Koskoca 175 yıl

Güncelleme Tarihi:

Koskoca 175 yıl
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2015 09:53

Metin Aydoğan'ın Türkiye tarihini Tanzimat'tan günümüze mercek altına alan başyapıtı "Türkiye Üzerine Notlar", genişletilmiş yeni baskısıyla Pozitif Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Haberin Devamı

Emperyalizmin Osmanlı'yı kuşatması, ekonomik çöküş, yok olmakla karşı karşıya kalan bir ulusun direnişi ve Türk Devrimi... Sağlıkta, ekonomide, bayındırlıkta, iç ve dış siyasette, eğitimde atılımlar... Atatürk'ün özgün, bağımsız ulus devlet modeli... İkinci Dünya Savaşı'yla birlikte yüz yüze gelinen geri dönüş, ABD ve AB politikaları, emperyalizm-Türkiye ilişkisi... 2015'te Türkiye'nin geldiği yer... Karşıdevrim, 'dip dalgası' ve ulusal uyanış...

Aydoğan, yakın tarihimizin yaşamımızın en derinlerini etkileyen, bölük pörçük bilgilerle kavramaya çalıştığımız konularını bütünlüklü ve anlaşılır bir dille açıklıyor. Düşünen yurttaşın Türkiye kılavuzu... Yazar Metin Aydoğan, kitabı ile ilgili iki önemli soruya yanıt veriyor:

Türkiye’nin son zamanlarda yaşadığı bu hararetli tartışma ortamında, Türkiye Üzerine Notlar'ın yeniden yayınlanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yapıtınızı bugünün koşullarında okuyanların çevrede olup biteni algılamalarında nasıl bir değişiklik olacağını düşünüyorsunuz?

Haberin Devamı

Koskoca 175 yıl

"Türkiye Üzerine Notlar", Tanzimat Fermanı’ndan günümüze dek geçen 175 yılı ele alıyor. Okuyucuya, iniş-çıkışlarla yüklü bu çalkantılı dönem konusunda bir bakış sunuyor. Amacım, Osmanlı’nın son dönemine geri dönülen günümüzde, geçmişten ders alınmasını sağlamak, bu yolla sorunların kavranmasına ve çözüm oluşturulmasına katkı koymaktır.

Türkiye tarihini ve siyasetini inceleyen araştırma yapıtlarının niteliği hakkında görüşünüz nedir? Düzeyli ve işlevsel kaynakların piyasada yaygınca yer bulduğunu düşünüyor musunuz? Popüler araştırma kitaplarını kültürel ve bilimsel düzey açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yüksek nitelikli yapıtların geçmişe oranla daha az olduğunu görüyorum. Okur düzeyi düştükçe yapıt düzeyi de düşüyor. Her şeye karşın nitelikli yapıtlar çıkabiliyor. Ancak, bunların okura ulaştırılmasında sorun var. Okuyucu, kimi kitaplara ulaşmak için ek çaba harcamak zorunda kalıyor. Türkiye'de okuma oranları düşüyor ama nitelikli yapıtları bulup okuyan nitelikli bir okur kitlesi de var... Popüler araştırma kitapları gelip geçicidir. Kaynak olarak kullanılabilirler ancak kuramsal bir değer taşımazlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!