David Bowie’nin karayıldızı ne anlama geliyor?

Güncelleme Tarihi:

David Bowie’nin karayıldızı ne anlama geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 11:32

Gökten müzik sahnesine ani bir yıldız düştü. Üstelik simsiyah. 10 dakika uzunluğunda. Gönderen: David Bowie.

Haberin Devamı

Porno yıldızı, pop yıldızı, film yıldızı, kuyrukluyıldız...

Daivd Bowie, ‘kan’ renginde, ‘karanlık’ kılığında, uğultulu bir ritimle üstüne basa basa söylüyor: Bunların hiçbiri değil o. O bir karayıldız. Günümüzün -ve tüm zamanların- gelmiş geçmiş, yeryüzüne düşmüş en karayıldızı. Açıklanamayan.

 

David Bowie’nin karayıldızı ne anlama geliyor

Yeni single sonrası Bowie kararları da genişledi: 10 dakikalık şarkı, radyolarda/televizyonlarda bir saniyesi kesilmeden çalacak, albüm sonrası turneye çıkmayacak, konser vermeyecek. 

 

Bowie bu. ‘Sürreal’ kelimesinin insanlık tarihindeki karşılığı. 10 dakikalık yeni klip ‘Blackstar’ için ne kadar ‘sürreal’ dense hafif kalıyor. Zamanında Bowie’yi ‘Man Who Fell To Earth’te ve ‘Labirent’te izleyen, ‘Ziggy Stardust’ı, ‘Spiders From Mars’ı hatırlayan için az bile. Klibin yönetmeni Johan Renck, Bowie kadar olmasa da ‘rahatsız bir sanatçı’. Aynı anda hem ‘Breaking Bad’ ve ‘Walking Dead’ dizilerini çekip hem Madonna’nın, Beyoncé’un klipleriyle uğraşması başka şekilde izah edilr?

Haberin Devamı

Şarkının asıl ikametgah adresiyse, son Bowie albümü değil yakında Fransız kanalı Canal+’de gösterilecek altı bölümlük suç-gerilim dizisi ‘The Last Panthers’ın jeneriği. Blackstar, Bowie’nin 20 yıl aradan sonra bir film ya da dizi için yazıp söylediği ilk şarkı. Bir önceki için 1995 yılına dönmeniz, kült işi ‘Showgirls’ filmi tekrar izlemeniz gerekir ki Bowie bundan çok memnun olur. ‘I’m Afraid Of Americans’ı söylerken ne kadar da içten olduğunu söyler durur, zira.

 


TUHAF, ÇOK TUHAF

David Bowie’nin karayıldızı ne anlama geliyor

Yeni albümünün adı: ‘★’. (‘Blackstar/ karayıldız’ diye okunuyor)  Bowie dilinde tek kelime etmeden çok şey söylemek böyle bir şey. 

 

Haberin Devamı

8 Ocak’ta, tam 69’uncu yaşına basacağı gün, doğum günü şerefine çıkacak ‘Blackstar’a dair şu ana dek bilinenleri tek cümlede toparlayalım: Bowie’nin geçen sene bir New York caz kulününde keşfettiği Donny McCaslin ve saz arkadaşlarıyla kaydettiği, kaydı aşamasında Bowie’nin durmadan hip hop fenomeni Kendrick Lamar’ı dinlediği, 45 dakikada biten, 7 şarkılık, ‘rock’n roll’ dışında her şeye benzeyen bir albüm. Tam da Bowie’nin istediği tatta, seste.

McCaslin, Roling Stones dergisine çıtlatmış: “Bowie, tamamen yeni bir şey denemek istedi. ‘Rock’n roll’dan kaçmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Pop’tan rock’a, hip-hop’tan rap’e önümüzde bir yığın şey attı.” Türler arası gezinen, bitip bitip tekrar başlayan ilk single ‘Blackstar’da söz konusu denemenin en kanlı örneği.

 

 

Haberin Devamı

 Denemeleri albüm sound’uyla sınırlı değil. Oturdu, bir Bowie klasiği ‘The Man Who Fell To Earth’ filminin devamı niteliğindeki ‘Lazaruz’ı yazdı; uzaylı sözlerini bir Broadway müzikaline dönüştürdü. İşgal topraklara bir de Broadway’i kattı.

 

David Bowie’nin karayıldızı ne anlama geliyor

 

Rüyada karayıldız görmek mağlubiyetten galibiyet, hastalıktan sıhhat, zorluktan cefa çıkarmak demek. David Bowie’nin yeni albümle sizi karayıldız göreceğiniz bir rüyaya düşüreceği kesin. Yalnızca almanız gereken iki şey var: Pasaport ve bir çift ayakkabı. Biz değil, David Bowie söylüyor bunu. 10 yıldır konser vermemiş, röportaj yapmamış, “Beni anlamak için şarkı sözlerimi iyi okuyun” diyen Bowie’nin ricası böyle.

Haberin Devamı

Anlaşılan: Karanlık günler, siyah düşler sandığınızdan daha yakın. Neyse ki sonrası galibiyet, sıhhat ve cefa. 

BAKMADAN GEÇME!