Tiyatromuz öksüz kaldı

Güncelleme Tarihi:

Tiyatromuz öksüz kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2014 16:28

Ankara’da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin efsanevi hocası Sevda Şener’e veda ettik geçen hafta. Tiyatro eleştirmenliği denen şeyi Sevda hoca kurumsallaştırmıştı.

Haberin Devamı

Prof. Sevda Şener’i yitirdik. Uzun bir hayatı dolu dolu yaşadı. Müthiş bir insan, büyük bir hocaydı. Eksikliğini hep hissedeceğiz. Türk tiyatrosuna Sevda hoca kadar katkıda bulunmuş insan azdır. Ona hocaların hocası derdik. Öyleydi. Ankara’da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi vardır. Efsanevi bir tiyatro bölümü kuruldu orada. Konservatuarlardan farklı bir tarafı vardı bu bölümün. Ülkemizin gerçek anlamda tiyatro araştırmalarının yapıldığı, işin kuramının, tarihinin derinlemesine incelendiği çok özel bir okuldur. Kültür hayatımızda son derece önemli bir yeri var bu okulun. Sevda Şener burada uzun müddet hocalık yaptı. Pamuk gibi bir insandı. Engin bir tiyatro kültürü vardı. Kitaplar yazdı. Sayısız öğrenci yetiştirdi. Tiyatro eleştirmenliği denen şeyi Sevda hoca kurumsallaştırdı. Eleştirmenliği sevdiren isim de odur. Kimseyi kırmaz, herkesi yüreklendirirdi. Tahkir etmeden somut eleştiriler yazar, gerektiğinde taşı gediğine de koyardı. Sohbetine doyum olmazdı. Tiyatro kuramının, metin çözümlemenin son derece çetrefilli, uzmanlık gerektiren tarafları vardır. Kitaplarında ve derslerinde bu çetin dünyayı kolaylaştıran, anlaşılır kılan bir üslubu oldu. Damıtılmış bir bilgiye sahipti. Tiyatronun ruhunu çok iyi özümsemiş bir insandı. Öksüz kaldık hakikaten. Sevda Şener’i sevmeyen, önemsemeyen kimseyi tanımıyorum tiyatro dünyasında. Anaç, neşeli, mütevazı bir alimi yitirmek çok acı. Tiyatro hem sanat hem de bilimdir. Bunu da o gösterdi. Kitaplarını yeniden okuyalım. Her bir baş yapıttır.

***

Haberin Devamı

Şehir Tiyatrosu’nda yeni bir dönem

Dünyanın en köklü tiyatro kurumlarından bir olan İstanbul Şehir Tiyatrolarının yeni genel sanat yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu oldu. Kurumun içinden gelen, yöneticilik geçmişi olmayan, saygın ve sürpriz bir isim. Kurum büyük ve değerli ama iyi yönetilmiyor. Ses getiren işler yapamıyorlar. Örneğin bu yıl Afife ödüllerinde esamileri okunmadı. Önceki yönetim tam bir fiyasko oldu. Dileğim, sezonun 12 aya çıkarılması, tematik repertuarlar oluşturulması ve dünya tiyatro gündemine damga vuracak işler yapılması. İstenirse olur. Var öyle bir kadro. Erhan Bey’in fark yaratmasını istiyor, başarılar diliyorum.

Tiyatromuz öksüz kaldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!