Kedi adam

Güncelleme Tarihi:

Kedi adam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2011 00:00

İstanbul’da yaşayan Selçuk Çiftçi (27), hayatını oyunculuk ve fotomodellik yaparak kazanıyor. Ancak karşılıksız yaptığı bir iş daha var: Kedi bakımı. Evinde sokaklardan muhtaç durumdayken kurtardığı 35 kediyi besliyor. “Çok yorucu ama onlar için bir şeyler yapabildiğim için mutluyum. Herkesi hayvanlara karşı duyarlı olmaya çağırıyorum” diyor

Haberin Devamı

Hayvan sevginiz nereden geliyor?
- Rahatsızlığı olan bir annenin isteği dışında dünyaya gelen bir çocuğum. Bir komşumuzun çok sayıda kedisi vardı. Sık sık onlara gider, kedilerle oynardım. Bana sarılamayan annemin eksikliğini kedileri kucağıma alarak giderirdim. İlk duygu alışverişimiz beş yaşındayken başladı. Bilincimin geliştiği dönemlerde de hayvanlara yapılan eziyetleri fark ettim. Hayvan haklarıyla ilgili yasaların yetersizliğini de öğrenince sahip çıkmaya başladım. Evimde beslediğim her kedinin acı bir hikayesi var. Her biri ölüme çeyrek kala kurtarıldı.

Kaç kediniz var, bakımları zor olmuyor mu?
- Beslediğim 35 kedi var. Geçici bir evde hayvansever bir ablamızca korumaya alınanları da sayarsak, toplam 47 kedi. Aslında sayılarının pek önemi yok, evimdekiler ya da sokaktaki diğerleri... Hepsinin dramı aynı.

Haberin Devamı

35 kediyle bir gününüz nasıl geçiyor? Kedileriniz siz yokken ne yapıyor?
- Sabah çok erken kalkıp temizlik yapıyor, mama ve sularını vererek işe gidiyorum. Akşam işten çıkışta hemen kuzucuklarıma koşup aynı işlemleri yapıyorum. Sonra her birini gözden geçirip, herhangi bir hastalıkları olup olmadığını kontrol ediyor, ayrı ayrı sevgi gösteriyorum. Ben yokken karınları tok, temiz suları önlerinde uyuklayıp, dönüşümü bekliyorlar.

Sokak kedileriyle ilgili çalışmalarınız var mı?
- Evet. Sokakta hiçbir kedi veya köpeğin kalmaması gerekiyor. Çok büyük tehlike içinde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Bu beni çok üzüyor. Türkiye’de dışlansam bile, sırf bu yüzden kaykay kullanıyorum. Araçlarla hayvanlara çarpıp öldürdüklerini ve arkalarına bakmadan çekip gittiklerini biliyoruz. Bunu durduracak bir yasanın getirilmesi lazım. İnsan-hayvan ayrımı yapmadan, bir can almanın suçunun ağırlaştırılması için hayvan hakları aktivitistlerinin girişimlerine ortak oluyorum.


BUGÜN DOYDULAR AMA YARIN NE YİYECEKLER

35 kediyle yaşamayı başkalarına öneriyor musunuz?
- Doğruyu söylemek gerekirse bu kadar çok sayıda kediyle yaşamak çok yorucu. Kurtardığınız andan itibaren mücadeleniz başlıyor. Eğer paranız yoksa, veteriner klinikleri 2-3 liralık kanama durdurucu bir iğneyi yapmayı cep telefonunuzu rehin bırakmayı teklif etseniz bile ödemesiz kabul etmiyor. Kurtarmaya çalıştığınız yavruyu para yüzünden kaybedebiliyorsunuz. Hayata döndürdüğünüz kedileri tekrar sokağa bırakmaya kıyamıyorsunuz. Her kurtardığım yavru, yuva bulunamadığı için bende kalıyor. Bu kez ekonomik krizle başa çıkmaya çalışıyorum. Mama verdiğim gün, ertesi gün nasıl alacağımın kaygısıyla uyumaya çalışıyorum. Ekonomik koşulları uygun olanlara ‘kedi evleri’ projesini hayata geçirmelerini öneriyorum.

Haberin Devamı

Beslediğiniz kedileri nasıl edindiniz?
- Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği gönüllülerinden, aktivist biriyim. Kedilerim sokaktan, barınaklardan ya da sahipleri tarafından terk edilmiş, zor şartlarda yaşayanlar.

Kedi dışında başka hayvan besliyor musunuz?
- Ulaşımımı kaykayla sağladığım için, şehir içinde sokak aralarında, başka hayvanların da zor durumlarına şahit oluyorum ve elimden geldiğince yardımımı esirgemiyorum. Kuş, köpek hatta bir fareyi bile kurtardım. Fakat kedilerim olduğu için, onlara evde yaşam sağlayamıyorum.

Daha fazla kedi besleyecek misiniz?
- Şu anda bulunduğum koşulları zorlayarak, ancak bu kadarına yetebiliyorum. Fakat şartlar elverirse, daha fazlası neden olmasın!

Haberin Devamı

Çok fazla evcil hayvanla yaşamanın avantajları ve dezavantajları neler sizce?
- Aslında bunu hiç düşünmedim. Benim için en güzel yanı, onlar için bir şeyler yapabilmek. Çünkü dertlerini anlatabilmeleri çok zor, frekanslarını yakalayıp anlayabilmek büyük bir avantaj.  Eğer koşullarınız yetersizse bu dezavantaj. Hayatını kaybeden bir kedi için elinizden geleni yapsanız da, sonuçlarına katlanmak ağır bir süreç. Ayrıca iş dışındaki tüm vaktimi onlara veriyorum ve bu sorumluluk beni sosyal hayattan biraz uzaklaştırıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!