Bu koroyu dinledikçe insan sesine âşık olacaksınız

Güncelleme Tarihi:

Bu koroyu dinledikçe insan sesine âşık olacaksınız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2016 10:43

Kurulalı henüz bir yıl oldu. Kısa sürede gezici konserleri, ‘flashmob’ şovlarıyla kentin sürpriz mutluluk kaynağına dönüştüler. Fransa fethinden döndüler, şimdi İspanya’ya gözlerini diktiler. Müzik korosu Chromas, size çok iyi gelecek.

Haberin Devamı

Hiçbiri müzisyen değil, müzikal eğitimleri de yok. Hepsi işinde gücünde ya da dersinde sınavında genç çocuklar. Kimisi mühendis, kimisi moda tasarımcısı. Yaşlar ortalama 22-23. Derinden, damardan bir müzik aşkla biraraya gelen bir topluluk bu: Chromas korosu. 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi Caz Korosu’nun deneyimli koristleri ve şefi Başak Doğan tarafından kuruldu ve her yerde şarkı söyleme konusunda ciddiler. Haziran ayında verdikleri ilk ‘Gezici Konser’leri Şehir Hatları vapurunda başladı, Fransız Geçidi’nde devam etti, Galata civarını dolaştı, Odakule’de bitti. Yeri geliyor Kanyon’da şampiyonlar ligiyle özdeşleşmiş müzik eşliğinde bir ‘flashmob’a imza atıyorlar, tüyler diken diken. Tek bir hayal var, dünyanın bilinen, tanınan sayılı korolarından olmak. Bu yoldaki ‘gururlu yerli’ ilk adım, Vestel desteği ve sponsorluğunda Fransa’daki Choralies Koro Festivali’nde atıldı. Devamı yolda.

Haberin Devamı

Boğaziçi’nden mezun, müzik felsefesi üzerine mastır yapmış şef Başak Doğan anlatıyor: “Yeri geldi, prova mekânı bulamadık, evlerde toplandık, komşuların affına sığınarak. Yurtışında genç Türkiye’yi temsil etmek, Choralies Koro Festivali’ne  katılmak için canımızı dişimize taktık. Sırada İspanya var. Dört senede bir düzenlenen Dünya Koro Komposyum’una kabul edildik.”

 

ŞARKI SÖYLEMEK LAZIM

Bu koroyu dinledikçe insan sesine âşık olacaksınız

 

Repertuvarları çok renkli, çoksesli. Danca da söylüyorlar İngilizce de. ‘Chan Chan’ı da coverlıyorlar ‘Dere Kenarında Taş Ben Olaydım’ı da... Chromas’ı dinledikçe insan sesine âşık oluyorsunuz, elinizde değil hiçbir beklenti olmadan tamamen aşkla şarkı söyleyen bu topluluk karşısında müziğin gücüne inancınız artıyor. Doğan’a göre koro müziğinin büyüsü de burada: “Hiçbir enstrümanın olmadığı bir ortamda sesin en doğal halini yakalıyorsunuz. Koro müziğinin güzelliği bu. Hiçbir şey bilmenize gerek yok. Dünyanın neresinde olursanız olun, karşılıklı şarkı söylerken çok iyi anlaşıyorsunuz ve bir anda tüm korkular, nefretler, savaşlar eriyip kayboluyor. Ortaya çok saf bir duygu çıkıyor. Amacımız, Türkiye’den çıkan bir koro olarak bu duyguyu dünyanın tüm kıtalarına yaymak; ‘Vay be, Türkiye’den neler çıkıyormuş!’ dedirtmek.” Kapıları herkese açık: Koronun yeni sezon seçmeleri 29’unda başlıyor, 11 Eylül’e kadar devam ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!