Alternatif Türkçe müzik keşfetmek isteyenlere: Lokalize

Güncelleme Tarihi:

Alternatif Türkçe müzik keşfetmek isteyenlere: Lokalize
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2017 18:52

Zorlu Performans Sanatları Merkezi, Studio’da Ocak ayından bu yana samimi konserler düzenleniyor. Lokal müzik sahnesinin hem eskiden tanıdığımız hem de genç isimleri, ‘Lokalize’ adlı konserler serisinde buluşuyor.

Haberin Devamı

Hala dinleyip de iç çektiğimiz üzere 90’lar, Türkçe pop ile güzel geçti. İlkokul civarlarında Tarkan maymunlarla klip çeker, biz bandıra bandıra yerken ortaokul zamanlarında yabancı boyband çılgınlığı, sonra lisede hafifinden rock, üniversitenin cool ortamlarında house derken Türkçe müzik dinlemez olduk. “Liseliler bilmez”, bir Blue Jean dergisi vardı ana akım yabancı müziği takip ettiğimiz, o da yok oldu. Biz kaldık Napsterla, biri kapanınca öbürüne geçmek durumunda kalınan, takip etmekte zorlandığım bilimum müzik indirme programlarıyla.

Hatırlıyorum da lisede Türkçe müzik dinlemek çok ezik bir şeydi. Olaki radyoda Türkçe müzik denk gelsin, annemlere mutlaka değiştirtirdim. Gel gör ki yaş ilerledikçe canım bir Türkçe duymak ister hale geldi. Geldi gelmesine de 2000’ler bu konuda bayağı sıkıntılıydı, “7 notayla kaç beste yapabilirsin ki” Serdar Ortaç ortamın hakimiydi. Allahtan arada Mor ve Ötesi, Duman filan destek atıyordu da hayatta kalabiliyorduk.

Haberin Devamı

serdar-ortac-in-buzdolabi-onunde-verdigi-poz_1225819

SoundCloud, Deezer, Spotify derken güzel listeler yapar, birbirimizin zevklerini takip etmeye, çok da iyi Türkçe sesler duymaya başladık. Bu yeni alternatif ortamın hakimleri artık 7 notayla beste sayısını kısıtlamayan Kalben, Gaye Su Akyol, Adamlar ve herkesin geyiğini yaptığı üzere, diğer “değişik isimli gruplar” diye uzayıp gidiyor müjdeler olsun ki.

Benim için genelde ya geniş bir zaman bulunması gereken ya da bir arkadaşın beğendiği bir şarkıyı göndermesiyle başlayan grup keşfi, Zorlu Performans Sanatları Merkezi Studio'da gerçekleştirilen Lokalize serisi ile “canlıyken keşfet”e dönüştü. Zorlu PSM’nin eski Taksim Babylon boyutlarındaki küçük sahnesi Studio’da Ocak ayından bu yana samimi konserler düzenleniyor. Lokal müzik sahnesinin hem tanıdığımız hem de genç isimlerinden oluşan ‘Lokalize’ adlı konserler serisi, bu zamana kadar Son Feci Bisiklet, Hey! Douglas, In Hoodies, Kabus Kerim, Nihil Piraye, Islandman, Büyük Ev Ablukada ve Baba Zula gibi isimleri ağırlamış.

Haberin Devamı

IMG_0444

Tüm dinleyenlere geçen dev pozitif enerjileriyle Sahte Rakı

Bilet fiyatları abartı değil, hatta yanlış anlayıp da atmıyorsam öğrencilere bedava. Eskiden böyle şeyler sormazdık(!) ama herkes soruyor diye söyleme ihtiyacı hissetim, içeride bira satışı da var. Ben tamamen rastgele bir yeni bir eskilerden konser seçtim. Yeni akşamımda, mutlaka seven vardır ama (ben almayayım) bir ne konuştuğunu bile anlamadığım, belli ki kafası bir farklı çalışan Emre Nalbantoğlu + keşfetmekten aşırı mutlu olduğum Sahte Rakı konseri vardı. Mostar Kayıtları adı altında piyasa çıkan, kendilerine ait 3 şarkıları olan Sahte Rakı oldukça kalabalık ve bir o kadar da sempatik bir blues rock ‘n roll grubu. Funktan, caza, blues a kadar geniş bir repertuarları olan Sahte Rakı’nın tüm coverları hepimizin bildiği süper eğlenceli şarkılar, e ekip de espirili olunca, sabahlara kadar çalsınlar da biz de dans edelim istedik. Bir de arada güzel bir sürpriz olarak İTÜ Dans Kulübü çıkıp mini bir gösteri yapınca, daha da güzel bir gece oldu.

Haberin Devamı

Alternatif Türkçe müzik keşfetmek isteyenlere: Lokalize
Eskilerden ise, bundan yaklaşık 10 sene önce, aşırı kalabalık bir Taksim Babylon’da tavandan pırasa sarkıttıkları bir konserde tanıştığımız BaBa ZuLa’yı yine 10 sene önce konserlerine beraber gittiğim arkadaşımla seçtik. Grup üyelerinin şaman kıyafetleri, efsunlu hareketleri ve çığlıklarla pasta olarak space cake gelecekmiş gibi duran saykodelik bir düğüne katılmışız gibi hissettik. O çılgınlarcasına göbek atan hipster gençleri, zorla sürüklendikleri düğünlerde de sahnelerde görmek isteriz! Ruh sıkıcı düğünlerde eğlenecek birşey olsun!

IMG_0578

Kendi tanımlarıyla; bir yanda funk, diğer yanda elektronik var ama hepsinin beslendiği nokta memleket topraklarında yapılan müzik, ortaya çıkan ise Türkçe saykedelik: BaBa ZuLa

Haberin Devamı

Uzun lafın kısası, canlısından güzel bir ortamda yeni müzikler keşfetmek için Lokalize’nin programını takip edin. Benim yeni Lokalize hedefim, çılgınca dans dans dans etmeyi umduğum Hey Douglas! Ben nereden başlasam, ille de önden bir bakayım diyorsanız da Kıyı Müzik bir Lokalize listesi yapmış, buradan alalım:

BAKMADAN GEÇME!