Kalp krizlerini hap önleyecek

Güncelleme Tarihi:

Kalp krizlerini hap önleyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2001 00:00


Haberin Devamı

Geliştirilen yeni ilaçlarla kalp damarlarındaki tıkanıklıklar giderilecek. Risk grubundaki kişiler hayat boyu bu ilacı alarak kalp krizinden korunacak.

Gelişmiş ülkelerde bir numaralı ölümlerin başında gelen kalp krizine karşı bir devrim yaşanıyor. Bilimadamlarının geliştirdiği yeni ilaçlarla, kalp damarları o kadar iyi korunacak ki, kalp krizine neden olan damar tıkanıklıkları hiç oluşmayacak. Ancak risk grubundakilerin ömür boyu bu ilaçları alması gerekecek. Alman Der Spiegel Dergisi, son sayısında kalp krizine karşı geliştirilen yeni terapileri kapak yaptı. Kalp dolaşımı hastalıkları gelişmiş ülkelerde bir numaralı ölüm nedeni. Kalp krizi artık sadece yaşlıları ve erkekleri değil, gençleri ve kadınları da vuruyor. Yanlış beslenme, kilo ve hareketsizlik yüzünden risk grubu giderek genişliyor. 30-40 yaşları arasındaki kadınlar bile ani bir kalp krizi sonucunda hayatını yitirebiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2020 yılında her iki ölümden birinin damar tıkanıklığından kaynaklanacağını ve kalp hastalıklarının salgına dönüşeceği tahminini yapıyor. Çok sağlıklı görünen ve testleri normal çıkan insanların bile kalbi aniden tekleyebiliyor. Anjiyo gibi modern tıp metodları bile bazen riski belirlemeye yetmiyor. Şimdi bilimadamları bu ani gelen krizlere karşı yeni teşhis ve tedavi yöntemleri geliştirmeye çalışıyorlar. Bu yeni tedavi yöntemleri, Almanya'nın Wiesbaden kentinde yapılan Alman Kardiyoglar Derneği ile Amerikan Kalp Vakfı'nın toplantısında da gündeme geldi.

Yeni teşhis

ve tedaviler

Haber veren testler:

30 ile 40 yaşında basit bir kan testi uygulanacak. 50 yaşında kalp krizi riski taşıyıp taşımayacağı belirlenecek. Buna göre sağlık stratejisi belirlenecek.

Koruyucu ilaçlar:

Tansiyonu kontrol altında tutup, kolestrolü düşürerek kalp krizi riskini azaltan yeni ilaçlar üzerine çalışılıyor. Bu ilaçlar kalp damarlarını koruyarak, tıkanmaları önleyecek. Böylece kişinin ömür boyu ilaç alması gerekecek ama kriz riski büyük ölçüde ortadan kalkacak.

İki yeni ilaç

Ramipril. Bu ilaç tansiyonu düşürerek dolaşım yolu hastalıklardan ölüm riskini % 25 oranında azalttı. Statine isimli ilaç, kolesterini aşağıya çekerek kalp damarlarında sağladığı korumayla riski % 13 oranında düşürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!