Mutlu evlilik yoktur katlanan kadın vardır!

Güncelleme Tarihi:

Mutlu evlilik yoktur  katlanan kadın vardır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2017 12:00

‘Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş’ Ülkü Duru, Musa Uzunlar ve İştar Gökseven’in eğlenceli performanslarıyla evlilik ve hayat konusundaki çelişkilerimizle dalgasını geçen bir oyun.

Haberin Devamı

Bir yastığa kaç yıl aynı tutkuyla baş konulabilir? ‘Sonsuz bağlılık’, hayat arkadaşlığını son nefese dek sürdürmek ne kadar gerçekçi? Yanıtlar herkesçe malum olsa da evlilik müessesesi yüzyıllardır yıkılmadı, ayakta. Kerem Ayan rejisiyle sahnelenen, Hanoch Levin imzalı, İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunu ‘Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş’ buradan bakarak, evlilik ve hayat üzerine bir kara mizah örneği sergiliyor.

30 yıllık evli çift Leviva ile Yona’nın yatak odasında geçen tuhaf bir gecedeyiz. Hayatını boşa geçirdiği bunaltısıyla ayaklanıyor Yona. Binbir hakaretamiz ifadeyle karısını ve beceriksizlikleri yüzünden de kendini suçlamaya başlıyor. Musa Uzunlar, tahammül edilmez bir erkek olan Yona’yı hayli gerçekçi canlandırıyor. Tek pürüz, modern insanın çelişkileriyle dalgasını geçen böyle bir metin için tonlamalarının dramatik kalması. Ülkü Duru başlarda kendisini terk etmesin diye kocasına yalvaran, devamındaysa Yona’nın zayıf karakterini alaşağı eden Leviva rolünde sahnede uçuşuyor. Gecenin konuğu ‘yalnız ruh’ Gunkel rolünde İştar Gökseven ise sahneden yine kadifemsi bir akıcılıkla geçip gidiyor.

Haberin Devamı

Evlilik meselesini deşerek başlayan oyun, hüzünlü bir hayat sorgulamasına evriliyor, etkileyiciliği finalde yükseliyor. Mizah tonu dekorda da kendisini gösterseymiş daha etkili olacakmış; klasik bir yatak odası yerine daha yaratıcı çözümlerle basit bir tasarım mesela...

Başlıktaki sözle sosyal medyada karşılaşmıştım, Yona ile tanışınca hak vereceksinizdir. Ne diyelim, ‘evet’ demeden önce iyi düşünmek lazım...

Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş
Yazan: Hanoch Levin
Yöneten: Kerem Ayan
Oyuncular: Ülkü Duru, Musa Uzunlar, İştar Gökseven
Süre: 75 dk.
Bilet fiyatı: Tam 10,
Öğrenci 6 TL.
Ne zaman, nerede? 18, 19, 20 Nisan saat 20.00’de DT Küçük Sahne’de.

BAKMADAN GEÇME!