Cannes Film Festivali'nde iki Türk

Güncelleme Tarihi:

Cannes Film Festivalinde iki Türk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 08:52

Fransa'nın Cannes kentinde yapılan Cannes Film Festivali, bu yıl 27 yıl aradan sonra ilk kez kadın bir yönetmenin filmiyle perdelerini açtı.

Haberin Devamı

Festival, başrolünü Fransız oyuncu Catherine Deneuve'un oynadığı Emmanuelle Bercot'un "La Tete Haute" filminin gösterimiyle açıldı.

Cannes 1987'de tarihinde ilk kez kadın yönetmen Diane Kurys'un Man in Love filmiyle açılmış ve o tarihten itibaren festivalin açılış film seçkisinde kadın yönetmenlerin filmlerine yer verilmemişti.


Açılış törenine Fransa Kültür Bakanı Fleur Pellerin ve Adalet Bakanı Christiane Taubira da katıldı.

ALTIN PALMİYE 24 MAYIS'TA SAHİBİNİ BULACAK
Dünyanın önemli sinema etkinlikleri arasında yer alan Cannes Film Festivali, 24 Mayıs'ta düzenlenecek Altın Palmiye ödül töreni ile son bulacak.Toplamda 83 filmin yarışacağı festivalin jürisinde Fransız oyuncu Sophie Marceau, Kanadalı sinemacı Xavier Dolan, İngiliz oyuncu Sienna Miller, Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro, İspanyol oyuncu Rossy de Palma, Malili şarkıcı Rokia Traore ile Amerikalı aktör Jake Gyllenhaal yer alıyor.

Haberin Devamı


Jüriye bu yıl ünlü yönetmen kardeşler Joel ve Ethan Coen başkanlık ediyor.


FESTİVALDE 2 TÜRK YÖNETMEN VAR

Altın Palmiye için ana temada 19 filmin yarışacağı Cannes da bu yıl 2 Türk yönetmen yer alıyor. Ziya Demirel kısa metraj dalında "Salı" ile Deniz Gamze Ergüven ise "Yönetmenlerin 15 Günü" adlı paralel seçkide Fransız yapımı "Mustang" isimli filmiyle festivalde ödül arayacak.


Geçen yıl Nuri Bilge Veylan'ın "Kış Uykusu" filmine verilen Altın Palmiye'nin bu yılki adayları şöyle;


"Sicario : Denis Villeneuve, The Sea of Trees : Gus Van Sant, Louder Than Bombs : Joachim Trier, Youth : Paolo Sorrentino, Saul Fia : Laszlo Nemes, Mia Madre : Nanni Moretti, Mon Roi : Maiwenn, The Lobster : Yorgos Lanthimos, Macbeth : Justin Kurzel, Umimachi Diary : Hirokazu Kore-Eda, Shan He Gu Ren : Jia Zhang-Ke, Nie Yinniang : Hou Hsiao Hsien, Carol : Todd Haynes, Il Racconto Dei Racconti : Matteo Garrone, Margurite et Julien : Valerie Donzelli, La Loi du Marche : Stephane Brize, Dheepan : Jacques Audiard."


CROISETTE BULVARI TÜRKİYE AFİŞLERİ İLE DONATILDI

Cannes Film Festivali'yle özdeşleşen ve dünyanın gözde bulvarları arasında yer alan Croisette Bulvarı'nda ise bu yıl Türkiye tanıtım afişleri etkinliğin dikkat çeken unsurları arasında. Festivale gelenlerin gün boyu gelip geçtiği güzergaha yerleştiren Galata Kulesi, Kapadokya, Alanya Kalesi resimleri ile çeşitli Türkiye içerikli afiş ve reklamlar festival süresince gelenlerin dikkatine sunuldu.

Haberin Devamı


GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Paris'te ocak ayında yaşanan terör saldırıları ve Cannes kentinde bir lüks mağazaya yönelik soygunun ardından festivalde bu yıl güvenlik önlemleri arttırıldı.


Festival boyunca, Charlie Hebdo ve devamındaki saldırılardan sonra hayata geçirilen ve ordu birliklerinin de iç güvenlik için kullanılmasını öngören Vigipirate planı Cannes'da da uygulanmaya başladı.


Güvenlik güçleri, Cannes'da festival sarayına yakın bir bölgede ünlü mücevher mağazası Cartier'den salı günü 17 milyon avro tutarında değerli takının çalınmasının ardından, olası terör saldırısı dışında soygunculara karşı da tetikte.


Her yıl dünyanın dört bir yanından ünlü sinema yıldızlarını ağırlayan ve bu yıldızları görmek için binlerce kişinin akın ettiği Cannes kentinde, mevcut izleme sisteminin kamera sayısı da arttırılırken festival alanında sivil polisler görevlendirildi.

Haberin Devamı


Festival boyunca nüfusu üç kat artarak 210 bine ulaşan Cannes, Fransız ve İtalyan mafyasının en etkin olduğu yerlerden Marsilya kentine de yakın bir mesafede bulunuyor.


Festival dolayısıyla dünya sinemasının önemli yıldızları Cannes kentine akın ederken, festival sarayında kurulacak sinema pazarıyla binlerce film görücüye çıkacak.

BAKMADAN GEÇME!