Kapalıçarşı müzikal oldu

Güncelleme Tarihi:

Kapalıçarşı müzikal oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2012 22:36

İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kapalıçarşı; 64 cadde ve sokağı, 2 bedesteni, 16 hanı, 22 kapısı ve yaklaşık 3600 dükkanı ile dünyanın en eski ve en büyük çarşısı.

Haberin Devamı

Bugün yemek yemek, alışveriş etmek, sinema, hatta tiyatro izlemek veya bir kahve sohbeti için uğrak yeri edindiğimiz AVM’lerin ilki aslında. Fatih Sultan Mehmet bugün her semtte bir tane karşımıza çıkan AVM çılgınlığının bu boyuta ulaşacağını bilse yine girer miydi bu işe, bilemiyoruz. Ama yanından tabanvay veya tramvay ile geçip gittiğimiz Kapalıçarşı’ya dair geri kalan bilgileri edinmenin yolu artık çok eğlenceli. Necmettin Tetik’in yazdığı, Levent Ulukut’un yönettiği ‘Burası Kapalıçarşı’ 6 Mayıs Pazar akşamı gerçekleşecek galası ile izleyiciyle buluşuyor.

2010 yılında NTV Radyo’da yaptığı ‘Mikrofondaki Hayalet’ programıyla Radyo dalında Sedat Simavi Ödülü ikincisi seçilen Necmettin Tetik’in kaleme aldığı, oyunun ilk perdesinde küçük bir rolü de olan Levent Ulukut’un yönettiği ‘Burası Kapalıçarşı’, günümüz ile tarih arasında bir zaman tünelinde gezinirken Kapalıçarşı’nın tarihini anlatan bir dönem oyunu. Dönem oyunları, hamaset yüklü diyaloglarıyla, türe özel ilgisi olmayan izleyiciler için kimi zaman can sıkıcı olabilirken, Burası Kapalıçarşı bir müzikli oyun olmasının yanı sıra, günümüzle geçmiş arasında çıktığı nükteli yolculukta seyirciyi kendine bağlayacak nitelikte.

HAZİNENİN PEŞİ SIRA TARİH

Haberin Devamı

Yıllardan 2012. Yer, günümüz İstanbul’u. İşi rutine bağlamış muzip bir rehberimiz (Serhat Yiğit) var. Yalnızca anlatacaklarını anlatıp günü bitirmenin peşinde. Ayrıntılara hiç kafa yormaya niyeti yok. Bir gün rehberimizin eline, Kapalıçarşı’nın ünlü bir şehir efsanesi olan gizli geçitlerindeki hazineleri gösteren bir harita geçiyor. Hazine peşine düştüğü serüvene dedesi Şerbet Osman’ın (Halit Akçatepe) ruhu da karışınca, Kapalıçarşı ekseninde yüzyıllara yayılan bir tarih canlanmaya başlıyor. Baharatların mis kokulu dünyasından göz kamaştıran mücevherlere, kıymetli kumaşlardan eski zaman aşklarına ve tabii Fatih’ten Kanuni’ye doğru uzanan bir masalın sayfaları aralanıyor.

YURTİÇİ VE YURTDIŞINDA ÜLKEYİ TEMSİL EDECEK

Elbette oyunun izleyiciyi kendine çeken bir numaralı kancası sağlam ve aşina olunan isimlerden oluşan oyuncu kadrosu. Nur Yoldaş, Levent Ulukut, Deniz Arcak gibi isimleri aynı sahnede buluşturan oyunun yıldızı ise, tabii ki Halit Akçatepe. Müzikleri Özden Çairli tarafından hazırlanan oyunda, Deniz Arcak ve Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan özel izinlerle getirilmiş Nul Yoldaş’ın seslendirdikleri birer şarkı da yer alıyor. Şarkıların ikisi de sanatçıların kendi imzasını taşıyor. Arcak, seslendirdiği şarkının hem sözünü yazmış hem bestesini yapmış. Nur Yoldaş’ın kaleme aldığı sözleri ise oğlu Devrim Yoldaş besteleyip, müzikale hediye etmiş.
‘Burası Kapalıçarşı’nın asıl değeri ise, Osmanlı’nın mirası olan farklı etnik gruplar arasındaki kardeşliği sahneye taşıyor olması. Bugün en çok ihtiyaç duyulan duyguyu barındıran oyun; Türk, Rum, Ermeni, Yahudi veya Müslüman, tüm sakinlerinin birbirine kucak açtığı Kapalıçarşı tarihini aralıyor. Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı’nın desteğiyle sahnelenen ve Kapalıçarşı’nın dünyada ilk kez bir oyuna konu edildiği ‘Burası Kapalıçarşı’, hem İstanbul hem de Türkiye’yi yurtdışı ve yurtiçinde temsil etmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Deniz Arcak
FUTBOLDA BİLE IRKÇIYIZ

Daha önce Serkan (Budak) demişti, seni bir proje için arayacağız diye. Ama bu piyasada insanların söz verip aramadığı çok oluyor. Baktım hakikaten bir zaman sonra aradılar. Benim de son zamanlarda kaderimde bir genç kız
rolüdür gidiyor. Yeniden genç kız mı olacağım nedir? En son da Müjdat Gezen Tiyatrosu’nun Artiz Mektebi’nde öğrenciyi oynuyordum. Bodur tavuk misali… Bu oyunun kültürel anlamda insanı donatıyor olmasını sevdim. Baksana, şimdi Fenerbahçe Galatasaray derken bile ırkçıyız biz; sen Fenerli misin, geber! Ama bakıyorsun, Kapalıçarşı’da Türk, Ermeni, Yahudi, Müslüman bir arada yaşıyor ve birbirlerini kolluyorlar. Onun için değerli olduğunu düşünüyorum bu işin. Bir de bana kendi söyleyeceğin şarkıyı yazar mısın, dediler. Yazaruk, dedik ve yazdık. Bir de onu seslendiriyorum.

 

Haberin Devamı

Halit Akçatepe
BİZDE HÜRREM YOK!

Sahneye çıkmayalı bir sene oldu. Ben tiyatrosuz duramam. Tiyatroyu çok severim. Tiyatro yapmadığım zaman kendimi çıplak hissediyorum. Tiyatronun çalışma saatlerinden yorulup kendimi bir sene kadar nadasa çektim. Ama Levent (Ulukut) ve Serkan (Budak) bu oyunda çok güzellikler yapacaklar inşallah. Onun için kabul ettim bu oyunda oynamayı. Şerbet kazanım burada duruyor işte. Ben geçmiş zamandan bugüne geliyorum. Fantastik bir şey oluyor aslında. Rehberlik yapan torunuma eskiyi hatırlatan bazı yerler anlatıyorum. Fatih ve Kanuni dönemine falan götürüyorum. Aman yanlış anlaşılmasın, bizde Hürrem falan yok!

 

Yazar Necmettin Tetik  
Yönetmen Levent Ulukut
Yön. yardımcısı Serkan Budak 
Dekor Mete Kayarlar
Kostüm Müge Orhan, Ayşe Milli 
Işık Ayşe Sedef Ayter
Müzik Özden Çairli 
Koreografi Nebi Birgi
Oyuncular Halit Akçatepe, Nur Yoldaş, Serhat Yiğit, Deniz Arcak, Rüzgar Aksoy, Mete Şahinoğlu, Gülşen Sezek, Cihangir Şeşen, Nazlı Uğurtaş, Mustafa Poyraz, Serkan Budak, Levent Ulukut.
Dansçılar Hilmi Duroğlu, Köksal Ünal, Ahmet Şahin, Taner Güngör, Oğuzhan Erük, Aydın Sentur, Malik Derin Küçümen, Ebru Evren, Ezgi Andaç, Tuğçe Ayar, Nebile Kapıcıoğlu, Sevda Sezek, Ayşegül Bahtiyaroğlu, Özgecan Tapa, İzmir Selen Tenim.
Orkestra Özden Çairli Orkestrası

 

Haberin Devamı


6 Mayıs Pazar akşamı galası gerçekleşecek ‘Burası Kapalıçarşı’ 10, 11, 17, 18, 24, 25 ve 31 Mayıs tarihlerinde Sakıp Sabancı Fuaye ve Konferans Salonu’nda izlenebilir. Biletler Biletix’te. Adres: Zeytinoğlu Caddesi Necati Cumalı Sokak No. 24/ 1, Akatlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!