Aç gözünü seyret, tekrarı yok bunun

Güncelleme Tarihi:

Aç gözünü seyret, tekrarı yok bunun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2015 01:45

Tam 40 yıldır aralıksız sahnelenen operanın en meşhur hikâyesi La Bohème, ilk kez Türkiye’de, Zorlu PSM sahnesinde. Londra Royal House’un seneye emekliye ayıracağı oyunun neden izlenmesi gerektiğini yönetmeni ve başrol oyuncusuyla konuştuk.

Haberin Devamı

La Bohème, opera tarihinin belki de en romantik hikâyesi... Peki, sizce hâlâ alıcısı var mı? Naif kaçmıyor mu biraz 2015’in sert iklimine?
Richard Jones:
Doğru. Romantik filmlerin, romanların tüm dünyada modası geçti. Politika sağ olsun, artık diğer tüm türler demode. Politik hikâyeler, her şeyden daha çok ilgi çekiyor. Ama La Bohème, her dönem bir şekilde izleyicisini buluyor, mesajını veriyor. Çünkü romantizmi en gerçekçi ve otantik bir şekilde anlatıyor.
David Butt Philip: Hikâye, o kadar zamansız ve evrensel ki yıl kaç olursa olsun mutlaka alıcısını bulacak bence. Royal Opera House’da ilk sahne alışından bugün 40 yıl geçmiş. Yüzlerce farklı oyuncu, yönetmen ve sahne...

Hâlâ sahnelenebiliyor olmasının sırrı ne?
R.J.: Bir yandan sürekli değişiyor, kendini yeniliyor, bulunduğu zamana ve iklime ayak uyduruyor çünkü...
D.B.P: Şu da var: Hiçbir zaman ‘müzelik’ bir havası olmadı. Oyuna dahil olan her oyuncu hikâyeye bir yenilik kattı. Böylece hep değişti. Sanki her sezon farklı bir öyküymüş gibi sahnelendi.

Haberin Devamı

Aç gözünü seyret, tekrarı yok bunun

Fakat, The Royal Opera 2014/2015 sezonu sonrası La Bohème’in emekliye ayrılacağını açıkladı. Sizce neden?
M.P:
Hiçbir şey sonsuza kadar devam etmez. Edemez de. Moda ve prodüksiyon, 1974’ten bugüne çok değişti.
D.B.P.: Opera hep yaşamalı. Yıllarca aynı şeyi anlatarak operayı ayakta tutamayız. Yenilik her zaman iyidir.

Türkiye’de ne yazık ki operanın, müzikalin karşılığı yok denecek kadar zayıf. Böyle bir ülkede opera nasıl kurtulur?
R.J: Israr etmeniz lazım. Israrla oyunlar sahnelenmeli üst üste. Kültür mönüsüden asla çıkmamalı. Bir kere izlettirince gerisi gelir...
D.B.P: Topluma ve izleyiciye güvenin. Her zaman. Müzik ve drama, her zaman her yerde alıcısı olan bir birliktelik çünkü. Sanatı, en dürüst ve gerçekçi şekilde topluma göstermek bir görev.
Bundan kaçamazsınız.

SAHİ, KONUSU NEYDİ?
Adını çok duydunuz ama hikâyesi hakkında bir fikriniz yok. Olabilir. Şu kadarını bilmeniz yeterli: 1830’lu yılların Fransa’sında, Paris’in ara sokaklarında bohem hayatı yaşayan yazarların, ressamların öyküsü bu. Soğuk bir Noel akşamında Paris’te eski bir apartmanın çatı katında başlayan çok bohem Rodolfo ile Mimi’nin hüzünlü ama eğlenceli aşk hikâyesine tanıklık edeceksiniz.

Haberin Devamı

'La Boheme', 18-20-22 ve 24 Ocak'ta Zorlu PSM sahnesinde. Biletler 95-350 TL arasında değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!