Kalpte yağlanmanın nedenini bir Türk buldu

Güncelleme Tarihi:

Kalpte yağlanmanın nedenini bir Türk buldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 23:03

İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Çavlan Çiftçi, iki yıl süren araştırma sonrasında karında yağlanmaya yol açan beş proteinden ikisinin koroner kalp hastalığına da (yağlanmaya bağlı tıkanıklık) neden olduğunu belirledi.

DOÇ. Dr. Çavlan Çiftçi’nin iki yıl süren araştırması, Türk Diyabet Vakfı’nın "En İyi Bilimsel Proje Destek Ödülü"nü aldı. Ayrıca araştırmayı destekleyen Fransa, 400 vaka incelemesi için 435 bin YTL verdi. Araştırma, bilim adamlarının yağlanmayı önleyecek ilaç geliştirme çalışmalarına ışık tutacağı için çok büyük önem taşıyor.

Araştırmaya destek veren Fransa’da, uzmanların böyle bir çalışma yapmasına yasalar izin vermiyor. Bu ülkede, atık dokularla araştırma yapmak yasak olduğu için kalp ameliyatlarında alınan yağ parçaları araştırma amaçlı kullanılamıyor.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Ani kalp krizlerine ve ölümlere yol açan kalp çevresindeki yağlanma, ASP ve GcR adlı iki proteinden kaynaklanıyor. "Metabolik Sendrom Patogenezinde Adiposit ve Makrofaj Ürünleri ve Salgıladıkları Proteomların Rolleri" adını taşıyan araştırma sonuçları, İstanbul’da haziran ayında düzenlenen ve üç bin doktorun katıldığı FEBS Kongresi’nde de sunuldu. Araştırmaya İstanbul Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAM) da destek veriyor. Elde ettikleri sonuçların kalp ve damar hastalıklarından ölümün çok yüksek olduğu Türkiye açısından önemini anlatan Dr. Çiftçi şunları söyledi:

EKSİ 80 DERECE

"Karın yağlanmasına yol açan beş proteinin varlığı beş yıldır biliyor. Ancak bu proteinlerden ikisinin kalbi de yağlandırdığı bilinmiyordu. Bunu bilimsel olarak ilk defa biz ispatladık. Araştırmacılar şimdi bu proteinlerin yağlanmaya neden olmasını önleyecek ilaçlar geliştirmeye çalışıyor."

Çalışma, Türk Diyabet Vakfı’nın sağladığı 20 bin dolar (yaklaşık 29 bin YTL) bütçeyle metabolik sendrom tanısı konulan ve koroner by-pass olmasına karar verilmiş aynı özelliklere sahip 10 hasta üzerinde başladı. Hasta sayısının azlığının doku araştırmalarının çok pahalı olmasından kaynaklandığını belirten Dr. Çiftçi, "En zoru da aynı özellikleri taşıyan hastalar bulmaktı. By-pass ameliyatı sırasında hastaların aort ve kalp çevresindeki yağlardan alınan dokuları inceledik" dedi. Özel yöntemlerle alınan bu dokular eksi 80 derecede dondurularak PCR yöntemiyle incelendi. Yağ dokularının içinde iki proteine ait yapılar bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!