Selanikli babaanneden 'Meze' tarifleri

Güncelleme Tarihi:

Selanikli babaanneden Meze tarifleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 12:36

Sağlıklı yaşam için lezzetten ödün vermeyen, karakteristik Ege mutfağının kaybolmaya yüz tutan antik tariflerini, günümüz modern lezzetleri ile harmanlayan Gülhan Kaya’nın yeni kitabı Meze Hayykitap’tan çıktı.

Haberin Devamı

Ege ve Akdeniz sofralarından 100 nefis tarifi, Selanikli babaanneden miras yemek sırlarıyla birleştiren Gülhan Kara bu kitapla sofranızı şölene dönüştürüyor.

Artık büyükşehirlerde ve hatta köy kasaba demeden neredeyse her yerde ‘hazır yemek’ moda oldu! Özellikle büyük marketlerin ya da şarküterilerin içinde ‘meze’ reyonunu görmek ve hemen oradan paketletmek mümkün… Ancak mutfağımızda kendi ellerimizle, doğal malzemelerle ve geleneksel usullerle hazırlayacağımız mezenin tadını onlarda bulmak mümkün değil.

Oysa meze Ege ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden… Yüzyıllardır sofraların baş tacı oldu, özenle hazırlanıp süslendi, kimi zaman ara öğün kimi zaman da ana öğün olarak günü kurtardı.

Yıllarca restoran işletmeciliği yapmış Gülhan Kaya, Selanik göçmeni olan babaannesi Antik Şehriban’ın mutfağından ve özellikle mezelerinden çok etkilenmiş ve onun tariflerini günümüze taşımayı hayal etmiş… “Yemek yapmak sanattır, resim gibi, müzik gibi... Resim sanatın­da nasıl renklerin armonisi, müzikte notaların melodisi varsa ye­mek sanatında sebzelerin, baharatların yani kullanılan tüm malze­melerin bir kokusu ve lezzeti vardır. Resim gibi tabak, tablo gibi tabak! Gerçekten yemek insanı olursanız sizde tablo gibi yemek yapabilirsiniz” diyor.

Haberin Devamı

Yazarın en büyük aşkı mutfak! Duyguları ile beslediği meze tariflerini ve püf noktalarını bizlerle paylaşıyor. Kitapta, dört mevsim ‘meze’ keyfini sürebilmeniz için, pratik ve lezzetli 100 tarif bulunuyor. Bu tarifleri uygularken geliştirdiği özel sırlar da Meze’ye ayrı bir renk katıyor.

Yazar Gülhan Kaya hakkında

1970 Ankara doğumludur. Bir süre inşaat ve dekorasyon sektöründe çalıştıktan sonra, 1997 yılında İtalya ve İspanya’dan çeşitli ünlü ayakkabı markalarını Türkiye’ye getirerek ticaret hayatına atılmıştır.

Selanik göçmeni bir ailenin çocuğu olan babaannesi Antik Şehriban’ın mutfağından çocukluğundan itibaren çok etkilenmiş ve onun tariflerini günümüze taşımayı hayal etmiştir. Bu hayalini, 2000 yılında büyük bir sevgi ve özveriyle kurduğu ilk işletmesi olan ‘Mahzen Giritli Restaurant’ta gerçekleştirmiştir.

Haberin Devamı

Mahzen Giritli, kısa zamanda Ankara’nın ilk akla gelen balık restaurantlarından biri olmuş ve ziyaretçilerinden gelen yoğun talep doğrultusunda 2008 yılında Ankara’nın en büyük balık restaurantalarında ‘Girit Balıkçısı’nın kurulmasına vesile olmuştur.

Sağlıklı yaşam için lezzetten ödün vermeyen, karakteristik Ege mutfağının kaybolmaya yüz tutan antik tariflerini günümüz modern lezzetleri ile harmanlama misyonunu benimseyen Girit Balıkçısı’nda, Gülhan Kaya mutfakta geliştirdiği enfes mezeleri, deniz mahsullerini ve balık tariflerini misafirlerinin beğenisine sunmuştur.

Televizyon programları ve çeşitli dergilere röportajları ile geliştirdiği lezzetleri bir sonraki nesillere aktarmak isteyen Kaya, Meze adlı bu eseriyle, bu hayalini de gerçekleştirme fırsatı bulmuştur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!