew McConaughey, Anna Hathaway, Jessica Chastain gibi isimler yer alıyor.

 

Haberin Devamı

3. MISSION TO MARS / GÖREV MARS - 2000

Uzay hakkında çekilmiş en iyi 7 film

İlk dakikasından son dakikasına kadar heyecanla izlenecek bir Brian de Palma filmi Mission to Mars. Daha önce farklı türlerde yapımların yönetmenliğini üstlenen De Palma'nın bilim kurgu filmi çekmesi sinemaseverleri heyecanlandırmıştı. Yönetmenin hünerlerini sergilediği film, Mars'a ilk kez insanlı olarak gönderilen uzay aracının karşı karşıya kaldığı felaketleri anlatıyor. Hayatta kalanları dünyaya döndürmekle görevlendirilen ekip, bir süre sonra olayın iç yüzünü öğrendiklerinde işleri sandıkları kadar kolay olmuyor.

 

4. APOLLO 13 - 1995

Uzay hakkında çekilmiş en iyi 7 film

Haberin Devamı

Unutulmaz filmler arasına adını yazdıran Apollo 13, usta yönetmen Ron Howard yönetmenliğinde çekilerek gerçek olaylardan esinlendi. Film; ünlü astronotlar Jim Lovell, Fred Haise ve Jack Swigert'tan oluşan üç kişilik ekibin aya varmadan önce oksijen tanklarından birinin patlamasıyla ölüm kalım mücadelesi vermelerini konu alıyor. Amerikan tarihine geçen en büyük krizlerden biri olarak görülen Apollo 13 projesinin beyaz perdeye adapte edildiği film, insanlığın uzayda bir şeylerin üstesinden gelebilme ve mücadele edebilme gücünü gösteriyor.

 

5. SPACECAMP - 1986

Uzay hakkında çekilmiş en iyi 7 film

Patrick Bailey'in yazmış olduğu aynı adlı kitaptan beyaz perdeye adapte edilen film, aynı zamanda Huntsville Uzay Kampından da esinlenmiştir. Harry Winer'ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmde Kate Capshaw, Kelly Preston, Larry B. Scott gibi isimlerin yer aldığı SpaceCamp, NASA'nın uzay mekiğinin çalışma mantığını anlatan bir yaz programına katılan bir grup çocuğun yanlış bir komut üzerine, dünya ile bağlantı kuramaması ve eğitmenleriyle birlikte eve sağ salim dönmeleri için birlikte çalışmak zorunda kalmalarını anlatıyor.

 

Haberin Devamı

6. 2001: A SPACE ODYSSEY / 2001: BİR UZAY DESTANI - 1968

Uzay hakkında çekilmiş en iyi 7 film

Stanley Kubrick'in senaryosunu yazıp yönetmenliğini üstlendiği film, Arthur C. Clarke'ın yazmış olduğu kısa öyküden esinleniyor. 1991 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivine alınan 2001: A Space Odyssey, dört dalda Oscar adaylığı kazanmış ve "En İyi Görsel Efekt" Oscar'ını kucaklamıştı. Dört ana bölümde anlatılan film sırasıyla; İnsanlığın Şafağı, TMA1, Jüpiter Görevi ve Sonsuzluğun Ötesi'ni işliyor.

 

7. CAPRICORN ONE / HÜKMEDENLER - 1978 

Uzay hakkında çekilmiş en iyi 7 film

Bilim kurgu ve gerilim türünün harmanlandığı film, ismini Mars'a gidecek bir uzay aracından alıyor. Peter Hyams'ın yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Elliot Gould, James Brolin, Brenda Vaccaro, Karen Black gibi isimler yer alıyor. Vietnam Savaşı'nın devam ediyor oluşu, toplumsal huzursuzluk, ırkçılık hareketleri gibi çözüme ulaşmamış olaylar Amerikan halkının hükümete karşı olan güvenini sarmıştı. O dönemde yaşananlar beyaz perdeye aktarılıyor. Politik gerilim filmi olan Capicorn One, Mars'a yapılack ilk insanlı uçuşun başarılı olamayacağını anlayan NASA yetkililerinin planı iptal etmek yerine insanları aldatmasını anlatıyor.

 

Haberin Devamı

sinemajor.com Tarafından hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!