Kas geliştiren ilaçlar kısırlaştırabilir

Güncelleme Tarihi:

Kas geliştiren ilaçlar kısırlaştırabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2010 12:22

Teknoloji ilerliyor ve buna bağlı olarak yaşamımız kolaylaşıyor. Peki tüm bu kolaylıklar sağlığımız üzerinde olumsuz etki yaratıyor mu?

Haberin Devamı

Günlük yaşamda kullandığımız cep telefonu, diz üstü bilgisayar gibi cihazlar kısırlığa yol açıyor mu? Birçok kişinin merak ettiği bu soruların cevabını ve kısırlık hakkında bazı doğru bilinen yanlışları Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Aydın Arıcı anlattı.

Kas geliştiren ilaçlara dikkat

İleri yaşta görülecek kabakulak kısırlığa yol açar mı?
Hayır, kabakulak yapısal bozukluğa sebebiyet vermez.

Çocukluk döneminde yapılan bazı aşılar ileride kısırlığa neden olur mu?
Şu ana kadar hiçbir aşının kısırlığa yol açtığı kanıtlanmadı. Bazı aşıların yan etkileri olabilir Ancak tetanozdan tutun da, difteri veya kabakulak aşısına kadar çocukluk döneminde tüm aşıların mutlaka yapılması gerekir.

Uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı kısırlığa yol açar mı?
Doğum kontrol haplarının doğurganlığı olumsuz yönde etkilediğine dair bugüne kadar kanıtlanan bir çalışma bulunmuyor.
 
Erkeklerin kaslarını geliştirmek için kullandıkları ilaçlar kısırlığa neden olur mu?
Vücudunu geliştiren, daha fazla kas yapmak isteyen erkeklerin kullandığı bazı ilaçlar kasları geliştirirken sperm fonksiyonunu hemen hemen sıfıra indirir.

Kilonun doğurganlık üzerinde çok büyük etkisi var

Haberin Devamı

Antidepresanların, vitaminlerin bilinçsiz kullanımı doğurganlığı etkiler mi?
Kişi depresyondaysa cinsel fonksiyonlar en çok etkilenenlerden birisi olur. Erkekse iktidarsızlık görülür. Kadında da cinsel isteksizlik olabilir. Bu gibi durumlarda antidepresanların faydası vardır.. Ancak çok yüksek dozda kullanıldığında cinsel fonksiyonu olumsuz yönde etkileyebilir. Tedavi dozunda kullanılması ve iyi takip edilmesi gerekir.

Aşırı kilo ya da zayıflık kısırlığa yol açar mı?
Kilo hem testisleri hem de yumurtalıkları olumsuz yönde etkiler. Aşırı kilo kadınların düzensiz yumurtlamasına aşırı zayıflık da hiç yumurtlamamaya neden olur. Dolayısıyla en doğrusu ideal vücut ölçülerinde olmaktır..

Laptop kullanım süresi çok önemli

Dar kot giymek kısırlığa neden olur mu?
Bu doğru fakat fazla abartılacak bir konu değildir. Çok dar kot giyilmesi testisin vücuda daha çok yapışması ve ısısının artmasına neden olur. Bu da sperm durumunu biraz etkileyebilir ama bunun ciddi boyutlarda olduğunu düşünmek doğru değildir. Böyle bir durum ancak sınırda sperm sayısı olan kişileri etkileyebilir.

Haberin Devamı

Cep telefonu gibi elektronik cihazlar kısırlığa yol açan nedenlerden birisi midir?
Tüm cihazların bir arada zararlarının olacağı aşikar. Dolayısıyla bu aletlerin mümkün olduğunca vücuda yakın tutulmaması gerekir. Diğer taraftan şu ana kadar cep telefonlarının üreme fonksiyonlarını etkilediğine dair kanıtlanmış bir bilgi bulunmuyor.

Dizüstü bilgisayar kullanımı erkeklerde kısırlığa yol açar mı?
Bu durum dizüstü bilgisayar kullanım süresiyle alakalıdır. Bütün gününü diz üstü bilgisayarla geçiren ve testis bölgesi bu nedenle sürekli sıcak kalan kişilerde üreme fonksiyonları olumsuz etkilenir.

Kistler, kadınlarda kısırlığa neden olur mu?
İçi kan dolu olması nedeniyle çikolata kisti olarak adlandırdığımız, sızı ve yapışıklıklara neden olan kistler tüplerin tıkanmasına neden olabilir ve kısırlığa neden olabilirler. Su kistleri ise genellikle kısırlık sebebi değildir.

Haberin Devamı

Aşırı sıcak banyo kısırlık nedeni midir?
Çok sıcak banyo, testislerin fazla ısınmasına neden olur. Çok sıcak hamamlar, jakuziler ya da testis ısısını artıracak yol şoförlüğü, fırıncılık, ocakçılık gibi bazı meslekler kısırlıkta etkili olabilir.

Erken yaşta menopoza girmiş bir kadın çocuk sahibi olabilir mi?
Çok genç yaşta menopoza girerek yumurtalarını yitirmiş kadınların çocuk sahibi olması yumurta nakliyle gerçekleşiyor. Sağlıklı bir kadından alınan yumurtanın eşinin spermiyle döllenerek rahmine yerleştirilmesiyle çocuk sahibi olabiliyor. Ancak birçok ülkede uygulanan yumurta nakli dediğimiz bu işlemin ülkemizde yapılması kanunlarla yasak. Bunların yanı sıra erken menopoza giren kadınlara uygulanan östrojen tedavisiyle kenarda kalmış bir yumurta gelişimi ve sonucunda hamilelik de olabiliyor. Bu ihtimal yüzde 1’in altındadır.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!