Dostluk efsanesini besteledi

Güncelleme Tarihi:

Dostluk efsanesini besteledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2014 23:08

Fazıl Say’ın yeni bestesi ‘Yunus Sırtındaki Çocuk’un dünya prömiyeri yarın akşam D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nde yapılacak. Yunus balığı ile bir çocuğun dostluğunu anlatan eser için Say “Böyle dostluklara Türkiye’nin ihtiyacı” var diyor.

Haberin Devamı

MUĞLA’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Körfezi’nin ağzında İasos diye bir şehir varmış vakti zamanında. Bir masal anlatılır bu yöreyle ilgili. Saf dostluğun yalnızca insanla insan arasında değil, insanla bir başka türden canlı arasında da kurulabileceğini gösteren duygu yüklü bir efsane. Buna göre; İassos bölgesinde güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan, yetim bir çocuk varmış. Bir gün denizde oynarken kaybolmuş ve uzun zaman sonra bir balıkçı tarafından bir yunus balığının sırtında, mutluluk içinde görülmüş. Uzun zaman sonra da sahilde uzanmış ölüsünü bulmuşlar Hermias’ın. Hemen yanında da onu evine bırakmak üzere gelmiş, ancak yanından ayrılamayıp onunla birlikte ölmeyi seçmiş yunus balığını. Ölümde bile birbirlerinden ayrılmayan ikilinin yüzündeki tebessüm böylece ölümsüzleşmuş.Fazıl Say bu efsane ile bir kitapta karşılaştığında 14 yaşındaymış. O zamandan beri bestelemek istediği bir hikâyeymiş Hermias’ınki. Eser, nihayet yarın akşam D-Marin Turgutreis Klasik Müzik Festivali’nin açılış konserinde dünya prömiyerini yapacak.

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’NİN BU DOSTLUĞA ÇOK İHTİYACI VAR’

Yunus balığını piyanoda Fazıl Say seslendirecek. Özen Yula’nın efsaneden hareketle yazdığı şiirsel metni de sahnede Selçuk Yöntem okuyacak. Anneyi Serenad Bağcan’ın seslendireceği eserde, Hermias’ı ise Viyana’nın ünlü çocuk korosu Die Wiener Sängerknaben’den seçilen bir çocuk solist temsil edecek. Fazıl Say; “Özen ile birlikte Hermias efsanesindeki dostluğun altını çizebilmek için çok çalıştık. Çünkü Türkiye’nin bu dostluklara ihtiyacı var. Madem birbirimizden dostluk öğrenemiyoruz, bari bir yunus bize anlatsın dostluğun ne olduğunu” diyor Hermias’tan söz ederken. Ve eserin üretim sürecini şöyle anlatıyor: “Hermias - Yunus Sırtındaki Çocuk; piyano, orkestra, solistler ve anlatıcı (Selçuk Yöntem) için 35 dakikalık bir eser. 14 yaşında ilk okuduğumdan beri bestelemek istediğim ve 30 yıl sonra nasip olan, sanırım yazdığım en güzel şey… Hermiyas efsanesi, Ahtamar efsanesi ve Aspendos efsanesi. Bu üç efsane hayatım boyunca aklıma takılmıştır. Üç efsanenin biri nihayet bitti. Som altından bir dostluk hikâyesidir Hermias. 3 bin yıl önce Güllük’te geçer. Güzel bir müzik ve çok iyi bir yorum ile buluşmalıdır. Biz efsaneyi müzikli dram olarak sunuyoruz.”

Haberin Devamı

FESTİVALDE KİMLER VAR

Kurucu destekçiliğini Doğuş Grubu’nun, sanat yönetmenliğini Yücel Canyaran’ın üstlendiği festivalin ikinci gecesinde Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO) ve CSO’dan oluşan Şef Rengim Gökmen yönetimindeki karma orkestra, ‘3 Tenor’ olarak tanınan Şenol Talınlı, Ayhan Uştuk ve Aykut Çınar’a eşlik edecek. 2 Ağustos Cumartesi akşamı festival dünyaca ünlü keman sanatçısı Vanessa Mae’yi ağırlayacak. 3 Ağustos Pazar akşamı kapanışı; şef Sergey Tararin yönetimindeki Moskova Senfoni Orkestrası’yla sahne alacak dünyaca ünlü Arjantinli tenor Jose Cura ve 2012 Leyla Gencer Şan Yarışması birincisi ve önceki yıl festivalin gün batımı sahnesinde performansıyla ayakta alkışlanan Mısırlı soprano Fatma Said ile yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!