Akrabalardan haber var

Güncelleme Tarihi:

Akrabalardan haber var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2014 09:47

Tek kişilik gösteriler, seyirlikler ve doğaçlama oyunlar klasik tiyatronun akrabaları. Kayda değer bir birikim var bu alanlarda. Önemseyip tadını çıkartmamız gereken işler. Sezonun açılmasına az bir zaman kalmışken, tek kişilik yapımlara bir bakalım...

Haberin Devamı

Tek kişilik gösterilerin belki de en meşhuru Ferhan Şensoy’un ‘Ferhangi Şeyler’idir, mâlum. 2000’e yakın temsil verdi. 20 senedir sürüyor. Belki de daha fazla. Meddahvari bir anlatım tarzını, keskin gözlem gücüyle birleştirir. Çok eğlenceli ve hep muhaliftir. Bir klasik. Ali Poyrazoğlu’nun ‘Asi Kuş’u henüz iki senelik ama o da yıllardır benzer bir tarzda tek kişilik gösteriler yapar. Müthiş eğlenceli tabii. Metin Zakoğlu çalışkan bir adam. Tiyatrolar açar, evlere bile gidip oyunlar oynar. ‘Zuerbamya Cumhuriyeti’ adlı bir gösterisi var. Skeçlerden oluşuyor. Siyasi mizah denilebilecek bir tarz. Eğlenceli. Yunus Günçe, iki üç sezondur ‘Kafamda Böcekler Var’ adlı şovunu sürdürüyor. Stand-up ama tiyatrolarda oynuyor. Belli bir kurgusu olan, keyifli bir anlatı. ‘Nilgün Belgün’le Aşk ve Komedi’ çok popüler oldu. Zaten çok sevilen bir sanatçı, Belgün. Serkan Budak’ın sahneye koyduğu şov şarkılar, hikâyeler, hatıralarla dolu. Teatral ögeler içeren gösterilere iyi bir örnek. Televizyonda ünlenen ‘Gülgür Güldür Şov’ çeşitli şehirlerde turneler yapıyor. Televizyondaki skeçleri sahneye taşıyorlar. Meraklısına iyi gelebilir.

Akrabalardan haber var

Asi Kuş ile Ali Poyrazoğlu

Haberin Devamı

SAHNEDE ZEKA PATLAMASI

Bu tür “sınırda” işler arasında benim çok önemsediğim iki örnek daha var. Kaan Erkam’ın ‘Meyhanede’ adlı oyunu çok ilginç bir seyirlik. 1899’da bir Ermeni meyhanesindeyiz. Belgesel izler gibi o dönemin karakterlerini görüyoruz. Bu meyhanede biz de bir müşteriyiz. İzleyiciyle oyuncunun tam anlamıyla iç içe geçtiği zeki bir iş diye duyuyorum. Eski İstanbul karakterlerini, atmosferini yaşamak ilginç bir deneyim olabilir. Doğaçlama tiyatronun en önemli temsilcilerinden olan Mahşer-i Cümbüşgiller de çeşitli mekânlarda gösteriler yapıyor. Televizyonda ‘Anında Görüntü Şov’ diye programları vardı. Hayranlarıydım. Oyunu, seyircinin isteklerine, yönlendirmelerine göre anında kurup değiştirebiliyorlar. Çok başarılı bir ekip. Sahnede zeka patlamasına tanık oluyorsunuz. “Tiyatro sporu” da denilen bu üslubu ben pek seviyorum. Takip edelim. Arada akraba ziyareti de yapmak lazım.

Akrabalardan haber var

Mahşer-i Cümbüşgiller

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!