Cem Oğuz: Üstün körü deneyler yapıldı, kireç taşı kullanıldı

Güncelleme Tarihi:

Cem Oğuz: Üstün körü deneyler yapıldı, kireç taşı kullanıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2015 13:15

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, tarihi Aspendos Tiyatrosu'nun restorasyonunda özgün malzeme özellikleri belirlenmeden ya da formaliteden bazı deneyler yapılarak malzeme seçildiğini, kullanılan malzemenin kireç taşı olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Özgün malzeme niteliklerinin belirlenmesi konusunda doktora yapan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, Aspendos Tiyatrosu'nun restorasyonu sırasında bakanlık tarafından üstün körü deneyler yapıldığını, özgün malzeme özellikleri belirlenmeden ya da formaliteden bazı deneyler yapılarak malzeme seçildiğini öne sürdü. Tarihi yapının oturma gruplarının restorasyonunda sadece bürokrasiyi tamamlamak için yapılmış ve göz kararı, müteahhidin keyfine göre işlem yapıldığına değinen Cem Oğuz, "Korkuteli beji' olarak nitelendirilen malzeme, muhtemelen antik yapıya yakın noktada alınmış bir kireç taşı. Alınan yer de bellidir" dedi.

Cem Oğuz: Üstün körü deneyler yapıldı, kireç taşı kullanıldı

Haberin Devamı

ÖZGÜN MALZEME SEÇİLMİYOR

Tarihi yapılara yapılacak müdahalelerde özgün yapı malzemelerinin yerlerinde korunmasının esas olması gerektiğini kaydeden Cem Oğuz, şunları söyledi:

"Yeni malzeme uygulamasının zorunlu olduğu durumlarda özgün yapı malzemesine fiziksel, kimyasal, mekanik ve estetik olarak uyumlu malzemeler seçilmeli. Malzemenin bu niteliklere uygun seçilebilmesi için öncelikle özgün yapı malzemelerinin özelliklerinin belirlenmesi gerekir. Ancak Türkiye'de mevcut uygulamalarda çoğunlukla özgün yapı malzemelerinin özelliklerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar bürokratik bir formalitenin yerine getirilmesinden öteye gitmiyor. Koruma kurullarına sunulan restorasyon projelerinde yer alan malzeme analizleri yetersiz kalmakta, uygulamalarda bu analiz sonuçları bile dikkate alınmadan çeşitli malzeme seçimleri yapılmakta." Tarihi miras niteliği taşıyan yapıların onarımında alınacak kararlar ve yapılacak müdahalelere titizlikle karar verilmesi gerektiğine işaret eden Cem Oğuz, "Öncelikle yapının ayrıntılı belgeleme ve teşhis çalışmaları yapılmalı. Bu çalışmalar, yapının tarihini ve özgün yapım tekniklerini, malzeme özelliklerinin ve hasar durumunun tespitini ve onarım tekniklerini kapsamalıdır. Bu bilgiler ışığında uygun malzeme ve teknik kullanılarak yapılacak onarım planının oluşturulması gerekir."

Cem Oğuz: Üstün körü deneyler yapıldı, kireç taşı kullanıldı

Haberin Devamı

ASPENDOS'TA G20 LİDERLERİNE KONSER

Bu yıl Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı ve Belek Turizm Bölgesi'nde 15-16 Kasım tarihlerinde yapılacak G-20 Liderler Zirvesi'nin programında da Aspendos Antik Tiyatrosu bulunuyor. Obama, Merkel, Putin gibi dünya liderlerinin 2 günlük Antalya'daki zirve programının düzenleneceği Belek'e yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Aspendos Antik Tiyatrosu'na gezi düzenlenmesi ve burada bir konser etkinliği de planlanıyor.

Haberin Devamı

LİDERLERİN EŞLERİNE ÖZEL PROGRAM

G-20 zirvesine katılacak liderlerin eşleri için de ağırlıklı sosyal ve turistik aktiviteler düzenlenecek. Devlet başkanları için gala yemeğinin verileceği zirvede, eşler için de ayrı programlar yapılacak. Tarihi, turistik, ören yerlerini ziyaret edecek lider eşlerinin en önemli durağı ise tarihi Aspendos Tiyatorusu olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!