35 yıllık şef Rengim Gökmen'e ironik atama

Güncelleme Tarihi:

35 yıllık şef Rengim Gökmene ironik atama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2014 00:02

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜSAK yasa tasarısına karşı çıkmasından sonra görevden aldığı eski Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) şefi Rengim Gökmen’i CSO’ya ‘orkestra sanatçısı’ olarak atadı. Ancak CSO Kuruluş Kanunu ve Yönetmeliği’nde bu ifadenin karşılığı bulunmuyor.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda (CSO) ilginç bir atamaya imza attı. Orkestraya sekiz yıl vekâletle şeflik yapan Rengim Gökmen, görevden alınmasından iki buçuk ay sonra “orkestra sanatçısı” olarak CSO’ya atandı. Ancak CSO Kuruluş Kanunu ve Yönetmeliği’nde “orkestra sanatçısı” ifadesi bulunmuyor. Sanatçılar CSO’da “orkestra üyesi” olarak yer alıyorlar. Orkestra Şefi Rengim Gökmen, 2006’da üçlü kararname ile CSO şefliğine atanmıştı. 2008’de Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne asaleten atanmasıyla CSO’daki şeflik görevini vekâleten yürütmeye başlamıştı. 24 Temmuz’da iki görevinden de alındı. Gökmen’in yerine ise vekâleten orkestra şefi ve besteci Selman Ada getirildi. Gökmen’in görevinden alınmasına, devlete bağlı sanat kurumlarını kapatmak isteyen TÜSAK (Türkiye Sanat Kurumu) yasa tasarısına karşı çıkmasının neden olduğu iddia edilmişti.

Haberin Devamı

SORUŞTURMA DA AÇILDI

Gökmen, görevlerinden alınmasının ardından, Bakanlığın Strateji Geliştirme Başkanlığı’na strateji uzmanı olarak atandı. Bunun üzerine 5 Ağustos’ta bakanlığa bir dilekçe yazıp, hukuki olarak eşdeğer bir göreve atanması gerektiğini belirterek, “CSO’daki şeflik görevine iadesini” talep etti. Şeflik görevine yeniden atanmayı bekleyen Gökmen’e 24 Ekim Cuma günü Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nden ilginç bir atama tebliğ edildi. Genel Müdürlük, Gökmen’i “orkestra sanatçısı” olarak daha önce şefliğini yaptığı CSO’ya görevlendirdi. Ancak CSO Kuruluş Kanunu ve Yönetmeliği’nde “orkestra sanatçısı” tanımlaması bulunmuyor. Orkestrada görevli sanatçıların kanundaki tanımlaması “orkestra üyesi” olarak yer alıyor. Bakanlığın Gökmen’e “TÜSAK”a karşı çıktığı ve bu doğrultuda sanatçıları kışkırttığı, baskı yaptığı” iddialarıyla soruşturma açtığı da öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!