Ekmek kadayıfı nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Ekmek kadayıfı nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 16:52

Yüzyıllar önce elde kalan ekmekleri değerlendirmek amacıyla ortaya çıkan ekmek kadayıfı, günümüzde de büyük bir keyifle tüketiliyor. Özellikle bayram sofralarıyla özdeşleşen ekmek kadayıfı, baklava gibi meşakkatli tatlılara alternatif arayanlar için güzel bir seçenek. Peki ekmek kadayıfı nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Afyonkarahisar kökenli bir tatlı olan ekmek kadayıfı, yapılan hamurun üzerine kaymak, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Üzerine konulan dondurmayla ile lezzeti doruk noktalara ulaşır. İşte şerbetli tatlıların demirbaşı, en sevileni ekmek kadayıfının yapım aşamaları!

Malzeme listesi

- 1 çift ekmek kadayıfı
- 8 su bardağı toz şeker
- 7 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- 250 gr taze kaymak

Yapılışı

1 su bardağı toz şeker ve 2 yemek kaşığı suyu küçük bir tencereye koyup kısık ateşte, şeker eriyip kahverengileşinceye kadar pişirin. Üzerine 1 su bardağı daha sıcak su ekleyip kaynatın. Kaynayınca ocaktan alın.

Hazırladığınız bu karamelli şurubu, henüz sıcak haldeyken ekmek kadayıfının üzerine aktarın. Şerbeti hazırlamak için kalan 7 su bardağı toz şekeri ve 7 su bardağı suyu başka bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın.

Şurup kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp limon suyunu ekleyin ve 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.

Sıcak şerbeti ekmek kadayıfının üzerine gezdirin. Kadayıfın üzerini kapatarak kısık ateşte 60 dakika pişirin.

Pişirirken arada sırada tepside biriken şerbeti kaşıkla alarak üzerine gezdirin ve tepsiyi sık sık çevirerek sallayın.

Ekmek kadayıfının kapağını açıp 20 dakika daha pişirin. Soğumasını bekleyip kare ya da yuvarlak şekilde dilimledikten sonra servis tabağına yerleştirin.

Üzerlerine taze kaymak koyarak servise sunun.

BAKMADAN GEÇME!