Kapoor için müze baştan yaratıldı

Güncelleme Tarihi:

Kapoor için müze baştan yaratıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2013 00:45

Dünyaca ünlü Hint asıllı İngiliz sanatçı Anish Kapoor’un sergisi Akbank’ın desteğiyle SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) açıldı. 12 tonluk devasa ‘Erdem’ eseri gibi pek çok işin görülebileceği sergi için müze adeta yeniden inşa edildi.

Haberin Devamı

PICASSO ya da Dali gibi dünyanın en önemli sanatçılarını ağırlayan SÜ Sakıp Sabancı Müzesi, bu kez güncel sanatın en tanınmış isimlerinden Anish Kapoor’un işlerini sergiliyor. Dün Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in açtığı serginin küratörlüğünü hem Kapoor’u yakından tanıyan hem de uzun zamandır Sakıp Sabancı Müzesi’nin uluslararası danışma kurulunda yer alan Sir Norman Rosenthal üstleniyor.

Kapoor için müze baştan yaratıldı


NASIL ALGILANDIĞI BENİ İLGİLENDİRMEZ


Eserlerinde mermer, oniks, kaymaktaşı, granit, kumtaşı gibi farklı malzemeler kullanan Anish Kapoor, hepsini İtalya, İran, İspanya, İngiltere gibi farklı ülkelerden topluyor. Soyut taş eserlerinde zaman ve sonsuzluk kavramını sorgulayan sanatçı, eserinin nasıl algılandığını değil ne kadar iyi biçimde sergilendiğini dert edindiğini söylüyor: “Heykelin nasıl algılandığı beni ilgilendirmez. Benim yapmaya çalıştığım tek şey, eserin en iyi biçimde sergilenmesi. Ben genellikle soyut olan ya da soyut gibi görünen objeler yapıyorum. Bunlar anlamın tam sınırında yerleştirilmiş. Anlamlı ve anlamsız olma arasındaki sınır beni ilgilendiriyor. Bir de taş oymayı ilginç bir iş olarak görüyorum. Malzemenin dönüşümünü yaşıyoruz. Fiziksel olarak sert olan bir şeyle başlarsınız, taşa yaptığınız her şey aslında onu kötüye kullanmaktır. O kötüye kullanma noktasını aşıp, harika bir şeye nasıl ulaşabilirsiniz... Beni ilgilendiren kısmı bu. Heykel dediğimiz şey fizikseldir, izleyiciyle fiziksel ilişki kurabilecek, harikalar içerebilecek bir heykel oluşturmak mümkün mü? Temel soru bu. Bence cevabı ‘evet’.”

Haberin Devamı

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

5 Ocak 2014’e kadar görülebilecek sergide ‘Gök Ayna’ (2010), ‘Sarı’ (1999), ‘Erdem’ (2004), ‘Ejderha’ (1992) gibi farklı yıllardan işler de yer alıyor. Sergi boyunca pek çok atölye çalışması, söyleşi ve konferanslar da düzenlenecek.

Kapoor için müze baştan yaratıldı


ESERLER VİNÇLE KONDU

Serginin oluşum aşamasının ne kadar enteresan ve yorucu olduğunuysa SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer şöyle anlatıyor: “Anish Kapoor’un İstanbul’a gelmesi bir hayalimizdi. Herkesin hayalleri olur, ne kadarı gerçekleşir bilinmez ama biz şanslıyız ki, vizyonu büyük bir sanat hamisi olan Suzan Sabancı Dinçer’in desteğini gördük. Serginin gelişiyse müthiş maceralıydı. Eserler karayoluyla getirilmek zorundaydı çünkü hepsi tonlarca ağırlıkta. En büyüğü 12 ton. Müzeyi gerçek bir şantiyeye çevirdi bu olay. Aynı anda dört tane büyük vincin çalıştığına şahit olduk. Çok ilginçti. Bu yüzden maceramızı www.anishkapooristanbulda.com adresine film olarak koyduk.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!