Bu yazın en iyi limonatası Beyonce'den

Güncelleme Tarihi:

Bu yazın en iyi limonatası Beyonceden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2016 11:18

Beyoncé, pek yakında tüm sanatçılar için bir mecburiyet haline geleceğini düşündüğüm ilk ‘görsel albüm’ü ‘Beyoncé’yi 2014’te çıkarmıştı. ‘Lemonade’ içinse, hem sözleri hem de 12 parçalık filmiyle ‘görsel’den ziyade sinematografik demek daha doğru.

Haberin Devamı

BEYONCE, LEMONADE / 5 üzerinden 5 yıldız 

Bu yazın en iyi limonatası Beyonceden

 

Bir süreliğine sadece Beyoncé’nin  ‘adamı’ Jay Z’nin ‘Tidal’ında yer alan ‘Lemonade’ dün itibariyle internet platformlarında dinlemeye açıldı ve fiziksel olarak da yayınlandı. Aynı dönemde sadece iTunes üzerinden satın alınabiliyordu ve Türkiye dahil 61 ülkenin iTunes listesinde 1 numara olmuştu bile. Bununla da kalmadı; ‘Lemonade’in 12 parçası aynı anda Billboard’un ‘Hot 100’ listesine girdi (ki bu bir rekor); Billboard’un 200’lük albüm ve R&B/Hiphop listesindeyse 1 numaraya yerleşti.  Albümden önce çıkan ‘Formation’ teklisini dinlediğimizde Beyoncé’den ‘politik’ bir albüm sinyali almıştık ancak öyle olmadı. ‘Lemonade’ hikâye anlatan sözlerinde, bariz biçimde Beyoncé-Jay Z ilişkisi üzerinden yürüyor. Sinematografisi; ‘Lemonade’ projesinin içerdiği 12 şarkılık filmin ötesinde sözlerinin ‘gerçek hayattan’ oluşuyla ilgili. Türkiye’de de birkaç hafta içinde fiziksel olarak yayınlanacak albümden ‘Formation’ dışında ‘Sorry’, ‘Hold Up’, ‘6 Inch’; Jack White’ın eşlik ettiği ‘Don’t Hurt Yourself’; Kendrick Lamar’lı ‘Freedom’ öncelikle tavsiyedir. Yine de parça ayırmadan sırasıyla dinlemenizi/izlemenizi tavsiye ederim. Bana kalırsa Beyoncé bugüne kadar yaptığı en iyi albüm. Pop’la sanat buluşması ya da yeni bir pop star tanımı önerisi…

Haberin Devamı

YENİ BİR KARGO’NUZ VAR 
KARGO, DEĞİŞTİR DÜNYAYI/ 5 üzerinden 3 yıldız 

Bu yazın en iyi limonatası Beyonceden



90’ların başında yaptığı büyük çıkış, grubu bugün başarılı bir solo kariyer sürdüren eski solist Koray Candemir’le özdeşleştirmişse de, Kargo aslen bir okul. Kurulduğu 1993 yılında solisti Deniz Aytekin’di örneğin. 1 yıl sonra Candemir geldi gruba. Koray’dan sonra ‘RRDP’ albümünde gruba Mirkelam da solistlik yaptı. 2013’te Ozan Anlaş’ın solistliğinde yaptıkları ‘Gelecekle Randevum Var’ albümü de çok iyidir. Bu albümde işe dahil olan Haluk Babadoğan’ınsa vokali ve tavrıyla gruba çok yakıştığını düşünüyorum. Kargo’nun kurucularından MŞŞ (Mehmet Şenol Şişli) de döndü, daha ne olsun… Öne çıkan ‘Değiştir Dünyayı’ ve ‘Böyle Daha Güzelsin’ dışında ‘Hayır Bugün Ölmeyeceğim’, ‘Sınırlarda Yaşa’, ‘Fanus’ ve ‘Melezbahçe’yi de çok sevdim. Her koşulda Kargo’nun arkasında duran Selim Öztürk ve Burak Karataş’a da özel teşekkür.

 

Haberin Devamı

GRİDEN ÇOK SARI SEPYA
GÜLAY, GRİ ŞARKILAR, 5 üzerinden 4 yıldız 

Bu yazın en iyi limonatası Beyonceden

 

Gülay, çok özel bir yorumcu. 95’te ‘Cesaretin Var mı’da yaptığı kaliteli pop; ‘İstanbul Kanatlarımın Altında’ filmi için yaptığı ‘Aşk’ adlı şahane şarkı; üç albümlük ‘Damlalar’ serisinde söylediği türküler; hepsi için geçerli bu.  ‘Gri Şarkılar’; Gülay’ın yorumuyla canlarına can kattığı kimi özel şarkılardan oluşuyor. Tuna Kiremitçi’nin ‘Mucize’si, İlhan Şeşen’in ‘Sensiz Olmaz’ı, Keremcem’im ‘Son Bir Kez’i, Cemali’nin ‘Duymak İstiyorum’u, Alpay’ın ‘Yanımda Kal’ı, Mehmet Güreli’nin ‘Kimse Bilmez’i, Hüsnü Arkan’ın ‘Senin Gibi’si ve Bülent Ortaçgil’in ‘Kızıma Mektup’u; Gülay’dan dinleyince ‘bambaşka’ şarkılar olarak karşımızda. İyi bir cover/icra projesinde olması gerektiği gibi… Albümün adı ‘Gri Şarkılar’ ama bende uyandırdığı his sarı sepya… Hicranlı ama umutlu bir aşk hikâyesinde ne yaşıyorsak o.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!