Karagöz-Hacivat platosu koruma altına alınacak

Güncelleme Tarihi:

Karagöz-Hacivat platosu koruma altına alınacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2005 00:00

AKP Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, ‘Hacivat Karagöz Niçün Katledildü’ filminin Orhaneli ilçesinde yapılan platosunu korumak için sponsor arayışına çıktı. Yönetmenliğini Ezel Akay’ın yaptığı, başrollerini Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk’ün paylaştığı film için Orhaneli’ne 1.5 km uzaklıktaki 25 dönümlük alan üzerine minyatür bir Bursa yapıldığını söyleyen AKP Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, ‘Her türlü tarih filminin ve savaş sahnelerinin çekilebileceği bu plato, belediye yönetimine bırakılacak. Ancak korumak için paramız yok’ dedi. Anbarcıoğlu, 17 Şubat’ta vizyona girmesi planlanan filmin çekimlerinin önümüzdeki hafta tamamlanacağını ifade etti.

YAPIMCILARA ÇAĞRI

Platonun enerji hattı, yol, su ve diğer altyapısı için yaklaşık 1 trilyon lira harcandığına dikkat çeken Anbarcıoğlu, yurtiçi ve yurtdışındaki tüm film yapımcılarını ve işadamlarını bu platoyu görmeye ve korunması için destek olmaya çağırdı. Anbarcıoğlu platoyu ise şöyle anlattı:

‘Bursa’nın surlarından, Kapalıçarşı’nın Pirinç Hanı’na kadar resmen bir minyatür şehir kuruldu. Ormandaki büyük ağaçlar sökülüp bu platoya dikildi. Kocaeli’nden film ekibinin konaklaması için deprem sonrası kullanılan konteynerler getirildi. Banyosundan, tuvaletine, ısınma sistemine kadar tüm ihtiyaçlar giderildi. Filmde kullanılan kostümlerin birçoğu Orhaneli’nde dikildi. Müthiş bir tarih canlandırıldı. Bu platonun mutlaka korunması lazım.’

Plato için Kültür Bakanlığı’ndan da bir miktar destek alındığını belirten Anbarcıoğlu, ‘Platonun korunması sinema dünyasının yanısıra bölgeye de katkı sağlayacaktır. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum’ dedi.

İKİ KOMEDYENİN TRAJEDİSİ

Yönetmen Ezel Akay, Bursa’nın Osmanoğulları tarafından fethedilmesinden 4-5 yıl sonrasını anlatan filmi ‘Bu bir komedi ama aynı zamanda iki komedyenin trajedisi’ olarak tanıtmıştı. Akay, filmin tanıtım toplantısında şunları söylemişti:

‘Hacivat ve Karagöz adlı biri postacı, biri demirci iki Türkmen’in arkadaşlıkları, şehri mizahlarıyla fethedişleri ve aynı mizahın başlarına açtığı dertle idam edilmeleriyle biten bir hikaye. Hem bir Hacivat-Karagöz hikayesi hem de bildiğimiz tarih, bildiğimiz tarih değildir hikayesi. Önde giden Hacivat ve Karagöz, arkada da hem bugün hem yakın tarihimizi etkileyen bir devletin kuruluşunun hikayesi. Bu bir komedi ama aynı zamanda iki komedyenin trajedisi. Daha çok da keşke dünya böyle olsaymış, keşke buradan başka dünya kurulsaymış dedirtiren kısa bir macera, bir an için parlayıp sönen bir umut ışığı.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!