Bitmeyen yüzyıl

Güncelleme Tarihi:

Bitmeyen yüzyıl
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2016 11:54

Öner Ciravolu, düz yazısını şiirle besleyen bir yazar. Öyle ki, onun şiirinde siyasi olaylar, toplumsal konular, inanışlar, savaşlar, barışlar, hüzünler ve coşkular yer alıyor.

Haberin Devamı

Edebiyatçı Öner Ciravoğlu’nun yeni kitabı ‘Bitmeyen Yüzyıl’ Yasak Meyve yayınları tarafından yayımlandı. 68 kuşağından gelen yazar, bu kitabında geçtiğimiz yüzyılın acılarını, coşkularını, hüzün ve mutluluklarını şiirleştiriyor. Geçtiğimiz yüzyıl, dünyanın hareketli yüzyılıydı. İki dünya savaşı bu yüzyılda gerçekleşti. Sınırlar en çok bu yüzyılda değişti. En çok Avrupa ve Avrasya’da karmaşalar oldu ve dünyanın kalbi Ortadoğu büyük buhranlar yaşadı. Petrol savaşları, sosyalizm ve kapitalizmin bitmeyen mücadelesi, iki kutuplu dünya ve bitmeyen acılar… Hem Türkiye hem de dünyada acılar ve hüzün! Türklerin Balkanlarda, Kıbrıs’ta ve Hocalı’da uğradığı soykırım, Vietnam Savaşı, atom bombaları, darbeler, sürgünler, ölüm ve hastalıklar… Biten yüzyıllar, izler bırakıyor. Öner Ciravoğlu buna ‘Bitmeyen Yüzyıl’ diyor.

 

Haberin Devamı

Bitmeyen yüzyıl


Bitmeyen Yüzyıl’dan dizeler:


İşte yüzyıl geri gelir mi bir daha
İstanbul’da yitip gitmek istiyordun
Yenikapı’da başladı ikinci hayatın
Çamlıca tepelerinin yalnızlığında
Günlerce aç kaldın
Sabahı bekledin
Gizlice binerdin gemilere
Saçlarına kömür kokusu sinerdi
Beyazıt’ta Çınaraltı’nda
Kentin dinginliğini keşfettin
Dostluğun bir bakışla ateşlendiğini…

Yoksuldun. Bir kadının gözlerine
Bakmanın derinliğiydi
Ay ışığı bütün sebillerin avuçlarından
Su içiyor, su içiyor ve kanıyordu.
Yoksuldun. Yüzyılımız yoksuldu
Şiirlerimiz, üstümüz başımız
Silahlarımız kırılmıştı
Vietnam savaşı kadar yoksul ve sabırlıydık
Denizler denizleri anlatıyordu durmadan
Anabelle Lee’yi yeniden yazmayı denemiştin
Yüzyıl geçip gidiyordu
Geri gelir mi bir daha?

 

Öner Ciravoğlu kimdir?

13 Şubat 1948 yılında Trabzon'da doğdu. Trabzon Lisesi'ni bitirdikten sonra öğrenimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde (1966), Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü'nde (1971) ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde sürdürdü. YAZKO (1979) ve Cumhuriyet Kitap Kulübü'nde (1983) yöneticilik; editörlük yaptı. TYS'nin Güzel Yazılar dergisini çıkardı (2004-5), bir dönem TYS ikinci başkanı oldu. İlk dönem şiirlerini Kalepark (1995) adıyla yayımladı. Derleme çalışmaları yanında okullar için yardımcı kitaplar da hazırladı. İlk şiiri 1965'te Trabzon'daki günlük Son Haber gazetesinde, ilk yazıları Savaş (Trabzon) ile Hasan Hüseyin'in yönetiminde Forum (Ankara) dergilerinde yayımlandı. Atatürk'ün Nutuk'unu öğrenciler için kısaltıp sadeleştirdi (1985). Hıfzı Topuz ile Ardından Yıllar Geçti (2013) adlı bir nehir söyleşi gerçekleştirdi. Çeşitli konularda birçok kitabı bulunan Öner Ciravoğlu, Remzi Kitap Gazetesi'nde köşe yazıları yazmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!