34. İstanbul Film Festivali'nin tüm yarışmaları ve kapanış töreni iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

34. İstanbul Film Festivalinin tüm yarışmaları ve kapanış töreni iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2015 16:21

Kültür Bakanlığı'nın baskısı sonucu 'Bakur' belgeselinin 34. İstanbul Film Festivali'ndeki gösteriminin iptal edilmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen festival yönetimi "Festivalden çekilen filmlerin aldıkları kararı festival olarak destekliyoruz" açıklaması yaptı. Festivalde tüm yarışmalar ve festivalin kapanış töreni iptal edildi.

Haberin Devamı

Martı Istanbul Hotel’de gerçekleştirilen toplantıda ilk sözü alan İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, “ Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 2004 yılından bu yana yürürlükte. Yönetmelik gereği Türkiye ’de üretilen filmlerin festivallerde gösterilebilmesi için kayıt tescil belgesine sahip olmaları gerekiyor. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden 11 Nisan Cumartesi günü İKSV’ye bir yazı gönderildi. Bu yazıda festivalde Türkiye’de üretilen, kayıt tescil belgesi olmayan filmlerin gösterilmesi halinde yaptırım uygulanacağı hatırlatıldı. İstanbul Film Festivali yönetmeliği uyarınca festivale başvuran filmlerden bu belge talep edilmiyor. Bugüne dek filen uygulanmamakta olsa da bu yönetmeliğin uzun yıllardır festivaller ve sinemacılar için aslında büyük bir sıkıntı yaratıyor.

Haberin Devamı

34. İstanbul Film Festivalinin tüm yarışmaları ve kapanış töreni iptal edildi

Yönetmeliğin değişmesi için festival olarak daha önce de görüşmelerde bulunmuştuk. Bu yaşananların bahsi geçen yönetmeliğin değiştirilmesi için sinema camiasını bir araya getiren bir fırsata dönüşmesini umuyorum. Festivalden çekilen filmlerin aldıkları kararı festival olarak destekliyoruz. Bu problemi sektörün tüm aktörleriyle dayanışma içinde çözebileceğimize inanıyorum” dedi ve festivalde filmlerini göstermeme kararı alan film ekiplerini de gösterim saatlerinde sinema salonlarına gelerek, kendilerine ait olan bu süreyi bir tartışma alanına çevirmeye davet etti.

BAKANLIĞIN ELİNDEKİ SANSÜR KILICI

34. İstanbul Film Festivalinin tüm yarışmaları ve kapanış töreni iptal edildi

Festival kapsamındaki ulusal ve uluslararası Altın Lale, ulusal belgesel yarışmalarının yanı sıra kapanış töreninin de iptal edildiğinin duyurulduğu toplantıda konuşan uluslararası yarışma jüri başkanı Rolf de Heer, “Uluslararası Yarışma Jürisi ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak gördüğü bu hadise nedeniyle festivalden çekilmiştir” dedi. Yarışma olmayacak ama uluslararası yarışmadaki filmlerin gösterimleri devam edecek.

Haberin Devamı

'İKTİDARLA UĞRAŞMAYA AKLI YETMEYEN SİNEMA DA YAPMASIN'

34. İstanbul Film Festivalinin tüm yarışmaları ve kapanış töreni iptal edildi

Ulusal jüri başkanı Zeki Demirkubuz, “Filmin yasaklanmasına çok önceden karar verilmiş. Kararın siyasi olduğunu düşünüyorum” diye konuşurken ulusal belgesel yarışması jüri başkanı Emel Çelebi de “Azize Tan’ın yaptığı dayanışma çağrısını olumlu buluyor ve destekliyoruz” açıklaması yaptı.

SİNEMA SEKTÖRÜ YARIN ATLAS’TA TOPLANIYOR

“Festivallerde gösterilecek yabancı filmlerden istenmeyen bu belgelerin yerli yapımlar için bir zorunluluk haline getirilmesini kabul etmiyoruz. Bunu bir baskı ve sansür olarak nitelendiriyoruz” diyerek festivalden filmlerini çeken 22 filmin yönetmen ve yapımcılarının da katıldığı toplantının sonunda 14 Nisan Salı günü saat 15.30’da Atlas Sineması’nda sektördeki meslek birliklerinin ortak yapacağı bir basın toplantısının da duyurusu yapıldı. (Radikal)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!