Avustralya'nın Oscar'ıYılmaz Erdoğan'ın

Güncelleme Tarihi:

Avustralyanın OscarıYılmaz Erdoğanın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2015 11:06

Yılmaz Erdoğan 'Son Umut' (The Water Diviner) filmindeki rolüyle yardımcı erkek oyuncu dalında Avustralya'nın en önemli sinema ödülünü (AACTA) kazandı.

Haberin Devamı

Çanakkale Savaşı sırasında üç oğlunu kaybeden acılı bir babanın hikâyesini anlatan Oscar ödüllü aktör Russell Crowe’un yönettiği ‘Son Umut'ta (Water Diviner) Binbaşı Hasan rolünde izlediğimiz Yılmaz Erdoğan, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Avusturya Sinema ve Televizyon Sanatları Akademisi tarafından verilen ülkenin en önemli sinema ödülü AACTA'yı kazandı. Radikal'in sinema yazarı Uğur Vardan, filmle ilgili yazasında Yılmaz Erdoğan'la ilgili "Binbaşı Hasan karakterine derinlik katıyor ve kayda değer bir performans ortaya koyuyor" yorumu yapmıştı.

Avustralyanın OscarıYılmaz Erdoğanın

Türkiye'de aralık sonunda gösterime giren ve bugüne kadar 1 milyon 222 bin kişi tarafından izlenen 'Son Umut'un konusu şöyle: Avusturalyalı bir çiftçi olan Connor, üç oğlunu da Çanakkale Savaşı’na göndermiştir. Çanakkale Savaşı’nın ardından Türkiye’ye gelen Connor’ın tek hedefi uzun süredir haber alamadığı oğullarının izini bulabilmektir. Connor’ın İstanbul’da başlayıp Çanakkale’ye ve oradan da ülkenin çeşitli yerlerine uzanan bu arayış yolculuğunda en büyük destekçileri Türk subayları Hasan (Yılmaz Erdoğan) ve Cemal (Cem Yılmaz) olacaktır.
Yönetmenliğini Oscar'lı oyuncu Russell Crowe’un üstlendiği filmin senaryosu Andrew Anastasios ve Andrew Knight ikilisine ait. Filmin oyuncu kadrosunda Russell Crowe, Olga Kurylenko, Jai Courtney ve Isabel Lucas gibi isimlerin yanı sıra Türkiye’den de Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan yer alıyor.

Haberin Devamı

Avustralyanın OscarıYılmaz Erdoğanın

Avustralya’nın en önemli sinema ödülü AACTA’ya aday olduğunda Yılmaz Erdoğan, Avustralya’nın Sydney Morning Herald Gazetesi’ne bir röportaj vemişti. ‘Son Umut’un kendisi için ilklerin filmi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Daha önce ne bu büyüklükte bir projede, ne İngilizce, ne de Oscar’lı sinemacılarla çalışmıştım. Harika bir deneyimdi” şeklinde konuştu. Senaryoyu okumaya başladığı vakit Türklere karşı beklenmedik bir bakış açısıyla karşılaşınca şaşırdığını söyleyen Erdoğan, “Şoka uğradım. Bu kadar detaya nasıl ulaştıklarını sordum” demişti.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Erdoğan röportajda yönetmen Russell Crowe’un çekimler boyunca Türk aktörlerden gelen her türlü öneriye, Türkçe ve Türk kültürüyle ilgili tavsiyelere açık olduğunu da belirtmişti. Çekimler öncesinde Russell Crowe’un Avustralya’daki çiftliğinde ata binme, eğitimleri aldıklarını söyleyen Erdoğan, Crowe’un malikânesinden ve arazisinden de hayli etkilendiğini şöyle anlatmıştı: “Eğitim dönemi harikaydı. Filmden üç ay önce Russell’ın çiftliğine gittim. Gerçi çiftlik böyle bir yeri tanımlamak için çok küçük bir kelime. Üç spor salonu ve at binme kulvarları vardı.”

Avustralyanın OscarıYılmaz Erdoğanın

Geofrey Rush, Cate Blanchett gibi Hollywood yıldızlarının da katıldığı ödül töreninde Yılmaz Erdoğan da kırmızı halıda poz verenler arasındaydı. Erdoğan kameraların karşısına Jacqueline McKenzie, Ryan Corr ve Dan Wyllie ile geçti.

Haberin Devamı

KAZANANLAR TAM LİSTE

EN İYİ FİLM: 'The Babadook', 'The Water Diviner'
EN İYİ YÖNETMEN: 'The Babadook'
EN İYİ ERKEK OYUNCU:
David Gulpilil, 'Charlie's Country'
EN İYİ KADIN OYUNCU:
Sarah Snook, 'Predestination'
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU:
Yılmaz Erdoğan, 'The Water Diviner'
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU:
Susan Prior, 'The Rover'
EN İYİ SENARYO: '
The Babadook', Jennifer Kent
EN İYİ UYARLAMA SENARYO: '
The Railway Man', Frank Cottrell Boyce & Andy Paterson

ÇELİK, ERDOĞAN'I KUTLADI

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, oyuncu Yılmaz Erdoğan'ı Son Umut (The Water Diviner) filmindeki rolü ile Yardımcı Erkek Oyuncu dalında, Avustralya'nın önemli sinema ödülünü (AACTA) kazanması dolayısıyla tebrik etti. Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Çelik, "Sinemamız, filmleriyle, müzikleriyle ve oyuncu performanslarıyla uluslararası arenada önemli başarılar elde ediyor. Yılmaz Erdoğan 'Son Umut' (The Water Diviner) filmindeki performansıyla, Avustralya'nın Oscar'ı olarak bilinen Australian Academy of Cinema and Television Arts'ta 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ödülüne layık görüldü. Uluslararası arenada alınan bu ödülleri anlamlı buluyorum. Erdoğan'ı başarısından dolayı tebrik ediyorum. Bu vesileyle Türkiye'nin tanıtılmasına katkı sağlayan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!