Karikatür sanatına çeyrek asırlık damga

Güncelleme Tarihi:

Karikatür sanatına çeyrek asırlık damga
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2008 00:00

Çeyrek yüzyılda 127 ülkeden 5 bin 800 sanatçının 50 binin üzerinde eser gönderdiği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 25. yıl ödülleri sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

İŞTE ÖDÜL KAZANAN KARİKATÜRLER

Törende konuşan Dünya Karikatüristler Federasyonu Genel Başkanı Marlene Pohle, "Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması ünlü ve iyi bilinen bir yarışma. Bana sorarsanız 25 yıllık bir geçmiş, bir şeylerin doğru gittiğinin ispatıdır" dedi.

AYDIN Doğan Vakfı’nın bu yıl 25’incisini gerçekleştirdiği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödülleri, önceki akşam Hilton Oteli’nde düzenlenen törenle sahiplerine dağıtıldı. Törene katılan Dünya Karikatüristler Federasyonu (FECO) Genel Başkanı ve bu yılki yarışmanın jüri başkanı Marlene Pohle, insanların bazen kendi ülkelerinde yapılan karikatür yarışmalarına, başka ülkelerin verdikleri öneme inanamadıklarını belirterek, "Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması ünlü ve iyi bilinen bir yarışma. Bana sorarsanız 25 yıllık bir geçmiş, bir şeylerin doğru gittiğinin ispatıdır" dedi.

Büyük mutluluk duyuyoruz

Organizasyonun mükemmelliğini anlatan Pohle, federasyonlarının bir görevinin de dünya çapında hangi yarışmaların ciddi ve profesyonel olduğunu belirlemek olduğunu ifade ederek, "FECO’dan olan bizler, Aydın Doğan Vakfı ile işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duymaktayız" diye konuştu. Daha sonra, Behzat Gerçeker yönetiminde Enbe Orkestrası’nın mini konser verdiği törende yarışmanın 25 yılını anlatan kısa film de izlendi. Filmin ardından 25 yılda Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na katkıda bulunanlara Şükran Plaketi sunuldu.

Büyük ustalar unutulmadı

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu eski Başkanı Orhan Birgit ile karikatürün dünyaca ünlü üstatlarından ve yarışmanın eski jüri üyelerinden Adolf Born, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Kambiz Derambakhsh, Doğan Ekşioğlu, Horst Haitzinger, Hüsamettin Koçan, Anita Kunz, Tan Oral, Marlene Pohle, Ralph Steadman, George Wollinski’yle birlikte yaşamını yitiren Nehar Tüblek, Ali Ulvi Ersoy ve Semih Balcıoğlu’nun yakınlarına plaket verildi. Törene katılamayan Turhan Selçuk’un plaketini ise Cumhuriyet Gazetesi’nden Miyase İlknur aldı.

Birincilik ödülü 8 bin dolar

/images/100/0x0/55ea173bf018fbb8f86aae0d


Bugüne dek, çeyrek yüzyılda 127 ülkeden, 5 bin 800 sanatçı, 50 binin üzerinde eser gönderdiği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 25’inci yılındaki seçiciler kurulu, Ahmet Öztürklevent’in eserini birinci seçti. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Doğan Vakfı Başkanı Aydın Doğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı’yla birlikte ödül heykelciğini, 8 bin dolarlık para ödülünü, Hürriyet Gazetesi Altın Plaketini ve Kültür Bakanlığı Plaketini Öztürklevent’e birlikte verdi. İkinci olan Arnavutluk’tan Agim Sulaj’da ödül heykelciği ve 5 bin dolar para ödülünü Aydın Doğan Vakfı Başkan Yardımcısı Sema Doğan ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in elinden aldı. Üçüncü olan Avusturya’dan Gerhard Gepp’e de heykelciği ve 3500 dolar para ödülü TÜSİAD Başkanı ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ ile İstanbul Vali Yardımcısı Fikret Kasapoğlu tarafından verildi.

Törene seçkin davetliler katıldı

Törende ayrıca Fransa, Güney Kore, İran, Polonya, Sırbistan, Arnavutluk, Romanya, İngiltere, Almanya ve Türkiye’den 12 sanatçıya başarı ödülü ve 500 dolar para ödülü verildi. Törene, eski Kültür Bakanı İstemihan Talay, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Doğan Yayın Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Basın Konseyi Başkanı ve Hürriyet Başyazarı Oktay Ekşi, Hürriyet Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Hürriyet Yayın Koordinatörü Fikret Ercan, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, İnan Kıraç, Prof Dr. İlter Turan, Prof. Dr. Tunç Erem de katıldı.

Gurur duydum

YARIŞMADA birinci olan Ahmet Öztürklevent, Alanya’da serbest mimar olarak çalışıyor. Çeşitli yarışmalarda ödül alan Öztürklevent, konuşmayı pek sevmediği için karikatür yaptığını söylüyor. 25. yılda bir Türk’ün birincilik ödülü almasının kendisini gururlandırdığını belirten Öztürklevent, bu ödülün kendisinin olmasından mutluluk duyduğunu söyledi. Her türlü baskıya karşı olduğunu söyleyen Öztürklevent, birinci olan eserinde de herhangi bir dini değil de din korsanlarını, din baskısı yapanları eleştirdiğini söyledi.

12 sanatçı başarı ödülü aldı
/images/100/0x0/55ea173bf018fbb8f86aae0f


AYDIN Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 25’inci yılında başarı ödülleri de şöyle: Robert Rousso (Fransa), Myung-Lae Nam (Güney Kore), Muhammet Şengöz (Türkiye), Dokhshid Ghodratipour (İran), Pawel Kuczynski (Polonya), Dusan Petricic (Sırbistan), Agim Sulaj (Arnavutluk), Mihai İgnat (Romanya), Ross Thomson (İngiltere), Friederike Gross (Almanya), Kürşat Zaman (Türkiye).

Jürinin seçkin üyeleri

BAŞKANLIĞINI FECO Başkanı Marlene Pohle’nin yaptığı Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 25’inci yıl jürisinin dünyaca ünlü diğer isimleri de şöyleydi: Filistin’den Baha Boukhari, İsviçre’den Etienne Delessert, Yunanistan’dan Athanassios Efthimiadis, İsrail’den Michel Kichka, İngiltere’den Martin Rowson, Güney Kore’den Kim Yongmin ve Türkiye’den Latif Demirci, Selçuk Demirel, Hüsamettin Koçan ile Tan Oral yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!