Olmaz böyle şey yoksa rüya mı?

Güncelleme Tarihi:

Olmaz böyle şey yoksa rüya mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 15:00

Tam artık, “Popüler müziğimizin geçmişinden CD filan zor, olsa olsa dijital şarkı/albüm çıkar” demekteydik ki Ossi Müzik bir sürpriz daha yaptı ve ‘En İyileriyle’ dizisine eşsiz bir halka daha ekledi: Yeşim.

Haberin Devamı

'En İyileriyle’ dizisi, bu firmanın en dikkate değer dizisidir. Bugüne kadar aralarında Erkut Taçkın, Seyyal Taner, Yeliz, Bilgen Bengü, Lale Belkıs, Esmeray, Metin Ersoy gibi hepsi birbirinden kıymetli sanatçıların çok sayıda albümü yayımlandı.

Pop müziğimizin tozlar arasında boğulup kalmış sayfalarını havalandıranlardandır Ossi. Başında, Hakan Eren gibi pop müziğimize gönül vermiş sağlam bir koleksiyoncu bulunan bu firma, çok sayıda şarkı ve albümü kaybolmaktan kurtarmış, ölmeye yattıkları raflardan indirerek hayatın orta yerine salmıştır. 50’lerin ortalarında (Durul Gence ile birlikte) ilk rock’n roll grubunu kuran Erkut Taçkın gibi boydan boya emsalsiz bir isim de vardır bunların arasında, 70’lerin ortasında hayatımıza girip renklendiren ‘Cici Kız’ Bilgen Bengü de.

Haberin Devamı

Olmaz böyle şey yoksa rüya mı

Popun geçmişinden temize çekilecekler konusunda, hiçbir zaman ‘hiyerarşik’ bir saplantısı olmadı Ossi’nin. Bu kıymetli, bu kıymetsiz; bu mühim, bu değil gibi anlamsız kıyaslamalara hiç girmedi ve zamanında, hem popumuzda derin izler bırakmış,  hem gündelik hayatımızı renklendirmiş, yaşadıklarımıza eşlik etmiş her isim ve şarkıya şans tanıdı, el verdi.

Son halka da Yeşim oldu. Hani, “Olmaz böyle şey, yoksa rüya mı?” diyerek hayatımızın orta yerine kurulan Yeşim. 70’lerin ortalarındaki genç şarkıcı patlaması sırasında ünlenen isimlerden biriydi. O sıralarda, popun başlangıç yıllarından beri işin başında olmuş kadroya yeni isimler eklenmiş, ciddi bir hareketlenme yaşanmıştı. İlhan İrem’in çıkışı da bu dalgaya denk gelir, Yeliz, Nil Burak, Esmeray, hatta Erol Evgin’inki de.

NE VAR NE YOK

İlk şarkısı (1974 tarihli) ‘Olmaz Böyle Şey’ ile ünlendi Yeşim. O sıralarda tek televizyon kanalımız TRT’ydi ve şarkıları iyi olmak şartıyla, ekrana çıkabilme şansı elde edenler hızlı bir şekilde popüler hale gelebiliyordu. Bu isimlerden biri de Yeşim oldu; ekrana çıktığının ertesi günü, şarkısı (başta ‘Olmaz böyle şey, yoksa rüya mı?’ cümlesi olmak üzere) dilimize yerleşti.

Haberin Devamı

Ama burada kalmadı. Şanar Yurdatapan ile (Kıbrıs’ta olup bitenlerden yola çıkılarak) ‘Barış Dersi’ni, Çiğdem Talu ile ‘Aklın Nerdeydi’, ‘Ne Var Ne Yok’u yaptı. 12 Eylül günleri dahi kesmedi sanatçının çalışma azmini ve Zerrin Özer’in ‘Gönül’ ile açtığı yoldan giderek, ‘Her Yerde Kar Var’ı dans pistlerine taşıdı.

Yeni albümde bu dönemlerin büyük bir kısmı yer almakta. Yer alamayan en önemli şarkı, Yeşim’in 1975’teki ilk Eurovision elemelerinde seslendirdiği ‘Böyle mi Başlar’. Telif meseleleri nedeniyle, bu şarkı albüme dahil edilememiş. Son 45’lik ‘Nereye Kadar/Hatırlar mısın’ da aynı sebepten giremeyebilirmiş ama bu şarkılar, orijinal hallerinden uzaklaştırılmadan yeniden kaydedilmiş ve öyle konmuş albüme.

Haberin Devamı

Şarkılarını 7’den 70’e herkesin bildiği ama kendisini tanıyanların çok olmadığı bir zamanda ‘En İyileriyle’, Yeşim’i tanımak için, gökte aranırken yerde bulunmuş bir fırsat. Koleksiyoncular için değeriyse, bunun kat kat ötesinde.

ZEYTİNLİ ROCK FESTİVALİ ADANA’YA TAŞINDI

Balıkesir’in Edremit ilçesinde düzenlenen Zeytinli Rock Festivali, son üç yıldır müzikseverlerin ‘kaçırılmayacaklar listesi’nin başında... ‘Zeytinli Rock’ konsepti, farklı isimlerle bu yıl Anadolu’nun altı şehrine taşınıyor. Gelin, programa bir göz atalım... Festivalin ilk ayağı Adana’da. Dün başlayan, bugün ve yarın da sürecek olan Çukurova Rock Festivali, Adana Galeria AVM Çim Alan’da gerçekleşiyor. Bugün Athena, Feridun Düzağaç, Seksendört, Umut Kuzey, Flört, Çamur ve Anatolik, yarın ise Teoman, Selda Bağcan & Boom Pam, Pinhâni, Adamlar, Baba Zula, Deniz Tekin ve Süpernova sahnede olacak.

Haberin Devamı

KUMANDANIZIN UCUNDA

◊ Tataristan Senfoni Orkestrası, Çaykovski, Rahmaninof, Scriabine eserleri seslendirecek. (Mezzo, pazar, 09.30)

◊ ’ilkklip.com’ programında, keşfedilmeyi bekleyen yetenekler ilk kliplerine kavuşuyor. (TRT Müzik, pazar, 12.45)

BAKMADAN GEÇME!