Olmaz böyle şey, yoksa rüya mı?

Güncelleme Tarihi:

Olmaz böyle şey, yoksa rüya mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 01:27

İstanbul, Galatasaray’daki 45’lik, eski günlerin tadına doyulmaz şarkılarıyla çınlayan mekânların önde gelenlerinden biri. 20’nci yıllarını kutlamaktalar ve bu vesileyle de bir albüm yayımladılar.

Haberin Devamı

45’lik Plaklar 20 Yılın En İyi 45’liği/ Karma/ Ossi Müzik
Beş üzerinden üç yıldız

Mekânı ilk faaliyete geçiren Çalıntı dergisi ile müziğe sayısız katkıda bulunmuş Suat Bilgi’ydi. Bilgi zamanlarında, başta Gökalp Baykal ve Yaşar Kurt olmak üzere çok sayıda radikal müzisyen bu mekânın sahnesini şenlendirdi. Bu satırların yazarı dahil bir miktar nostalji memuru da işin DJ’lik tarafında yer aldı. Ama asıl Fuat Akyol devraldığında uçtu bu mekân. Çağan Irmak’ın ‘Issız Adamı’nın getirdiği bereketle (ki filmde kullanılan mekânlardandı) ve başta Hakan Eren (ki bu albüm de onun eseri; repertuvarı o seçti, onun firması yayımladı), Yavuz Hakan Tok olmak üzere, çok sayıda geçmiş zaman bilirkişisinin katkılarıyla mekân tıklım tıklım dolup boşalmaya başladı.

Geçmişe duyulan özlemin eski Türkçe pop şarkılar üzerinden tatmin edilme dalgası, eski gücünü kaybetmiş olmasına rağmen hâlâ sürüyor. 45’lik de bu dalganın kalelerinden biri. ‘Haydi şimdi bütün eller havaya’ gecelerinde en çok istenen şarkılardan ‘Olmaz Böyle Şey’ (Yeşim) ile sağlam bir açılış yapıyor albüm. ‘Param Yok Pulum Yok’ (Meral Zuhal), ‘Seni Gidi Vurdum Duymaz’ (Sezen Aksu), ‘Ne Haber’ (Rüçhan Çamay), ‘Aynalar’ (Salim Dündar), ‘Seni Çok Özledim’ (Seyyal Taner) gibi başka büyük hit’ler de mevcut.

‘Ninni’ (Melike Demirağ) ve ‘Çaren Yok’ (Erkut Taçkın) gibi hit olmanın ötesinde, pop tarihimize kattıklarıyla öne çıkmış; ‘Söyletme Beni’ (Nükhet Duru), ‘Mektubumu Buldun mu’ (Gönül Yazar), ‘Çocuk Gözler’ (Ersan Erdura), ‘Hele Hele’ (Coşkun Demir) gibi bağımlılık yaratmış şarkılar da var ayrıca; hatta ‘Hangisi’ (Serpil Barlas) gibi ilk çıktığında ciddiye alınmamış ama zaman içinde (ki zamanın şuursuz olmadığını kimse iddia edemez) kült bir statüye kavuşmuş bir şarkı da.

Zengin pop geçmişimizden yolunu bulup gelmiş bir tutam şarkı. 45’lik’i pop oturtup/pop kaldıran şarkılar bunlar. İsterseniz aynı şeyi sizin gündelik hayatınızda da yapabilir. mp3 player’ınıza ya da akıllı telefonunuza yüklemenize bakıyor.

Haberin Devamı

Anısına 3/Cem Karaca/Yavuz
Beş üzerinden bir yıldız
Çevir şarkıyı yanmasın

Haberin Devamı

Yavuz Plak Cem Karaca mirasını canı çektiğince kullanmaya devam ediyor. Aynı Cem Karaca şarkıları, ısrarlı bir biçimde farklı kapaklarla ve sanki farklı albümlermiş gibi piyasaya sunuluyor. Bu son albümdeki ‘Tamirci Çırağı’ mesela, firmanın daha evvel çıkardığı (en az) dört-beş almümde birden yer alıyor. Diğer şarkıların çoğu da aynı durumda. Cem Karaca çok çalışmış, çok şarkı söylemiş biridir ama, Yavuz’un yayınladığı ‘The Best Of’, ‘Ölümsüzler’, ‘Anthology’ ve ‘Anısına’ gibi çok sayıda, üstelik büyük bir kısmı çift diskli paketlerden taşacak kadar da değildir. Bir düşünelim? Aynı şarkıları çevirip durmanın kime faydası var?

Puslu Mavi/Ozan Ünlü/Pasaj
Beş üzerinden üç yıldız
Keşke biraz daha çalışılsaydı

Haberin Devamı

2010 yılında Fanta Stage yarışmasında ‘Bu Yüzden’ (ki albümde bu şarkı da mevcut) ile birinci olmuş ve İskender Paydaş’ın ‘Zamansız Şarkılar’ında ‘Gemiler’i seslendirmiş Ozan Ünlü, ilk albümünü yayınladı. Prodüktörlüğünü Ozan Tügen’in yaptığı albümde düzenlemeler, ağırlıklı olarak, yardımcı prodüktörlüğü de üstlenmiş Alişan Göksu’ya ait. İskender Paydaş da, biri Kayahan şarkısı (‘Kızıl Siyah Bulutlar’) olmak üzere, iki şarkıyı düzenlemiş. Genel olarak iyi bir albüm bu, rock ortalamamızın üzerinde. Ama öyle bir zamandayız ki çok dikkat çekici, kulakları gerçekten sarsıcı yeni bir şey yapmayan, arada kaynar gider oldu. Keşke Ünlü’nün sound’u üzerinde biraz daha çalışılsaydı.

Haberin Devamı

Olmaz böyle şey, yoksa rüya mı

Diamonds/Boney M/Sony
Beş üzerinden üç yıldız
Fanatiklere iyi gelir

Bütün zamanların en naylon gruplarından Boney M’in kırkıncı yılını kutlanıyor. Bu kutlamalar, ‘Diamonds’ adlı (elmas tabii, zenginliğin ışıltılı nesnesi bu gruba yakışmayacak da kime yakışacaktı) bir kutuya yol açtı.
İsmi, Milli Vanilli hadisesinden sonra üç kağıtla birlikte anılmaya başlamış Frank Farian tarafından, bir ‘proje’ olarak ince ince tasarlanmış Boney M, ‘Baby Do You Wanna Bump’ (ki son albüm, bu şarkıyla açılıyor) ile birkaç ülkede ses getirmesinin ardından, ‘Daddy Cool’ ile önce Avrupa, ardından da bütün dünyada ünlenmiş ve basit, sade, hatta kimi zaman bayağı, kimi zaman da lüzumsuz şarkılarla yıllar yılı listelerin baş konuklarından olmuştu.
‘Diamonds’ın normal nüshası üç disklik. Başta ‘Rasputin’, ‘Ma Baker’, ‘Rivers Of Babylon’ olmak üzere, blinen bütün şarkıları (ve muhtelif versiyonları) var kutunun bu baskısında. Son hit’leri ‘Barbra Streisand’ da dahil.
Albümün sınırlı sayıdaki dört disklik baskısı ise daha da zengin (dolayısıyla daha pahalı). LP boyutundaki bu nüshaya; grubun belgeselinin yer aldığı bir DVD, ilk albümleri ‘Take The Heat Off Me’nin LP’si ve tişört de sıkıştırılmış.
Sınırlı sayıda ve pahalı nüsha, grubun (varsa tabii) fanatik hayranlarına iyi gelebilir. Takıntılarına ilaç olur, ruhlarını bir nebze olsun teskin eder.
Standart baskı ise herkesin işine yarayabilir. Milli Vanilli’nin (en azından vitrindeki yüzlerinin) çakma olduğu ortaya çıktığında, dedikodular Boney M’e de sirayet etmişti ama ne farkeder; bu şarkılar eşliğinde çok şey yaşamış, çok gün geçirmiş olanlar buna aldırmayabilir.

Haberin Devamı


Not defteri:
* Babylon Asmalımescit’teki mekanına bu akşam veda ediyor. Nijeryalı Iyeoka, uzun yıllar canlı müziğin kutsal mekanı olmuş Asmalımescit’teki binanın son misafiri.
* Efsanevi dansçının adını yaşatan Antonio Gades Topluluğu, yarın akşam Cemal Reşit Rey’de.
* 80’leri 90’lara bağlayan iyi isimlerden Harun Kolçak, önümüzdeki Cuma, Bursa Hayal Kahvesi’nde.
* Geçmiş zamanın ardına Şenay’sız düşülebilir mi? Elde ne var/ne yok çıkrılıp, dinlenilsin.
* Boney M demişken; Baccara’sız da olmaz. En az onlar kadar lüzumsuz ama olsun, eğlenceli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!