Sizin konseriniz hangisi?

Güncelleme Tarihi:

Sizin konseriniz hangisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 14:38

Önümüzdeki ilkbahar - yaz dönemde hangi konserlere gideceğimiz şimdiden belli oldu. Ayrıntılı etkinlik rehberimizden siz de kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.

STEVEN WILSON 

Haberin Devamı

Sizin konseriniz hangisi

Steven Wilson progresif rock hayranları için çok şey ifade Porcupine Tree’nin derin şarkı sözlerinin kalemi. Solo projelerinde de karanlık ritimlerden vazgeçmeyen Wilson’ın sahne performansı hipnotize etkisi yaratabilir.

DETAYA GİRELİM:

- Günümüz ve tüm progresif rock tarihinin en önemli yapı taşlarından biri olan Porcupine Tree'yle şu ana kadar hepsi de birbirinden önemli 10 stüdyo albümüne imza attı. Sıradaki albümün ne kadar büyük bir sabırsızlıkla beklendiğini söylememize gerek bile yok...

- Klişeden de klişe "Neden müzik?" sorusunu Steven Wilson'a sorarsak alacağımız tonla cevap var. En temeline indiğimizde ise Pink Floyd ve Donna Summer'la karşılaşıyoruz. Bir Noel gecesi, Wilson Ailesi birbirlerine aldıkları hediyeleri açar. Müzik sevgisi zirvelerde gezen aile üyeleri birbirlerine plaktan başka bir şey almamıştır. Steven Wilson'ın payına düşen ise, Pink Floyd - Dark Side of the Moon ve Donna Summer - Love to Love You Baby plakları olur. Bu iki plak, Steven Wilson'ın müzisyen kimliğinin temel kodlarını yazan ve kariyerindeki işlerde sıklıkla görebildiğimiz referanslara hayat verir.

Haberin Devamı

- Steve Wilson ayakkabıya pek inanmaz. Dünya üzerindeki hemen hemen her enstrümanı çalabiliyor oluşu gerçeğinden sadece elektro gitarı ele alırsak, bu durumun sebebini de açıklayabiliriz. Wilson, sahnede gitarını çalarken kullandığı onlarca pedala daha rahat hakim olabilmek adına ayakkabı giymeyi tercih etmiyor.

- Progresif rock ana hattından çıkarsak; Wilson'ın ambient, drone, noise, post-rock, krautrock ve shoegaze başta olmak üzere müzik kariyerinde uğramadığı bir durak kalmadığını görebiliriz.

- Steven Wilson tıpkı müzik kariyerinde olduğu gibi, gerçek hayatta da sabit bir yerde durmaktan hoşlanmıyor. Şu an İngiltere'nin Hemel Hempstead kasabasında yaşayan sanatçı, hayatının belli bölümlerini dünyanın farklı bölgelerinde geçirdi. Bu durum, Porcupine Tree başta olmak üzere, Steven Wilson'ın elinin değdiği tüm işlere fazlasıyla ilham vermiş.

Haberin Devamı

- Steven Wilson'ın 2008 çıkışlı ilk resmi solo albümü Insurgentes, bir yıl sonra Danimarkalı yönetmen Lasse Hoile'nin yönettiği aynı adlı bir belgesel filme hayat verdi. Mikael Åkerfeldt, Aviv Geffen, Trevor Horn, Susana Moyaho ve Jonas Renkse'nin yer aldığı belgesel filmi muhakkak izlemeniz gerektiğini söylememize gerek bile yok.

- Porcupine Tree hayranlarının dikkatinden kaçmadığına emin olduğumuz bir şey var. Steven Wilson, şairane şarkı sözlerinde tren referansı vermeyi çok seviyor. Bunun sebebini öğrenmek için Wilson'ın çocukluğuna iniyoruz. İngiliz sanatçının, İngiltere'de doğup büyüdüğü evin bir tren istasyonunun çok yakında oluşu, şarkı sözlerindeki bol tren referansının sebebi.

Haberin Devamı

- Bugüne kadar 2 kez Porcupine Tree'yle, 1 kez Mikael Åkerfeldt'li projesi Storm Corrosion'la, 1 kez de solo albümü Grace for Drowning'le Grammy'ye aday oldu.

- Müzisyen kimliğinin yanında kendi kendini yetiştirerek çok yetenekli bir prodüktör haline gelen Steven Wilson; Opeth, Marillion, Orphaned Land, Yoko Ono, Anja Garbarek, Pendulum ve Anathema başta olmak üzere birçok önemli sanatçıyla çalıştı.

- Kendisine ilham veren ve müzik tarihine damga vurmuş albümleri remix'lemeye ise bayılıyor. Özellikle King Crimson ve Jethro Tull albümleri, bu güzel durumdan nasibini fazlasıyla aldı.

- Kendi ilham alırken bizlere de ilham verdiği yan projelerinin ucu bucağı yok... No-Man, I.E.M., Bass Communion, Blackfield ve Storm Corrosion isimleriyle hayat bulan bu projeler, Steven Wilson'ın vizyonunun ne kadar geniş olduğunu kanıtlıyor.

Haberin Devamı

Nerede, Ne Zaman:  2 Mayıs - Zorlu PSM.

Sizin konseriniz hangisi

 

M83

Sizin konseriniz hangisi

M83 elektronik müziğe mesafeli olan dinleyicilerin bile bildiği şarkıların arkadında yetenek! Midnight City’i dinleyince anlayacaksınız ki bu isim size çok şey ifade ediyor.

Nerede, Ne Zaman:  2 Mayıs - Zorlu PSM.

Sizin konseriniz hangisi

 

SİGUR ROS 

Sizin konseriniz hangisi

İzlanda’dan uzun zamandır beklediğimiz dostlarımız “Sigur Rós” geliyor. Grubun canlı performansları hem görsel tasarımlarıyla hem de denyesel tınılarıyla büyük merak konusu.

Haberin Devamı

DETAYA GİRELİM:

Grubun frontman'i Jónsi Birgisson, falsetto vokallariyle olduğu kadar, gitarı keman yayıyla çalmasıyla da ünlü.

- Peki grubun ismi nereden geliyor? Sigur Rós ismi, grubun frontman'i Jónsi Birgisson'un kız kardeşi Sigurrós Elín'in isminden geliyor. Sigur ve Rós kelimlerine ayrı ayrı baktığımızda ise, İngilizce karşılığında victory ve rose, yani zafer ve gül kelimelerini elde ediyoruz.

- Film ve dizi endüstrisi Sigur Rós'a çok şey borçlu… Vanilla Sky, 24, CSI, The Life Aquatic with Steve Zissou, Skins, Children of Men, Slumdog Millionaire ve 127 Hours başta olmak üzere sayısız film ve dizide Sigur Rós şarkıları kullanıldı.

- İzlandalı grup, televizyon tarihinin en önemli animasyonlarından The Simpsons'a konuk oldu ve dizinin tema müziğini yorumladı.- HBO'nun ünlü dizisi Game of Thrones'ta da konuk oyuncu olarak yer alan Sigur Rós, The Rains of Castamere yorumuyla uzun süre konuşuldu.

Nerede, Ne Zaman:  11 Haziran - Zorlu PSM.

 

Sizin konseriniz hangisi

 

PJ HARVEY

Sizin konseriniz hangisi

PJ Harvey kadın ozan diyebileceğimiz bir ekolün en başarılı temsilcilerinden. 2001 İstanbul konseri de çoğu hayranının aklından hala çıkmadı.

DETAYA GİRELİM:

- PJ Harvey için en önemli şey değişim, en sevmediği şey ise kendini tekrar etmek. Sanatçı,"Öğrenmek için müzik yapıyorum." diyerek durumu açıklıyor.

- John Parrish, PJ Harvey için bir müzisyenden çok daha ötesi. Sanatçı, Parrish'in kendisi için önemini "Ruh ikizim" tanımını kullanarak açıklıyor.

- 2001 ve 2011'de iki kez Mercury Prize kazanan PJ Harvey, bu ödüle iki kez layık görülen tek müzisyen. Bu özelliğiyle Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki yerini de almış durumda.

- Sanatçı, bugüne dek birçok kez Patti Smith'le karşılaştırılmasını ise "Saçmalık" ve "Kolaya kaçılan bir benzetme" olarak tanımlıyor.

- Nick Cave, Tricky, Sparklehorse, John Parish, John Peel, Marianne Faithfull, Josh Homme, Mark Lanegan ve Thom Yorke başta olmak üzere, birçok önemli sanatçı, müzisyen ve müzik insanıyla iş birlikleri gerçekleştirdi.

- İlk PJ Harvey albümü Dry, Kurt Cobain için tüm zamanların en iyi 16. albümü.

- Red Hot Chili Peppers gitaristi Josh Klinghoffer, Uh Huh Her albümünün turnesinde PJ Harvey!nin gitaristliğini üstlendi.

Nerede, Ne Zaman:  8 Haziran - Zorlu PSM.

Sizin konseriniz hangisi

 

TINDERSTICKS

Sizin konseriniz hangisi

En kaliteli melankoli için Tindersticks diyoruz! Neyse ki yeni albüm The Waiting Room ile dünya turnesine çıktılar da biz de onları canlı izleyebileceğiz.

DETAYA GİRELİM: 

- Grubun ismi, Stuart Staples'ın Yunaninstan'daki bir plajda gezinirken bulduğu Alman yapımı kibritten geliyor.
- Ünlü Fransız yönetmen Claire Denis, tam bir Tindersticks fetişisti. Hem de Nenette et Boni, Les Salauds, 35 Shots of Rum, White Material ve Trouble Every Day'in soundtrack'lerini tamamıyla İngiliz gruba emanet edecek kadar…
- İngiliz televizyon dizisi The Sins için Four Tops şarkısı What Is a Man'in harika bir yorumunu kaydettiler.
- Kült televizyon dizisi The Sopranos'un ilk sezonundaki Isabella başlıklı bölümde Tiny Tears isimli şarkılarıyla yer aldılar. Running Wild isimli şarkıları ise, The Blue Comet başlıklı bölümde kendisine yer buldu.
- The Organist Entertains ve Hubbards Hill isimli şarkıları, bir başka HBO dizisi Eastbound & Down'da kullanıldı.

Nerede, Ne Zaman: 27 Mayıs -  Zorlu PSM.

Sizin konseriniz hangisi

 

SLAVA'S SNOWSHOW 

Sizin konseriniz hangisi

Masal dinlemek zaman zaman hepimizin hoşuna gitmez mi? Slava's Snowshow içeriğinde buz pateni, palyaçolar, müzik ve illüzyonun olduğu her yaştan izleyicinin izlemek isteyeceği bir şov.

Nerede, Ne Zaman: 6 Mart’a kadar -  Zorlu PSM.

Sizin konseriniz hangisi

 

AĞIR ROMAN

Sizin konseriniz hangisi

Metin Kaçan'ın kült romanı "Ağır Roman" tiyatro sahnelerinde! Kolera Mahallesi'nde yaşayan sıra dışı insanların sıra dışı hayatlarına sızan hikaye, Barış Erdenk'in rejisi ile sahneleniyor.

Nerede, Ne Zaman: 11 – 12 -  13 Mart  -  Zorlu PSM.

Sizin konseriniz hangisi

 

GEORGE DALARAS & MİLLİ REASÜRANS ODA ORKESTRASI 

Sizin konseriniz hangisi

Millî Reasürans Oda Orkestrası 20. sanat yılını  dünyaca ünlü müzisyen George Dalaras ile birlikte kutluyor.

Nerede, Ne Zaman: 23 Mart  -  Zorlu PSM.

Sizin konseriniz hangisi

 

LORD OF THE RINGS IN CONCERT- THE FELLOWSHIP OF THE RING

Sizin konseriniz hangisi

Bu etkinlik Yüzüklerin Efendisi hayranlarını ağlatır! Efsane filmin şarkıları Filarmonia İstanbul orkestrası eşliğinde, sadece İngilizce değil, Tolkien'in oluşturduğu Quenya, Sindarin, Khuzdul, Adûnaic ve Kara Lisan dillerinde de söylenecek.

Nerede, Ne Zaman: 2 – 3 Nisan  -  Zorlu PSM.

Sizin konseriniz hangisi

 

 VİKTORİYA YERMOLYEVA 

Sizin konseriniz hangisi

"VKgoeswild" olarak tanınan ödüllü metal/klasik piyanist Viktoriya Yermolyeva Türkiye’de! Youtube’da videoları milyonlarca izlenen müzisyenin metal klasiklerine yaptığı coverlar dinlemeye değer.

Nerede, Ne Zaman: 23 Nisan  -  Zorlu PSM.

Sizin konseriniz hangisi

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!