Katar, Danimarkalı Kız'ı yasakladı

Güncelleme Tarihi:

Katar, Danimarkalı Kızı yasakladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2016 14:33

Katar, cinsiyet değiştiren bir ressamın gerçek yaşam öyküsünü anlatan Danimarkalı Kız filmini, gelen şikayetler üzerine sinemalardan çekti.

Haberin Devamı

Katar'ın kültür bakanı, Müslüman ahlakına uygun olmadığı gerekçesiyle 'Danish Girl' (Danimarkalı Kız) adlı filmin gösterimini yasakladı.

1920'li yıllarda cinsiyet değiştiren bir kadının gerçek yaşam öyküsünü konu alan filmin, Müslüman ahlakına uygun olmadığına karar verildi.

 

Katar, Danimarkalı Kızı yasakladı

Ressam Lili Elbe (solda), 1920'nin başlarında dünyada ilk kez cinsiyet değiştirme ameliyatı olmuştu. Sağda, Eddie Redmayne; geçen senenin Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü sahibi...

 

Katar'daki film eleştirmenlerinin bir kısmı kararı "Ahlak bozukluğunun dünyaya nasıl yayıldığını anlatıyor" sözleriyle kararı desteklerken; bir kısmı da "Gerçek bir hikaye anlatıyor" diyerek filmin gösterilmesi gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

Olayın bir başka boyutu da, LGBT bireylerinin arasında yaşandı. Karar LGBT grupları tarafından protesto edilirken, çoğu insan da 2022'de FIFA Dünya Kupası'nın Katar'da düzenlenecek olmasından duydukları endişeyi dile getirerek homofobik bakış açısını eleştirdi.

 

Katar, Danimarkalı Kızı yasakladı

 

Danimarkalı Kız, ülkede yasaklanan ilk film değil. Daha önce 'Göç: Tanrılar ve Krallar' (Noah and Exodus: Gods and Kings) yasaklanmış; 'Para Avcısı' (The Wolf of Wall Street) filmi ise 50 dakikası kesilerek vizyona girmişti.

Katar'daki Northwestern Üniversitesi ise, geçen sene yaptığı araştırmada, insanlara "Sinemada kesilen sahneleri daha sonra bulup izliyor musunuz?" diye sormuş ve yüzde 80 'evet' cevabını almıştı.

 

 

Tom Hooper'ın yönetmenliğini yaptığı Danimarkalı Kız'ın başrolünde, geçen senenin Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü sahibi Eddie Redmayne rol alıyor. 

Haberin Devamı

Film 72. Venedik Film Festivali'nde yarıştı ve 2015 Toronto Uluslararası Film Festivali'nde Özel Gösterimle sahnelendi. Türkiye'de 12 Şubat'ta vizyona girecek.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!