50 yılın renkli yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

50 yılın renkli yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2015 12:58

Ressam Devrim Erbil’in eski adıyla Sanayi-i Nefise Mektebi Ali’sinde, bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde geçen tam 50 yılı bir sergiye dönüştü. Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun, proje koordinatörlüğünü Durdu Bulduklu’nun, yaptığı Devrim Erbil’in ‘Akademi’de 50 Yıl’ sergisinde ‘Doğa Tutkusu’, ‘Anadolu Kasabasında Yaşantı Üzerine Çeşitlemeler’ ile ‘İstanbul Yorumları’ başlıca temalar. Onun büyüleyici ritmik titreşimlerden oluşan özgün anlatım biçimini ve şiirsel dünyasının seçkin örneklerini bu sergide izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

1954’te öğrenci olarak girdiği bu okuldan 2004’de profesör olarak emekli oldu. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi o günlerde doğrudan sanatçı yetiştiren tek kurumdu. Devrim Erbil çocukluk hayallerini renklendiren bu okulda, eğitimine ve sanat yolculuğuna Halil Dikmen ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi olarak başladı. Ülkenin en ünlü sanatçılarıyla tanıştı. 1962’de aynı kurumda asistan olarak göreve başladıktan sonra öğretim üyeliğinin yanısıra sergiler açtı, konferanslar verdi, akademinin yayınlarında yer aldı. Ülkemizi yurtdışında tanıtan resim sergilerinin komiserliklerini üstlendi. Resim Heykel Müzesi’nin müdürlüğünü yaptı. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller kazandı. Birçok ünlü sanatçıyı yetiştirdi. Devlet Sanatçısı ünvanıyla ödüllendirildi. Balıkesir’de adına açılmış ‘Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi’ bulunan sanatçı, şimdi olanca coşkusuyla yurtiçinde ve yurtdışında sergiler açmaya devam ediyor, eserleri dünya müzelerinde ve koleksiyonlarda yer alıyor. 

Haberin Devamı

Bu sergide Devrim Erbil’in kendi koleksiyonu için ayırdığı özel resimleri ile bazı koleksiyon ve kurumlardaki eserlerinden bir seçki ile çeşitli dönem eserlerinin yanı sıra, sanatçının hiç sergilenmemiş yeni resimleri ile özgün baskıları, pleksiglas, seramik, batik, vitray, marküteri teknikleriyle yapılmış eserleri ve kilim resim, halı resim uygulamaları da sergide yer alıyor. Sergi 15 Kasım’a kadar Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde görülebilir.  

BAKMADAN GEÇME!