Diriliş Ertuğrul Gazi 1. Bölüm Özeti (Ertuğrul Gazi kimdir?)

Güncelleme Tarihi:

Diriliş Ertuğrul Gazi 1. Bölüm Özeti (Ertuğrul Gazi kimdir)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 10:50

TRT1'de yeni başlayan ve aksiyon sahneleriyle adından sıkça söz ettirecek olan Diriliş Ertuğrul Gazi dizisi Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunu anlatıyor. Dizide Ertuğrul Bey’i Engin Altan Düzyatan canlandırırken, Esra Bilgiç de Halime Hatun rolüyle ona eşlik ediyor.

Haberin Devamı

TRT’de yeni bir tarihi dizi Diriliş Ertuğrul başladı. Başrolde Engin Altan Düzyatan’ın olduğu dizi Osmanlı’nın Kayı Boyu’nu ve Ertuğrul Gazi’yi anlatıyor. Diriliş Ertuğrul 1. bölümde Kayı Boyu Moğol ordularının baskısı altındaydı ve Haçlılarla sürtüşmeye başladı. 1. bölümde oalnlar ve diziyi internetten izleyebileceğiniz kaynaklar haberimizin devamındadır.

DİRİLİŞ ERTUĞRUL 1. BÖLÜM ÖZETİ:
Moğolların baskılarıyla bunalan Kayılar, yurt bulamadıkları için Selçuklulara ait yayladan göç edememişlerdi. Kış ve kıtlık obayı esir almıştı. Süleyman Şah’ın büyük oğlu Gündoğdu, toyda Halep’e gitmeyi önerdi ve bu teklif olumlu karşılandı peki Halep’e elçi olarak kim gönderildi? Herkes Süleyman Şah’ın kararı kritik bir öneme sahipti.

Diriliş Ertuğrul dizisinin 1. bölümünde Alpleri ile ava giden Ertuğrul, Müslüman bir aileyi Haçlıların elinden kurtarıp obaya getirdi. Kurtardığı ailenin kızı Halime, Ertuğrul’un kalbine bambaşka bir ateş düşürürdü. Ancak obanın bu yeni konukları zaten zorlu şartlar altında hayat mücadelesi veren Kayıları daha da büyük bir tehdidin kucağına attı.

Haberin Devamı

Bölgenin, Haçlı entrikasının kuklası olan Selçuklu komutanı Kara Toygar, Kayılardan Ertuğrul Gazi’nin kurtardığı aileyi istedi. Aksi halde ordusuyla Kayı Boyunu’nun üzerine gitmekle tehdit etti. Beyler konuyu istişare ettiler. Kayı Beyi Süleyman Şah, aileyle ilgili ne kadar verdi? Gelişleriyle Kayı obasını karıştıran ailenin sakladıkları gerçek kimlikleri büyük önem taşıyordu.
Oyuncular: Kaan Taşaner, Didem Balçın, Serdar Gökhan, Hülya Darcan, Levent Öktem, Hakan Vanlı, Serdar Deniz, Turgut Tunçalp, Mehmet Çevik, Cavit Çetin Güner, Hande Subaşı ve Osman Soykut gibi güçlü isimler dizinin kadrosunda yer alıyor.

ERTUĞRUL GAZİ KİMDİR

Ertuğrul Gazi bilindiği gibi; Osmanlı devletinin ilk temel harcını koyan adamdır. Ertuğrul Gazi veya Ertuğrul Bey (d. 1198 – ö. 1281, Söğüt).

Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyuna mensuptur. Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Bey'in babasıdır. Babasının Süleyman Şah olduğu ve 1227 yılında Moğol istilasında atıyla girdiği Fırat Nehri'nde boğulunca, Oğuz Türkleri'nin Kayı boyu'nun başına oğlu Ertuğrul'un geçtiği söylenir.

Haberin Devamı

Babası Gündüzalp, annesi Hayme Ana’dır. Eşi Halime Hatun’dur. İç Anadolu'daki Haymana Yöresinin adı ondan gelmektedir. Ertuğrul Gazi'nin üç oğlu vardı: Saru Batu Savcı Bey, Gündüz Alp ve Osman Bey. Üçüncü oğluna öncelikle Otman adını vermiştir. Daha sonra İslam Dünyası'yla ilişkileri geliştirmek için Otman, Osman Bey olarak anılmaya başlamıştır.

Ertuğrul Gazi, 1281 senesinde 93 yaşlarında iken Söğüt’te vefat etti. Türbesi Söğüt’tedir. Her yıl eylül ayının 2.haftası pazar günü anma törenleri yapılmaktadır.Ertuğrul Gazi, oğlu Osman Gazi’ye küçük bir beylik, tecrübeli kumandanlar, iyi bir nam ve fethe müsait bir zemin bırakmıştır.Ertuğrul Gazi hakiki bir Türkmen asilzadesi olup hayatını milletine adamış büyük bir inanç adamıydı.Ertuğrul Gazi’nin hayatı, aşiretin idaresini eline aldığı günden beri daima göç ve mücadele içinde geçti.

Haberin Devamı

Ertuğrul Gazi cömert, şefkatli, dirayetli, sebatkâr, fedakâr, adil, merhametli, açık yürekli, samimi, sabırlı ve faziletli bir insandı. Hayırseverliği yanında güzel ahlak timsaliydi. Vakarlı, ilkeli ve dürüst idare anlayışı, ileri görüşlülüğü ve etkin devlet adamlığı gibi meziyetleriyle kendinden sonraki liderlere örnek olmuştur. Oğlu Osman Gazi´ye yaptığı vasiyeti ile altı asır boyunca ayakta kalacak olan bir devletin idarecilik ruhunun temellerini atmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!