Holi Festivali ne zaman? 2019 Holi Festivali

Güncelleme Tarihi:

Holi Festivali ne zaman 2019 Holi Festivali
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2018 23:16

Renklerin festivali anlamına da gelen ve geleneksel olarak Hindistan'da her yıl kutlanan 'Holi Festivali', Hindistan'ın yanı sıra pek çok ülkede de kutlanıyor. Hint kültürünün en büyük dini bayramı olan Holi Festivali, İstanbul'da 2016'da orijinal konseptiyle ilk kez gerçekleştirilmişti. Peki, Holi Festivali ne zaman? 2019 Holi Festivali tarihi belli oldu mu?

Haberin Devamı

Dünyanın en renkli festivalleri arasında yer alan Holi Festivali havaların ısınması, çiçeklerin açması, bitki örtüsünün yeniden canlanması baharın gelişinin müjdecisi. Köklerini Hindu mitolojisinden alan bu festivalde amaç, baharın yeniden canlanmasını kutlamak. İşte, Holi Festivali hakkında merak edilenler...

Hindistan'da her yıl binlerce Hindu tarafından baharı karşılamak amacıyla düzenlenen, renklerin festivali olarak da bilenen "Holi Festivali" Mart ayında kutlanıyor ve her yıl renkli görüntülere sahne oluyor. Bu festival geçtiğimiz yıllarda ülkemizde de organize edilmiş ve gençler yoğun katılım sağlamıştı.

HOLİ FESTİVALİ NEDİR?

Holi dünyanın en eski festivallerinden biri. Günümüzde sadece Hintliler tarafından değil; Asya ülkeleri dışındaki ülkelerde de oldukça popülerlik kazanmış durumda. Ama gerçek Holi deneyimi için doğru adres elbette Hindistan... Katılımcılar rengârenk boyaları önce yüzlerine sürüyor, sonra birbirlerine atıyor ve bu renk cümbüşü bütün şehre, bütün yaş gruplarına yayılıyor. Geleneksel su savaşı da festivalin bir parçası. Elbette suların renkli olması gibi temel bir fark var.

Haberin Devamı

Özellikle festivalin ikinci gününe dünyanın her yerinden pek çok insan katılmakta. Kutlamalar Kuzey Hindistan’da daha coşkulu... Güneydeki çoğu bölgede kutlanmıyor. Delhi, Jaipur, Varanasi, Mumbai kutlamaların özellikle ünlü olduğu şehirler. Holi’de kullanılan her rengin bir anlamı var. Kırmızı masumiyet, sarı dindarlık, mavi sakinlik ve ağırbaşlılık, yeşil canlılık anlamına geliyor. Ancak birbirinize boya atarken buna o kadar da takılmanıza gerek yok. Bu arada hatırlatalım sizi boyamaya kalkanlara sakın sert davranmayın. Çünkü Holi’de boyanmaya itiraz etmek biz de sizinle bayramlaşmaya kalkan insanla bayramlaşmamak kadar ayıp.

FESTİVALİN KÖKENİ

Hint mitolojisine göre kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, ‘Hindu Tanrısı Brahma’ tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zamanla küstah ve kibirli biri olmaya başlayan Hiranyakaşipu, herkesin sadece ona itaat etmesini ister. Bunun üzerine oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve ona itaat etmeyi reddeder. Hiranyakaşipu birçok defa oğlu Prablah’ı öldürmeye çalışır ama her seferinde diğer tanrı Vishnu, Prablah’ı kurtarır. En sonunda Hiranyakaşipu, onu kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Ancak kız kardeşi Holika’nın üzerindeki şal ateşte yanmamaktadır. Holika, kendi hayatını tehlikeye atıp kardeşi Prablah’ı kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp ona verir. Prablah kurtulur fakat Holika orada ölür. Hindu tanrısı Vishnu bunun üzerine Hiranyakaşipu’yu öldürerek yerine oğlunu getirir. Holi Festivali, adını Holika’dan almakta ve iyinin kötüye karşı zaferini de kutlamaktadır.

Haberin Devamı

Geleneksel olarak beyaz veya açık renkli kıyafetler tercih edilir. Festival boyunca nasıl olsa renklenecekler. Tam da bu sebepten eski giysileri seçmenizi öneririz. Büyük ihtimalle tekrar giyme şansınız olmayacak. Aynı şekilde deri ayakkabılardan kaçınmak, mümkünse flip flop, sandalet türü şeyler tercih etmek ve güneş gözlüğü ile gözleri korumaya almak mantıklı.

 

BAKMADAN GEÇME!