İyi ki doğdun Niko!

Güncelleme Tarihi:

İyi ki doğdun Niko
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2016 09:41

Geçen yıl kaybettiğimiz İstanbul aşığı sanat insanı Nikiforos Metaxas doğum günü 20 Temmuz’da Heybeliada Ruhban Okulu’nda özel bir konserle anılacak. Eşi Vassiliki Papageorgiou ve grubu ‘Ellinotourkika’ isimli konserde Nikoforos için söyleyecek. Konsere Türkiye ve Avrupa’dan çok sayıda davetli katılacak.

Haberin Devamı

Niko, doğum gününde 20 Temmuz saat 20:30’te Heybeliada Ruhban Okulunda eşi Yunan sanatçı Vasiliki Papageorgiou’nun grubuyla vereceği konserle anılacak.

Konserde 1995’ten bu yana İstanbul’da ikamet eden şarkıcı ve söz yazarı Vasiliki Papageorgiou, bağlamasıyla Alevî geleneğinin hakiki bir takipçisi olan Engin Arslan, dünyayı dolaşmış gitarıyla Kleon Antoniou, Pire usulü buzukisiyle Mihalis Nikopoulos, coşkun kontrbasıyla Chrysostomos Boukalis birlikte Nikiforos’un anısına çalacaklar.  Grup bu özel konserde ortak ifadelerimize, dışavurumlarımıza doğru bir yola çıkıyor. 

 

 

NİKİFOROS METAXAS KİMDİR?

Haberin Devamı

İyi ki doğdun Niko

Nikiforos Metaxas, Osmanlı Müziğinde Rum, Ermeni, Musevi bestecilerin eserlerini maziden günümüze canlandıran efsane Bosphorus Topluluğu’nun kurucusu idi. Yunanistan’ın Kefalonya adasında doğdu. Afrika’da büyüyen ve son 35 yıl İstanbul’da yaşayan müzik bilgini Nikiforos müzik prodüksiyonları, konserleri ve araştırmalarıyla Türk-Yunan Kültür İlişkilerini çoşku içinde pekiştirdi. Sanatçı, yaşamının son 10 yılını en büyük hayali olan Heybeliada Uluslararası Müzik Araştırmaları Merkezi’ni kurmaya adamıştı. 

 

VASİLİKİ PAPAGEORGİOU KİMDİR?

İyi ki doğdun Niko

Uzun yıllardır Heybeliada’da yaşıyor. Aile kökleri İzmir’de yatan, Gündoğarken başta olmak üzere Türkiye’de pek çok müzikal etkileşime giren sanatçı, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçek bir kültür köprüsü olarak çalıştı. Kalan Müzik’ten çıkan albümü “Ellinitourkika”da iki toplum arasındaki kültürel akrabalığın izlerini derinleştiriyor. 

 

Haberin Devamı

ELLİNOTOURKİKA NEDİR?

Sanatsal yönetmenliğini Nikiforos Metaxas’ın üstlendiği, Engin Arslan ve Kleon Antoniu’nun enstrümanlarıyla ve müzikal fikirleriyle çatısını ördüğü Ellinotourkika’da Vasiliki Papageorgiou, Şah Hatayi’den Feyzullah Çınar’a, geleneksel Anadolu ezgilerinden Theodorakis’e uzanan bir çizgide, Anadolu ve Rum coğrafyasının ortak dilini ve ruhunu Türk ve Yunan dilleriyle arıyor.

BAKMADAN GEÇME!