Kalp krizine yol açan üç gen bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kalp krizine yol açan üç gen bulundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2001 01:49

50 bin gen arasından tespit edilen üç genin, kanda pıhtı zerrecikleri meydana getirerek kalp krizine sebep olduğu belirlendi. Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, risk taşıdığı belirlenen insanlara gen terapisi uygulanabileceği vurgulandı.

ABD‘de Cleveland Kliniği’nde görev yapan bilim adamlarının, kalp hastalığı riski taşıyan üç yeni gen saptadıkları açıklandı. Journal Circulation Dergisi’nde yer alan araştırma raporunda, 50 bin gen arasından belirlenen ve normal varyasyonlarına göre farklılıklar ortaya koyan genlerin, kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan kandaki pıhtı zerreciklerini meydana getirdiği belirtildi.

Genlerin, thrombospondin-4 adı verilen varyantlarına sahip olan ailelerde, erken dönemde kalp krizi riskinin, aynı genlerin normal olanlarını taşıyan ailelere göre yüzde 89 daha fazla olduğu kaydedildi.

Araştırmacılar, genlerin thrombospondin-1 varyantına sahip olanlarda ise kalp krizi yaratan zerreciklerin kanda oluşumunun, 10 kat daha fazla olduğunu vurguluyorlar. Genlerin diğer bir varyasyonu olan thrombospondin-2’nin ise kalp krizi riskini yüzde 69 indirdiği biliniyor.

Cleveland Kliniği uzmanlarından Dr. Eric Topol, 15 tıp merkezinde 400 hasta üzerinde yapılan araştırmaların, kalp hastalıklarının oluşumunu belirleme açısından ilk adım olduğunu açıkladı. Dr. Topol, erken yaşlarda yapılacak taramayla, ailelerin taşıdığı kalp hastalıkları riskinin zamanından önce belirlenebileceğini söyledi. Daha önce yapılan araştırmalarda, kanser hastalıklarının oluşumuna tesir eden genetik işaretler saptanmıştı. Uzmanlar, risk taşıdığı belirlenen insanlara gen terapisinin uygulanabileceğini düşünüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!